Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 11
  1. #1
    ROG Guru: Yellow Belt Array
    Join Date
    Feb 2012
    Reputation
    10
    Posts
    149

    Exclamation z790 hero ethernet problems

    When gaming the ethernet adapter freezes for a couple of seconds making the experience unplayable. If I use wifi this does not happen. I've tried both I226 ethernet drivers versions 1.1.3.28 and 2.1.1.14 with no success. Is the adapter that comes with the board broken? Any one else with the same symptoms?
    z790 maximus hero
    13900k intel
    4090 geforce
    tforce 7200 ddr5

  2. #2
    New ROGer Array
    Join Date
    Oct 2018
    Reputation
    10
    Posts
    8

    i got same problem on my build that i finished yesterday windows 11 22h2 full updated on a z790-e, but i solved it setting card to full power, speed forced 1gbit and installed latest intel network adapters full pack , https://www.intel.com/content/www/us...iver-pack.html
    Last edited by GTGhigo; 11-15-2022 at 01:29 AM.

  3. #3
    ROG Guru: Yellow Belt Array
    Join Date
    Feb 2012
    Reputation
    10
    Posts
    149

    Quote Originally Posted by GTGhigo View Post
    i got same problem on my build that i finished yesterday windows 11 22h2 full updated on a z790-e, but i solved it setting card to full power, speed forced 1gbit and installed latest intel network adapters full pack , https://www.intel.com/content/www/us...iver-pack.html
    How do you set it to full power?
    z790 maximus hero
    13900k intel
    4090 geforce
    tforce 7200 ddr5

  4. #4
    New ROGer Array
    Join Date
    Oct 2018
    Reputation
    10
    Posts
    8

    https://ibb.co/mqZ1rLy speed & duplex 1 gbps full duplex and idle power down restriction off here too if is on

  5. #5
    ROG Guru: Yellow Belt Array
    Join Date
    Feb 2012
    Reputation
    10
    Posts
    149

    Yeah thanks a bunch! Forcing 1gbps speed is probably what fixed the issue.
    z790 maximus hero
    13900k intel
    4090 geforce
    tforce 7200 ddr5

  6. #6
    New ROGer Array Dasesh PC Specs
    Dasesh PC Specs
    MotherboardZ790-A Prime (0602 Bios)
    Processor13700K
    Memory (part number)64GB TRIDENT DDR5 4800mhz
    Graphics Card #1ASUS STRIX 3080 OC V2
    Sound CardUR22 Sound interface
    MonitorMSI 32" 165hz Curved HDR IPS
    Storage #1Advant 2TB NVME
    Storage #21Tb nvme
    CPU CoolerEVGA CLA 280mm aio
    Case4000D Corsair Flow
    Power Supply1000PSU Corsair
    Keyboard Logitech G902
    Mouse Logitech G902
    OS Windows 11

    Join Date
    May 2022
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Quote Originally Posted by GuzMonster View Post
    Yeah thanks a bunch! Forcing 1gbps speed is probably what fixed the issue.
    had same issue actually fixed it by tweaking the settings Â*

    In control panel
    In the i226-v advanced tab

    If you want I can send to you.Â*

  7. #7
    ROG Guru: Yellow Belt Array Carlyle2020 PC Specs
    Carlyle2020 PC Specs
    MotherboardAsus Maximus XI APEX
    Processorgaming9900ks@5.2/avx 0/ adaptive vcore / 1.35+0.020 offs/LLC5/ac ll 0.01/TVB off/power saving on
    Memory (part number)Gskill 4400 CL16 /65k r /65k w / 60k c
    Graphics Card #13080 ftw ultra /pads on backplate
    Sound CardXonar STXII mods:3xLME 49720NA
    MonitorLG 38GL950G / -HDR / +madVR
    Storage #12TB 970evo plus nvme
    Storage #21TB 960evo nvme +2x 1tb evo 860 hw-sata-raid
    CPU Coolerarctic freezer II 280
    CaseUnique Silverstone FT2 dampened up the wazoo V2.0
    Power SupplySeasonic TX-850
    Keyboard Cherry KC 1000 on top of a cherry MX1 for ergonomics :)
    Mouse MX Master 3
    Headset Sennheiser PC360 + Philips X2HR
    Headset/Speakers A250 / cause LG was stingy
    OS Win 10 64bit
    Network Routeryeah right...
    Accessory #1 Silverstone EBA01 headphone stand / black
    Accessory #2 radio Keyfob to turn on and off
    Accessory #3 4 bay fantec /10tb red/+scrap

    Join Date
    Mar 2018
    Reputation
    17
    Posts
    168

    z790 apex here with the same Issue.
    It is persistent even with the tricks mentioned above.
    No power down and 1Gbs Full duplex.

    Still the internet connection is a mess:
    Click image for larger version. 

Name:	Z790 Apex Intel 226 mess.PNG 
Views:	0 
Size:	50.7 KB 
ID:	96568

    edit: i`ve managed to get a stable connection @ 1Gbs

    ! Beware of the network driver installation package.
    Due to the fact, that there is no confirmation window, it is easy to install the driver twice in a row.
    -> That removed the network card completely from the system. It did not even show up in the device manager anymore.
    A third installation fixed that.
    Last edited by Carlyle2020; 11-29-2022 at 10:36 AM.

  8. #8
    ROG Guru: Yellow Belt Array
    Join Date
    Feb 2012
    Reputation
    10
    Posts
    149

    Yeah the problem persists for me.
    z790 maximus hero
    13900k intel
    4090 geforce
    tforce 7200 ddr5

  9. #9
    ROG Guru: Yellow Belt Array
    Join Date
    Feb 2012
    Reputation
    10
    Posts
    149

    Quote Originally Posted by Dasesh View Post
    had same issue actually fixed it by tweaking the settings Â*

    In control panel
    In the i226-v advanced tab

    If you want I can send to you.Â*
    Which settings fixed it for you?
    z790 maximus hero
    13900k intel
    4090 geforce
    tforce 7200 ddr5

  10. #10
    ROG Guru: Yellow Belt Array
    Join Date
    Feb 2012
    Reputation
    10
    Posts
    149

    Did a network reset in windows which changed the driver; now it seems to be working fine; fingers crossed.
    z790 maximus hero
    13900k intel
    4090 geforce
    tforce 7200 ddr5

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •