Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Oct 2022
    Reputation
    10
    Posts
    1

    X670E ASUS TUF not working with 4 sticks of RAM

    System :

    CPU : Ryzen 7900x
    Motherboard : X670E TUF ASUS
    RAM: 4x 16 GB G skill Trident Z NEO 6000 mhz CL36 ( 2x different kits but same specs )
    PSU : CORSAIR X850
    GPU: RX 6800 XT
    AIO cooler : Masterliquid M360L
    Case : Lian LI III

    Problem : When I put all 4 sticks ( following the right order ) , the computer wont display any signal on the monitor.
    But if I use just Dual channel or 1x stick , it will load fine.

    I tested all sticks and they are healthy , the problem is when I put all of them togheter.

    It is weird to think they are incompatible as they are from the same seller, brand and specs.

    Any thoughts?

  2. #2
    ROG Guru: Yellow Belt Array AS185 PC Specs
    AS185 PC Specs
    MotherboardZenith Extreme
    ProcessorAMD Threadripper 1950X
    Memory (part number)4 x G Skill F4-3200C16D-32GTZKW @ 3200MHz
    Graphics Card #1Nvidia Titan RTX
    MonitorSamsung Odyssey G5 LC34G55T
    Storage #16 x PNY 2TB XLR8 CS3030
    Storage #23 x 1TB Crucial MX500
    CPU CoolerThermaltake Water3.0 Ultimate
    CaseCorsair Obsidian 900D
    Power SupplyCooler Master MasterWatt Maker 1200W
    Keyboard Razer Ornata Chroma
    Mouse Razer Mambe TE / Logitech USB TrackMan Wheel
    Mouse Pad steelseries Cyberpunk 2077 edition
    Headset/Speakers Onkyo HT-S3910
    OS Windows 10 Home x64
    Accessory #1 Asus Hyper M.2 X16 Card V2
    Accessory #2 Asus DIMM.2 card in slot
    Accessory #3 KingMod Corsair 900D Silencing Kit
    AS185's Avatar
    Join Date
    Feb 2020
    Reputation
    21
    Posts
    140

    Hey there,

    The only way to find out is to try acquiring the same type of kits and test.

  3. #3
    ROG Guru: Orange Belt Array Murph_9000 PC Specs
    Murph_9000 PC Specs
    MotherboardROG Crosshair VIII Extreme
    ProcessorAMD Ryzen 5950X
    Memory (part number)Crucial Ballistix DDR4-3600 CL16 (BL16G36C16U4B.M16FE1)
    Graphics Card #1ROG Strix Radeon™ RX 6750 XT OC Edition 12GB GDDR6
    MonitorROG Strix XG43UQ, XG27AQM
    Storage #1Seagate FireCuda 530
    CPU CoolerROG Ryujin II 360
    CaseROG Strix Helios
    Power SupplyROG Thor 1200W Platinum
    Keyboard ROG Strix Scope RX, ROG Claymore II
    Mouse ROG Keris Wireless, ROG Chakram X
    Headset ROG Delta S
    Mouse Pad ROG Scabbard II
    OS Windows 11 Pro
    Network RouterROG Rapture GT-AX6000
    Accessory #1 ROG Eye S
    Accessory #2 ROG Strix Magnus
    Accessory #3 LINKUP Ultra PCIe 4.0 x16 Riser Cable - Right Angle - 20cm

    Join Date
    May 2022
    Reputation
    70
    Posts
    255

    There's nothing currently on the QVL for a 4 stick configuration; only 1 and 2 stick configurations are listed. (That's the "socket support" column of the QVL.) With DDR5 being very new, that may well change over time, as the manufacturing matures.

    4 stick overclocked configurations are harder to support than 2 stick. E.g. going back to X570/X570S boards, it's easy to find DDR4-3600 which works as a 4 stick configuration, but faster than that is only listed as supported in 2 stick configs.

  4. #4
    ROG Guru: Green Belt Array ahfoo's Avatar
    Join Date
    Jan 2020
    Reputation
    191
    Posts
    696

    Quote Originally Posted by icharles.ou View Post
    System :

    CPU : Ryzen 7900x
    Motherboard : X670E TUF ASUS
    RAM: 4x 16 GB G skill Trident Z NEO 6000 mhz CL36 ( 2x different kits but same specs )
    PSU : CORSAIR X850
    GPU: RX 6800 XT
    AIO cooler : Masterliquid M360L
    Case : Lian LI III

    Problem : When I put all 4 sticks ( following the right order ) , the computer wont display any signal on the monitor.
    But if I use just Dual channel or 1x stick , it will load fine.

    I tested all sticks and they are healthy , the problem is when I put all of them togheter.

    It is weird to think they are incompatible as they are from the same seller, brand and specs.

    Any thoughts?
    ( 2x different kits but same specs )....

    That the caused. Even same mode with same spec may not come out from the same batch, same production line and assembly . And did not tested or certified running in QUAD.

    In order to run 4 stick RAM or occupied 4 slot of RAM. You need the RAM set certified as Quad pair (4X of ram in the same package) with Asus QVL.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •