Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 16
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Jul 2022
    Reputation
    23
    Posts
    8

    Asus Rampage Extreme IV - driver - windows base device problem

    Hi,

    after reinstalling W10, I have a lot (over 16) base device drivers missing in the device manager, but I can't find any working drivers for this mainboard anywhere. I installed the USB drivers from the ASUS support website, but it didn't help.

    Any chance to get old drivers somewhere? It's kinda strange, because in my old W10 installation (migration from 7), it all worked fine.
    Now nothing helps, nothing works.

    Not sure if the base device drivers missing are bad - but wonder if ASUS is really not supporting old mainboards anymore.
    What about the ASUS AI Suite? Yes, I can monitor fans etc. via other programs, but why is all this stuff not working anymore? Is it THAT different to newer mainboards?

    Would appreciate some tips, because all I can do now is: Accept the sad truth xD
    Cheers,
    Bastian

  2. #2
    New ROGer Array qzack PC Specs
    qzack PC Specs
    MotherboardAsus Rampage IV Formula
    ProcessorIntel Core i7-3930K
    Memory (part number)Kingston Hyper-X KHX24C11K4/16X
    CPU CoolerNoctua NH-D14
    CaseCoolerMaster CM690 II Black & White Edition
    Power SupplySeasonic SS-650HT-F3
    Headset/Speakers Yamaha MSP3 active

    Join Date
    Jul 2022
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Quote Originally Posted by basweb.de View Post
    What about the ASUS AI Suite? Yes, I can monitor fans etc. via other programs, but why is all this stuff not working anymore?
    Good question I also have an Asus Rampage IV.
    By the way, what monitor fans program do you use?

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Jul 2022
    Reputation
    23
    Posts
    8

    Quote Originally Posted by qzack View Post
    Good question I also have an Asus Rampage IV.
    By the way, what monitor fans program do you use?
    Hi, I use this one (fan control): https://github.com/Rem0o/FanControl.Releases
    Hm, bummer, apparently we should buy a new mainboard, eh? xD
    Not really sure what's so difficult to support older hardware - doesn't have to be perfect, but the main drivers etc.?
    That's really disappointing. Thought Asus would be different ... think I gonna try another company next time.

  4. #4
    New ROGer Array qzack PC Specs
    qzack PC Specs
    MotherboardAsus Rampage IV Formula
    ProcessorIntel Core i7-3930K
    Memory (part number)Kingston Hyper-X KHX24C11K4/16X
    CPU CoolerNoctua NH-D14
    CaseCoolerMaster CM690 II Black & White Edition
    Power SupplySeasonic SS-650HT-F3
    Headset/Speakers Yamaha MSP3 active

    Join Date
    Jul 2022
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Quote Originally Posted by basweb.de View Post
    Hm, bummer, apparently we should buy a new mainboard, eh? xD
    I also have another ASUS, but this old one is no worse either
    Is it just the fan control only from BIOS-1.

    Quote Originally Posted by basweb.de View Post
    Hi, I use this one (fan control): https://github.com/Rem0o/FanControl.Releases
    I used Argus Monitor, which "sees" three fans out of five, of which only one SYSFAN is controlled.

  5. #5
    ROG Guru: Green Belt Array ahfoo's Avatar
    Join Date
    Jan 2020
    Reputation
    146
    Posts
    612

    Just visit https://www.asus.com/us/SupportOnly/...Desk_Download/ to look for missing device driver for your board.

  6. #6
    New ROGer Array
    Join Date
    Jul 2022
    Reputation
    23
    Posts
    8

    Quote Originally Posted by ahfoo View Post
    Just visit https://www.asus.com/us/SupportOnly/...Desk_Download/ to look for missing device driver for your board.
    Hi ahfoo, thanks, I tried, but there's no drivers for the chipset anymore, leading to over 17 missing base drivers in the device manager. So far it's working ok, but it's hard to know if something important is missing. Made the journey to find out what the vendor IDs are, but it's almost all Intel chipset stuff and there's no drivers on either Intel or Asus support. All my old drivers are not working anymore, what's odd, because I had ZERO problems in the Win10 installation I migrated from win7 - apparently win10 then could use all the old drivers.

    In my fresh win10 installation, nothing works.

    I know, this mainboard is old and at some point manufacturers have to give up on support ... but the chipset is widely used and specially because the migrated drivers worked, I don't get what the problem is to support this mainboard/chipset any further.

    Gonna try to search for drivers in my old installation (still on a harddrive), maybe it's working.

    Cheers!

  7. #7
    New ROGer Array
    Join Date
    Jul 2022
    Reputation
    23
    Posts
    8

    Quote Originally Posted by qzack View Post
    I also have another ASUS, but this old one is no worse either
    Is it just the fan control only from BIOS-1.


    I used Argus Monitor, which "sees" three fans out of five, of which only one SYSFAN is controlled.

    Hi qzack,
    thanks for the link, gonna have a look.
    No unfortunately it's not only this fan-stuff and all the controls (could live without, because I set it up in the BIOS and it's working so far), it's about the missing base drivers in win device manager (over 17), all apparently chipset drivers - not sure if this is slowing down or even can lead to conflicts with the OS over the long term.

    Worked in a migrated win10 (from win7) without problems (no unknown devices), that's why I don't get why there's no support anymore - apparently the drivers work via Win7 and are discontinued for win10 if you freshly reinstall.

    Cheers!

  8. #8
    New ROGer Array qzack PC Specs
    qzack PC Specs
    MotherboardAsus Rampage IV Formula
    ProcessorIntel Core i7-3930K
    Memory (part number)Kingston Hyper-X KHX24C11K4/16X
    CPU CoolerNoctua NH-D14
    CaseCoolerMaster CM690 II Black & White Edition
    Power SupplySeasonic SS-650HT-F3
    Headset/Speakers Yamaha MSP3 active

    Join Date
    Jul 2022
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Quote Originally Posted by basweb.de View Post
    ... it's about the missing base drivers in win device manager (over 17), all apparently chipset drivers - not sure if this is slowing down or even can lead to conflicts with the OS over the long term. .....
    Now I looked at the Device Manager on my computer with Asus Rampage IV. There is not a single error on the drivers (but maybe I'm not looking there).
    Installed Windows 10 Pro v.21H2

  9. #9
    New ROGer Array
    Join Date
    Jul 2022
    Reputation
    23
    Posts
    8

    Quote Originally Posted by qzack View Post
    Now I looked at the Device Manager on my computer with Asus Rampage IV. There is not a single error on the drivers (but maybe I'm not looking there).
    Installed Windows 10 Pro v.21H2
    Weird. I installed a fresh up-to-date win10 pro 64 this month.
    And it's full of chipset base drivers missing.

    Was your install a migration (from old win10 or win7) or a single new install?

  10. #10
    ROG Enthusiast Array vennacher PC Specs
    vennacher PC Specs
    MotherboardRampage IV Black Edition
    ProcessorCore i7 3970x
    Memory (part number)Corsair Vengeance 64GB CMZ64GX3M8A1866C9
    Graphics Card #1EVGA GTX690
    Sound CardSoundBlaster X-Fi Titanium
    MonitorHP LP3065
    CPU CoolerCorsair H100i v2
    CaseSilverStone TJ07
    Power SupplyCorsair AX1200i
    OS Windows 10

    Join Date
    Jan 2013
    Reputation
    10
    Posts
    67

    Check sparkyboy's driver pack. This for the R4BE but most all apply to the RIVE. https://rog.asus.com/forum/showthrea...ight=sparkyboy
    MB : Rampage IV BE. - Bios 0801
    CPU : i7 3970x @ 4500 MHz, Offset +0.030v, Regular LLC, Fixed Frequency 750, C1E Enabled, C3/C6/C7 Disabled
    CPU VCCSA: Manual 1.150v, Regular LLC, Fixed Frequency 500
    RAM : Corsair Vengeance @ 1866 MHz - 64GB
    Disks : Raid0 2x Intel 520 480GB; 2x Seagate 2TB
    GFX : EVGA GTX690
    Audio : Creative X-FI Titanium HD
    PSU : Corsair AX1200i
    Optic BD\DVD : Lite-On Blu-Ray; Samsung DVDRW
    Cooler\Case : Corsair H100i v2 2; Silverstone TJ07
    OS : Win10 Pro 64

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •