Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Aug 2012
    Reputation
    10
    Posts
    19

    Question Upgrading from X58 to Z77 raid 0 drives?

    I've got a Maximus V Formula/ThunderFX ordered and plan to upgrade my computer (currently a X58 chipset motherboard) this weekend. I'm trying to decide how to handle my storage devices. The four drives I'm thinking about are the 2 x 1TB raid 0 (2TB total) and 2 x 1TB raid 1 (1TB total). I know that I should just be able to plug in one of the raid 1 drives and it read it no problem. But what about the Raid 0 drives.

    Any chance that I will be able to plug the 2 drives in the raid 1 drive in to the Intel raid controller and it read them? How about if I plug them in to the ASMedia raid controller?

    Or am I just going to have to find a way to back everything up and restore it after recreating the raid drives?

  2. #2
    ROG Guru: Yellow Belt Array apocalypzez PC Specs
    apocalypzez PC Specs
    Laptop (Model)I would like to get a sexy 'LAP'top...;p
    MotherboardMaximus IX APEX
    ProcessorCore i7 7700K
    Memory (part number)G.Skill Trident Z RGB F4-3000C15D-16GTZR 2x8GB kits
    Graphics Card #1EVGA RTX 2080 Ti Black Edition
    Graphics Card #2Can't afford it
    Graphics Card #3!!!!
    Graphics Card #4!!!!!!!
    Sound CardMotherboard Built-in
    MonitorDell U3011
    Storage #1ADATA SX8200 Pro 1TB x 2 in RAID0 (trying to)
    Storage #2WD RED 3TB x 2
    CPU CoolerCorsair H150i Pro 360mm AIO
    CaseNZXT H700i
    Power SupplyCorsair AX1200i Platinum
    Keyboard Logitech G512 Carbon RGB Mech Keyboard
    Mouse Logitech G502 Hero Gaming Mouse (Wired)
    Headset Corsair Vengenace Pro 2000
    Mouse Pad Razer Vespula (2011 model)
    Headset/Speakers Logitech Z2300 (the king of all 2.1 PC Speakers)
    OS Windows 10 Pro x64
    Network RouterTP-Link C3150 AC Router
    apocalypzez's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Reputation
    31
    Posts
    128

    Asmedia can't do raid. So you looking an adjustment among the 2x intel sata3 ports and 2x intel sata2 ports. And don't forget to keep in mind one slot for your BD/DVD ODD, as they will not be happy with asmedia ports!! IMO, more intel ports should have been provided, even though they sata2. At least you could do more with intel ports - i.e., no restrictions whatsoever!!

    Anyways, good luck with your build. On a side note; just in terms of overall platform experience, I think X58 is much more stable. At least I found it to be!!
    ASUS Maximus IX APEX || Core i7 7700K || Corsair H150i Pro || EVGA RTX 2080 Ti B.E. || G.Skill Trident Z RGB F4-3000C15D-16GTZR 16GB (2x8GB) DDR4 @ 15-16-16-35-2N || ADATA SX8200 Pro 1TB x 2 (RAID0) || WD RED 3TB x 2 || Corsair AX1200i || NZXT H700i (without the smart hub) || Dell U3011 || Windows 10 Pro x64 || Logitech Z2300 THX Certified 2.1 & Corsair Vengeance 2000 ||

  3. #3
    ROG Member Array
    Join Date
    Aug 2012
    Reputation
    10
    Posts
    19

    Wow I guess I just assumed it could do raid! Well that really misses up my plan. I also have two SSD drives that I plan to run as raid 0 and two optical drives. I really hate to have 4 separate 1 TB drives. I'm going to have to think about how I want this to work.

    I'm really disappointed that the ASMedia can't do raid... or support optical drives!

  4. #4
    Helium Chilled Array _ PC Specs
    _ PC Specs
    Laptop (Model)G46VW
    MotherboardRampage IV Gene
    ProcessorIntel Core i7-3930K
    Memory (part number)Corsair Dominator Platinum 32GB (CMD32GX3M4A2133C9)
    Graphics Card #1ROG Matrix GTX 780 Ti
    Sound CardROG SupremeFX III
    MonitorASUS VG248QE with GSync mod
    Storage #1Plextor PX-M2 SSD 120GB
    Storage #2G.Skill Phoenix Blade 480GB PCIe SSD
    CPU CoolerCooler Master Seidon 240M
    CaseCooler Master HAF-X
    Power SupplySeasonic X-750
    Keyboard Corsair K90
    Mouse ROG Gladius
    Headset ROG Orion
    OS Windows 8.1 Update 1
    Network RouterASUS RT-AC66U
    _'s Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Reputation
    119
    Posts
    5,750

    Just use software RAID 1 within Windows on the ASMedia ports.

    Plug in one
    Format it
    Reboot and plug in the other
    Go to start - type in 'disk' and select 'create and format disk partitions'
    Select your 1TB drive with the data on it
    Right click, make mirrored array (or something similar)
    Then select the second, clean disk
    Then Windows will mirror the first to the second - this can take several hours.

  5. #5
    ROG Guru: Yellow Belt Array apocalypzez PC Specs
    apocalypzez PC Specs
    Laptop (Model)I would like to get a sexy 'LAP'top...;p
    MotherboardMaximus IX APEX
    ProcessorCore i7 7700K
    Memory (part number)G.Skill Trident Z RGB F4-3000C15D-16GTZR 2x8GB kits
    Graphics Card #1EVGA RTX 2080 Ti Black Edition
    Graphics Card #2Can't afford it
    Graphics Card #3!!!!
    Graphics Card #4!!!!!!!
    Sound CardMotherboard Built-in
    MonitorDell U3011
    Storage #1ADATA SX8200 Pro 1TB x 2 in RAID0 (trying to)
    Storage #2WD RED 3TB x 2
    CPU CoolerCorsair H150i Pro 360mm AIO
    CaseNZXT H700i
    Power SupplyCorsair AX1200i Platinum
    Keyboard Logitech G512 Carbon RGB Mech Keyboard
    Mouse Logitech G502 Hero Gaming Mouse (Wired)
    Headset Corsair Vengenace Pro 2000
    Mouse Pad Razer Vespula (2011 model)
    Headset/Speakers Logitech Z2300 (the king of all 2.1 PC Speakers)
    OS Windows 10 Pro x64
    Network RouterTP-Link C3150 AC Router
    apocalypzez's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Reputation
    31
    Posts
    128

    Thanks Marshall, gr8 tip! I didn't know there was a software RAID, lol!!
    ASUS Maximus IX APEX || Core i7 7700K || Corsair H150i Pro || EVGA RTX 2080 Ti B.E. || G.Skill Trident Z RGB F4-3000C15D-16GTZR 16GB (2x8GB) DDR4 @ 15-16-16-35-2N || ADATA SX8200 Pro 1TB x 2 (RAID0) || WD RED 3TB x 2 || Corsair AX1200i || NZXT H700i (without the smart hub) || Dell U3011 || Windows 10 Pro x64 || Logitech Z2300 THX Certified 2.1 & Corsair Vengeance 2000 ||

  6. #6
    Helium Chilled Array _ PC Specs
    _ PC Specs
    Laptop (Model)G46VW
    MotherboardRampage IV Gene
    ProcessorIntel Core i7-3930K
    Memory (part number)Corsair Dominator Platinum 32GB (CMD32GX3M4A2133C9)
    Graphics Card #1ROG Matrix GTX 780 Ti
    Sound CardROG SupremeFX III
    MonitorASUS VG248QE with GSync mod
    Storage #1Plextor PX-M2 SSD 120GB
    Storage #2G.Skill Phoenix Blade 480GB PCIe SSD
    CPU CoolerCooler Master Seidon 240M
    CaseCooler Master HAF-X
    Power SupplySeasonic X-750
    Keyboard Corsair K90
    Mouse ROG Gladius
    Headset ROG Orion
    OS Windows 8.1 Update 1
    Network RouterASUS RT-AC66U
    _'s Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Reputation
    119
    Posts
    5,750

    No problem!

    AFAIK as long as you're using Win 7 Home Premium or above you can! It also doesn't matter what ports you connect them to in Windows RAID - you can even have 1 on Intel and 1 on ASMedia, or 1 SATA/1eSATA, for example.

    At home I RAID1 2x2TB drives. Sometimes they fall out of sync if the PC crashes, but just give them a few hours and they sort themselves out. Smaller drives will be faster to resync.

    I would NOT use Win RAID for RAID0 though, due to the OS software overhead slowing things, and the fact you cannot boot from it.

  7. #7
    ROG Member Array
    Join Date
    Aug 2012
    Reputation
    10
    Posts
    19

    I've decided this is a deal breaker for me. I'm going to refuse the motherboard and order the Asus deluxe. It has the Sata ports I need. I was really looking forward to the rog board...

  8. #8
    ROG Guru: Yellow Belt Array apocalypzez PC Specs
    apocalypzez PC Specs
    Laptop (Model)I would like to get a sexy 'LAP'top...;p
    MotherboardMaximus IX APEX
    ProcessorCore i7 7700K
    Memory (part number)G.Skill Trident Z RGB F4-3000C15D-16GTZR 2x8GB kits
    Graphics Card #1EVGA RTX 2080 Ti Black Edition
    Graphics Card #2Can't afford it
    Graphics Card #3!!!!
    Graphics Card #4!!!!!!!
    Sound CardMotherboard Built-in
    MonitorDell U3011
    Storage #1ADATA SX8200 Pro 1TB x 2 in RAID0 (trying to)
    Storage #2WD RED 3TB x 2
    CPU CoolerCorsair H150i Pro 360mm AIO
    CaseNZXT H700i
    Power SupplyCorsair AX1200i Platinum
    Keyboard Logitech G512 Carbon RGB Mech Keyboard
    Mouse Logitech G502 Hero Gaming Mouse (Wired)
    Headset Corsair Vengenace Pro 2000
    Mouse Pad Razer Vespula (2011 model)
    Headset/Speakers Logitech Z2300 (the king of all 2.1 PC Speakers)
    OS Windows 10 Pro x64
    Network RouterTP-Link C3150 AC Router
    apocalypzez's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Reputation
    31
    Posts
    128

    Get Maximus V Extreme, then!! I don't think there's much difference in price b/w the MVF/TFX and MVE!!
    ASUS Maximus IX APEX || Core i7 7700K || Corsair H150i Pro || EVGA RTX 2080 Ti B.E. || G.Skill Trident Z RGB F4-3000C15D-16GTZR 16GB (2x8GB) DDR4 @ 15-16-16-35-2N || ADATA SX8200 Pro 1TB x 2 (RAID0) || WD RED 3TB x 2 || Corsair AX1200i || NZXT H700i (without the smart hub) || Dell U3011 || Windows 10 Pro x64 || Logitech Z2300 THX Certified 2.1 & Corsair Vengeance 2000 ||

  9. #9
    ROG Guru: Grand Master Array HiVizMan's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Reputation
    354
    Posts
    25,742

    You will be very happy with the deluxe board by the way.
    To help us help you - please provide as much information about your system and the problem as possible.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •