Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    ROG Enthusiast Array Radical_53 PC Specs
    Radical_53 PC Specs
    Laptop (Model)Apple MBP14
    MotherboardAsus TUF Gaming Z690-Plus D4
    ProcessorIntel Core i7-12700k
    Memory (part number)G.Skill F4-3200C16D-32GTZS
    Graphics Card #1EVGA GeForce RTX 3080 FTW3
    Sound CardCreative SoundBlaster ZXR
    MonitorAsus TUF Gaming VG34VQL1B
    Storage #1WD SN850 500GB
    Storage #2Crucial P1 1TB
    CaseJonsbo UMX4
    Power SupplySeaSonic 650W Prime TItanium
    Keyboard Razer Tartatus Pro
    Mouse Razer Viper Ultimate
    Headset UltraSone HFi 780
    OS Windows 11 x64
    Network RouterAsus DSL-AC87VG

    Join Date
    Jul 2021
    Reputation
    33
    Posts
    28

    Exclamation Z690 issue & solution compilation with bios 2004

    Hi,

    I updated to this version last week and have had some issues with it. As it's non-downgradable, I'm stuck for now. But am I?
    Some folks were able to resolve their issues after some fiddling, so I thought it might help to put these things together in one place, while hopefully receiving a better bios version soon.
    To me, it seemed (and made sense) as if the issues were different among DDR4 and DDR5 boards, but apart from that the issues sounded familiar throughout the whole portfolio of motherboards.

    As an idea:

    TUF GAMING Z690-PLUS D4
    Issue: Board doesn't boot.
    Solution: Memory training takes much longer with bios 2004. Wait a bit longer, have RAM re-trained, then turn on MRC fast boot.

    Issue: RAM won't boot at previous speeds / certified settings.
    Solution: Thorough CMOS clear with onboard jumper bridge might play a big role in a major version leap.
    Last edited by Radical_53; 09-26-2022 at 04:46 PM.

  2. #2
    ROG Enthusiast Array mr_allroy PC Specs
    mr_allroy PC Specs
    MotherboardROG MAXIMUS X HERO (WI-FI AC)
    ProcessorIntel i7 8700K
    Memory (part number)G Skill TridentZ RGB F4-3200C15-16GTZR
    Graphics Card #1EVGA RTX3080 FTW Ultra
    Sound CardSB AE-5
    MonitorAsus pg278qr
    Storage #1Samsung EVO 850 500Gb x3
    Storage #2Seagate 4TB HD x2
    CPU CoolerCorsair H150i Pro
    CaseCorsair Air 540
    Power SupplyCorsair HX1000i
    Keyboard Corsair K70 LED
    Mouse Razer Viper
    Headset Sennheiser GSP 300
    Mouse Pad Razer Firefly (hard mat)
    Headset/Speakers Logitech Z-5500 Digital 5.1
    OS Win10 Pro
    Network RouterNetgear Nighthawk R7000
    mr_allroy's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Reputation
    11
    Posts
    72

    Hi there,

    There's already a large thread about this very issue. You can find it here

    https://rog.asus.com/forum/showthrea...ashback-THREAD

    IF you like, you could repost this in the other thread. Better to keep all info in one place.

    Thanks

  3. #3
    Moderator Array
    Join Date
    Apr 2019
    Reputation
    75
    Posts
    1,982

    Hi Radical_53,
    May I double confirm you can turn on the pc on bios 2004 with bios all default settings(no OC), but the pc is no boot with only XMP I enabled? Or it is no boot with other options/settings enabled?
    Is any Q-LED on when no boot?
    Thank you.

  4. #4
    ROG Enthusiast Array Radical_53 PC Specs
    Radical_53 PC Specs
    Laptop (Model)Apple MBP14
    MotherboardAsus TUF Gaming Z690-Plus D4
    ProcessorIntel Core i7-12700k
    Memory (part number)G.Skill F4-3200C16D-32GTZS
    Graphics Card #1EVGA GeForce RTX 3080 FTW3
    Sound CardCreative SoundBlaster ZXR
    MonitorAsus TUF Gaming VG34VQL1B
    Storage #1WD SN850 500GB
    Storage #2Crucial P1 1TB
    CaseJonsbo UMX4
    Power SupplySeaSonic 650W Prime TItanium
    Keyboard Razer Tartatus Pro
    Mouse Razer Viper Ultimate
    Headset UltraSone HFi 780
    OS Windows 11 x64
    Network RouterAsus DSL-AC87VG

    Join Date
    Jul 2021
    Reputation
    33
    Posts
    28

    Yes, that's exactly what happens. After flashing the bios (I did it twice, just to be sure and re-downloaded it in between) I would load optimized settings, boot, enable XMP, save settings -> no boot.
    There's a QLED lit but I'll need to open the case to check which one.

  5. #5
    Moderator Array
    Join Date
    Apr 2019
    Reputation
    75
    Posts
    1,982

    Hi Radical_53,
    Thank you for your reply.
    Have you tested ram stick in each ram slot one by one and there is no boot issue with all of the ram sticks and ram slots once XMP enabled?
    Are you able to get .CMO file with XMP enabled?
    May I have the following information?
    - the serial number of the motherboard via PM
    - .CMO file (If you can get it with XMP enabled)
    - the brand and model name of your CPU, ram, graphics card, PSU and OS drive
    (Please check the specific model name of ram such as G.SKILL F4-4600C18D-16GTRG.)
    Thank you.

  6. #6
    ROG Enthusiast Array Radical_53 PC Specs
    Radical_53 PC Specs
    Laptop (Model)Apple MBP14
    MotherboardAsus TUF Gaming Z690-Plus D4
    ProcessorIntel Core i7-12700k
    Memory (part number)G.Skill F4-3200C16D-32GTZS
    Graphics Card #1EVGA GeForce RTX 3080 FTW3
    Sound CardCreative SoundBlaster ZXR
    MonitorAsus TUF Gaming VG34VQL1B
    Storage #1WD SN850 500GB
    Storage #2Crucial P1 1TB
    CaseJonsbo UMX4
    Power SupplySeaSonic 650W Prime TItanium
    Keyboard Razer Tartatus Pro
    Mouse Razer Viper Ultimate
    Headset UltraSone HFi 780
    OS Windows 11 x64
    Network RouterAsus DSL-AC87VG

    Join Date
    Jul 2021
    Reputation
    33
    Posts
    28

    I'll gather the info and get back to you. So far I haven't tested the sticks one by one again as they were working flawlessly before the update.

  7. #7
    ROG Enthusiast Array Radical_53 PC Specs
    Radical_53 PC Specs
    Laptop (Model)Apple MBP14
    MotherboardAsus TUF Gaming Z690-Plus D4
    ProcessorIntel Core i7-12700k
    Memory (part number)G.Skill F4-3200C16D-32GTZS
    Graphics Card #1EVGA GeForce RTX 3080 FTW3
    Sound CardCreative SoundBlaster ZXR
    MonitorAsus TUF Gaming VG34VQL1B
    Storage #1WD SN850 500GB
    Storage #2Crucial P1 1TB
    CaseJonsbo UMX4
    Power SupplySeaSonic 650W Prime TItanium
    Keyboard Razer Tartatus Pro
    Mouse Razer Viper Ultimate
    Headset UltraSone HFi 780
    OS Windows 11 x64
    Network RouterAsus DSL-AC87VG

    Join Date
    Jul 2021
    Reputation
    33
    Posts
    28

    Thanks again for the help. I may have found something, at least the system does things now it didn't do right before.

    What I did:

    - clear CMOS, thoroughly. I opened the case, put my jumper bridge in place and waited for a while for every cap to empty itself.
    - made sure all the RAM sticks were properly in place
    - started bios setup from scratch

    I think for my particular issue the "ASUS user profile" memory setting was another culprit besides a thorough CMOS clear (something I hadn't dont for a while apparently). I started with XMP, set up my RAM and the machine booted fine again. I may even have gotten rid of an issue I had with my e-cores, so that's a big plus for the new bios so far!
    What an adventure

  8. #8
    Moderator Array
    Join Date
    Apr 2019
    Reputation
    75
    Posts
    1,982

    Hi Radical_53,
    Glad to see it is working fine.
    Thank you for your update.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •