Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Jul 2022
    Reputation
    10
    Posts
    5

    Z690-E Will Not Restart

    ASUS ROG Strix Z690-E Gaming WiFi Motherboard.

    When system is restarted or booted without power cycling the PSU the system will not post. If I power cycle the PSU for 10 seconds it will post just fine and Windows will boot without issue.

    When it hangs the system will not display an image, cannot get into BIOS. Have to power off the PSU for 10 seconds and fresh boot the system.

    Motherboard displays 16 in the digital display when this occurs.

    Benchmarks and memtest reveal no issues.
    Have tried with and without XMP enabled.
    Memory is 2x 32gb Corsair Vengeance DDR5 5200MHz
    Sticks are firmly installed to DIMM slots A2 and B2
    Have tired removing and reseating RAM.
    BIOS Version 1601 installed


    Complete Build Information
    ASUS ROG Strix Z690-E Gaming WiFi
    EVGA GeForce RTX 3080 12GB FTW3 Ultra
    Intel Core i7-12700K
    64GB Corsair Vengeance DDR5 5200MHz
    2TB WD_Black SN850 NVMe M.2
    2TB Samsung 970 EVO Plus NVMe M.2
    1TB Samsung 970 EVO Plus NVMe M.2
    4TB WD Blue 5400 RPM SATA Hard Drive
    MSI MPG series A850GF Power Supply
    Corsair iCue 7000x RGB Full Tower
    Cooler MasterMasterLiquid PL360 Flux

  2. #2
    ROG Guru: Green Belt Array ahfoo's Avatar
    Join Date
    Jan 2020
    Reputation
    146
    Posts
    612

    If this is a newly build system? You may insert the ram in the wrong slot.

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Jul 2022
    Reputation
    10
    Posts
    5

    Sticks are firmly installed to DIMM slots A2 and B2 as directed by the motherboard manual. Going from left to right, they are installed in the 2nd and 4th DIMM sockets.

  4. #4
    New ROGer Array
    Join Date
    Jul 2022
    Reputation
    10
    Posts
    5

    Updating to BIOS v1720 did not resolve the issue of not being able to restart this computer.

    Windows did not force the bios update. Used EZFlash in the BIOS to update. Had to re-do all my settings afterward.

    Still if computer is turned on from cold boot after cycling the PSU the computer will boot fine, but the computer will not post if restarted or if it goes into Sleep.

    Mobo displays code 16 when this happens. (or maybe its Ib, I6, or 1b)

    This is a really stupid problem for a new Motherboard to have.

  5. #5
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    May 2018
    Reputation
    10
    Posts
    70

    thats a hardware problem, a bios will not fix it.

  6. #6
    New ROGer Array
    Join Date
    Jul 2022
    Reputation
    10
    Posts
    5

    Quote Originally Posted by Squall Leonhart View Post
    thats a hardware problem, a bios will not fix it.
    What manner of hardware problem? How to diagnose? Can you or anyone else elaborate?

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •