Page 5 of 8 FirstFirst ... 3 4 5 6 7 ... LastLast
Results 41 to 50 of 71

Thread: Z790 hero xmp

  1. #41
    ROG Guru: Green Belt Array ahfoo's Avatar
    Join Date
    Jan 2020
    Reputation
    191
    Posts
    696

    Quote Originally Posted by Habibi1928 View Post
    I have the same problem with my GSKILL 7600 Kit. Also a Hero Z790 Board.

    I am not able to load any XMP profiles. Also 6400 is not booting. I have tried the BIOS 0703 from today (I guess)

    Is that a error from the Board or can this be fixed from BIOS side? I have only 3 days time left to be able to give back my board to the Shop.

    My ME Version is 1825. Is that an issue to run an older ME Version? I getting also a n error when I want to use the MEUpdateTool. Please see picture attached. Where can I find the latest MEupdateTool for my Z790 Hero Board?

    Thank you very much
    Try setting to XMP mode and manually set your Memory Frequency to the Speed of the specification speed of the RAM, manually set the RAM voltage according to the RAM Spec voltage and test it out. Hope it help.

  2. #42
    ROG Guru: Green Belt Array ahfoo's Avatar
    Join Date
    Jan 2020
    Reputation
    191
    Posts
    696

    BTW, is the ram inside the Asus QVL?

  3. #43
    ROG Guru: Green Belt Array iBruceypoo PC Specs
    iBruceypoo PC Specs
    MotherboardROG Maximus Z790 Apex
    ProcessorIntel 13900KS
    Memory (part number)F5-7600J3646G16GX2-TZ5RK
    Graphics Card #1Nvidia RTX A2000 12GB workstation card
    MonitorLG 32in 2560x1440 32QN650-B
    Storage #1WD_Black SN850 500GB PCIe 4.0 NVMe SSD
    Storage #2Intel Optane PCIe Add In Card 280GB SSD
    CPU CoolerEK Quantum Magnitude HWL SR2 280mm Aquacomputer PWM D5 2Noctua 140mm PWM Industrials
    CasePrimochill WetBench SX Pro test bench
    Power SupplySeasonic TX-700 fanless titanium
    Keyboard HHKB Hybrid Type-S Snow Edition
    Mouse Logitech MX Master 3S white / ROG Gladius II Origin
    Headset/Speakers Creative Pebble V2
    Network RouterLinksys WiFi 6 MR9600

    Join Date
    Jul 2017
    Reputation
    14
    Posts
    674

    Quote Originally Posted by Braegnok View Post
    Did you say Ballroom Blitz,.. https://youtu.be/r8pYpii2Atg
    LOL, you the best ROG brother.

    This thread is off the rails a bit but that's ok, we get emotional about the things we truly love.

    OK ROGers, we're all facing a brand new dilemma - the very obvious fact we might purchase a poorly performing Z790 ROG motherboard.

    We must find a solution...

    Albert and I have constructed a plan of action:

    Click image for larger version. 

Name:	IMG_1350.jpg 
Views:	3 
Size:	495.6 KB 
ID:	96056

    1) The 1st Z790 Apex shipping container is set to arrive at Newegg California City of Industry on November 30th
    2) We have a "60-day Holiday Return Window" to work with - return for full refund or another Apex board until January 31st 2023
    3) It only takes 2days of testing to know if your new ROG board is a good one or a bad one
    4) Newegg even pays return shipping

    Click image for larger version. 

Name:	0da14b9cdd03a83ff50f0b6ecff18d56.jpg 
Views:	64 
Size:	36.2 KB 
ID:	96057

    60days is plenty of time to test and evaluate your new ROG board.
    Last edited by iBruceypoo; 11-04-2022 at 07:45 PM.
    Z790 Epiphenomenal Raptor Bench

    ROG Z790 Apex / Intel 13900KS SP 111 SP-P 121 SP-E 93
    Gskill 7600 mem kit - TM5 stable at 8000MT/s 34 46 46 121 VDD and VDDQ 1.5v
    Gen 5 SSD Coming Soon

  4. #44
    ROG Member Array GiulianoTakasu PC Specs
    GiulianoTakasu PC Specs
    MotherboardASUS Z790 APEX
    ProcessorINTEL I9 13900K
    Memory (part number)G.Skill Tridentz 32GB (2x16) F5-7200J3445G16G
    Graphics Card #1EVGA 3090TI FTW3
    MonitorAlienware Dell AW2721D 240hz
    CPU CoolerARCTIC LIQUID FREEZER II 420 ARGB
    CaseCorsair 7000X
    Power SupplyCorsair HX1200W
    Keyboard HP OMEN SPACER
    Mouse LOGITECH G903
    Headset ASTRO A40
    Mouse Pad ASUS
    OS WINDOWS 11
    Network RouterFRITZBOX 7530

    Join Date
    Feb 2021
    Reputation
    10
    Posts
    14

    Hello guys, i bought a new pc, i9 13900k, z790 hero and 32gb ddr5 from gskill (F5-7200J3445G16GX2-TZ5RK).
    When i activate xmp i get errors on memtest. If i disable xmp i get no errors on memtest, but i wanted 7200mhz not 4800 lol.

    I am on the 0502 bios.

    It's safe to use the 088 bios?

    Thanks

    Click image for larger version. 

Name:	index.jpg 
Views:	0 
Size:	162.5 KB 
ID:	96074
    Last edited by GiulianoTakasu; 11-04-2022 at 10:28 PM.

  5. #45
    ROG Member Array
    Join Date
    Jan 2015
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Quote Originally Posted by GiulianoTakasu View Post
    Hello guys, i bought a new pc, i9 13900k, z790 hero and 32gb ddr5 from gskill (F5-7200J3445G16GX2-TZ5RK).
    When i activate xmp i get errors on memtest. If i disable xmp i get no errors on memtest, but i wanted 7200mhz not 4800 lol.

    I am on the 0502 bios.

    It's safe to use the 088 bios?

    Thanks

    Click image for larger version. 

Name:	index.jpg 
Views:	0 
Size:	162.5 KB 
ID:	96074
    I have the 7600 version of that RAM and with 088 I'm able to hit 7000 but not 7600. I would say try it.

  6. #46
    ROG Member Array GiulianoTakasu PC Specs
    GiulianoTakasu PC Specs
    MotherboardASUS Z790 APEX
    ProcessorINTEL I9 13900K
    Memory (part number)G.Skill Tridentz 32GB (2x16) F5-7200J3445G16G
    Graphics Card #1EVGA 3090TI FTW3
    MonitorAlienware Dell AW2721D 240hz
    CPU CoolerARCTIC LIQUID FREEZER II 420 ARGB
    CaseCorsair 7000X
    Power SupplyCorsair HX1200W
    Keyboard HP OMEN SPACER
    Mouse LOGITECH G903
    Headset ASTRO A40
    Mouse Pad ASUS
    OS WINDOWS 11
    Network RouterFRITZBOX 7530

    Join Date
    Feb 2021
    Reputation
    10
    Posts
    14

    Quote Originally Posted by robb543 View Post
    I have the 7600 version of that RAM and with 088 I'm able to hit 7000 but not 7600. I would say try it.
    Ok, gonna try, with 7200 i get into windows and all works, but in games (like bf2042) the games crashes because of the memory errors. I don t get bsod btw.

    Edit: i set xmp i then switched the frequency to 7000mhz and now i don’t get errors on memtest. I ll stick with that and wait for proper bios on the official page.
    Last edited by GiulianoTakasu; 11-05-2022 at 03:55 AM.

  7. #47
    Administrator Array Silent Scone@ROG's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Reputation
    265
    Posts
    2,834

    Quote Originally Posted by iBruceypoo View Post
    LOL, you the best ROG brother.

    This thread is off the rails a bit but that's ok, we get emotional about the things we truly love.

    OK ROGers, we're all facing a brand new dilemma - the very obvious fact we might purchase a poorly performing Z790 ROG motherboard.

    We must find a solution...

    .




    Hello,


    At frequencies where signal margins can be quite tight, these kinds of assurances simply don't exist. The Z690 Apex technical specification states 6600MT max, Z790 is far higher, not least of all due to the CPUs. There are a multitude of reasons why this is, however, no vendor can guarantee success and this is the nature of overclocking.


    The further we increase frequency, it's not only the memory kit guard-band we are eating into. Any PCB carrying a signal will have some kind of variance. Some of these variances can be dialled out with MRC settings and voltages that are sensitive to small changes, others are limited by physics or component thresholds outside of our control (not least of all CPU variances). Moreover, the IO the kit is rated at is based on both primary and a number of secondary timings which is another reason the board QVL exists. The kits are also binned at stock CPU frequency.

    The TLDR would be that when we push the envelope across multiple clock domains on numerous combinations of hardware, one can't expect equal results every time. That said, it's always fun to be able to see just where these limitations lie.


    My Z690 Apex 7000MT/s


    Click image for larger version. 

Name:	7K.png 
Views:	9 
Size:	207.6 KB 
ID:	96078
    Last edited by Silent Scone@ROG; 11-05-2022 at 08:38 AM.

  8. #48
    ROG Guru: Yellow Belt Array kvarq PC Specs
    kvarq PC Specs
    MotherboardAsus Z790 Apex
    Processor13900KF
    Memory (part number)F5-6400J3239G16GX2-TZ5K
    Graphics Card #14090 SUPRIM LIQUID X
    Sound CardSound Blaster Z
    MonitorPG279QM
    Storage #1980 Pro 2TB
    CPU CoolerThermaltake Ultimate 3.0
    CaseMeshify S2
    Power SupplySeasonic Titanium TX1600
    Keyboard Razer Huntsman
    Mouse Razer Viper 8K
    Mouse Pad RAZER Firefly V2
    OS 21H2

    Join Date
    Sep 2016
    Reputation
    8
    Posts
    154

    that is true, for DDR5 every small variable can have a really great impact on stability
    one of the reasons I insisted to buy the new DDR5 kit w/o any RGB, signal integrity and voltage stability are a bit... better

    although they say now that RGB is ok and not influencing at all its performance stability etc, and if so, it's neglectable and so on... bottom point is that it's selling better if it has lights =))
    back in the good old days they were more responsible, so the RGB stuff was completely separated from the rest of the PCB...
    Click image for larger version. 

Name:	JfH8gPZKXaTYWqoeTAJB7L-970-80.png 
Views:	1 
Size:	405.1 KB 
ID:	96080 Click image for larger version. 

Name:	63p7SvRSUxXWvEWitSY7fm-970-80.png 
Views:	1 
Size:	227.6 KB 
ID:	96081

  9. #49
    ROG Guru: Yellow Belt Array kvarq PC Specs
    kvarq PC Specs
    MotherboardAsus Z790 Apex
    Processor13900KF
    Memory (part number)F5-6400J3239G16GX2-TZ5K
    Graphics Card #14090 SUPRIM LIQUID X
    Sound CardSound Blaster Z
    MonitorPG279QM
    Storage #1980 Pro 2TB
    CPU CoolerThermaltake Ultimate 3.0
    CaseMeshify S2
    Power SupplySeasonic Titanium TX1600
    Keyboard Razer Huntsman
    Mouse Razer Viper 8K
    Mouse Pad RAZER Firefly V2
    OS 21H2

    Join Date
    Sep 2016
    Reputation
    8
    Posts
    154

    Quote Originally Posted by Silent Scone@ROG View Post
    My Z690 Apex 7000MT/s
    you bought your Apex, is it a random copy from a store?

  10. #50
    Administrator Array Silent Scone@ROG's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Reputation
    265
    Posts
    2,834

    Quote Originally Posted by kvarq View Post
    you bought your Apex, is it a random copy from a store?
    I bought my Apex from Ebuyer.com when it first became available

Page 5 of 8 FirstFirst ... 3 4 5 6 7 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •