Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 14
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Jun 2011
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Angry Maximus IV Extreme freezing

    Hey Guys

    So I bought a new rig and it keeps freezing and locking up it does it randomly it happens when I am just browsing or listening to music. I can only use my PC for a couple of hours most before it freezes up.

    I have re-installed windows 7 and also updated to the latest drivers and bios.
    Ran Memtest86 and was fine.
    I have also noticed the mouse seems to stutter and freeze aswell its a Logitech G9 mouse that is fine i have tested on another PC and got the drivers for that aswell just in case.

    Now I started looking at the QVL and my RAM isn't on there. Could this be the cause for the locking up? or not.. i just dont know what else to try.

    When it freezes the only way to fix it is by holding the power button in and shut it down.

    PC is OC'd at all.

    Any help would be much appreciated it's doing my head in.

    Thanks


    OS: Windows 7 Enterprise 64bit
    GPU: Powercolor AMD 6990
    CPU: i7 2600K
    RAM: Corsair 8GB (2 x 4GB) PC3-12800 1600MHz DDR3 RAM - 8-8-8-24 - Vengeance Series (CMZ8GX3M2A1600C8)
    PSU: 1000W Corsair
    MOBO: ASUS Maximus IV Extreme Motherboard

  2. #2
    ROG Guru: Green Belt Array
    Join Date
    Dec 2010
    Reputation
    24
    Posts
    539

    I would check and see if its ur harddrive first.

  3. #3
    TeamROG Moderator Array xeromist PC Specs
    xeromist PC Specs
    Laptop (Model)Dell Inspiron 15 7567
    MotherboardMSI x470 Gaming Plus
    ProcessorAMD 2600X
    Memory (part number)16GB Crucial Ballistix Elite 3600
    Graphics Card #1ASUS GTX 1080 Strix
    MonitorBenQ BL3200PT
    Storage #1Intel 600p NVMe
    CPU CoolerWraith
    Casecustom Antec 900
    Power SupplyCorsair HX1000
    Keyboard Logitech Orion Spark
    Mouse Logitech MX500
    Headset Plantronics 777 with Oregon Aero upgrade
    xeromist's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Reputation
    344
    Posts
    8,005

    You may want to check the Windows event viewer to see if anything coincides with the freezes. The stuttering would point to something other than memory and your memtest coming back OK says likewise. It could be an unstable program so I would make sure to disable as much as possible from running in the background.
    * Support disease research with Folding@Home *

    < < < Click the drop-down above my avatar for my PC specs!

  4. #4
    ROG Member Array
    Join Date
    Jun 2011
    Reputation
    10
    Posts
    7

    yeah i tested my hard drives they were fine as well.

    i use the virus software BitDefender im going to uninstall that when I get home and test that.

    So you dont think it would be the RAM then .. hmm that sucks

  5. #5
    jdpg2
    Guest
    Quote Originally Posted by niggz View Post
    yeah i tested my hard drives they were fine as well.

    i use the virus software BitDefender im going to uninstall that when I get home and test that.

    So you dont think it would be the RAM then .. hmm that sucks

    Let me guess you have a SSD drive..

  6. #6
    Retired MOD and Reviewer Array
    Join Date
    May 2011
    Reputation
    25
    Posts
    554

    I had the same problem using a newer SATA III 6G SSD; removed it and put in a Corsair F120 SATA II SSD and the problem was solved. OCZ, Corsair and others are having problems with the SandForce controller on the new drives. Corsair is doing a total recall on theirs right now and I just did an RMA to OWC on two of their new drives.

  7. #7
    ROG Member Array
    Join Date
    Jun 2011
    Reputation
    10
    Posts
    7

    nah i dont have a SSD just normal SATA HDD.

    so i uninstalled my virus software and still after a while it locked up my PC so it's not that causing the problem.

    Im gonna try swap the RAM to one on the QVL if that doesnt work i might install windows on one of the other HDD's

    after that if its still not working i dont know what else to try new PC and doesnt even work pisses me off.

  8. #8
    Tech Marketing Manager HQ Array Raja@ASUS's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Reputation
    164
    Posts
    7,453

    Hi,

    Sorry about the issues. Can you try enabling the "hot plug" setting in BIOS on the SATA port that your HDD is connected to. Also, what BIOS version are you running and do you have the Intel RST drivers installed?


    -Raja

  9. #9
    ROG Member Array
    Join Date
    Jun 2011
    Reputation
    10
    Posts
    7

    so i have 4 HDD's in my PC should I enable hot plug on all 3 or just the one with the OS installed on it?

    BIOS version is running the latest one from the asus website.

    And if the Intel RST drivers are on the ASUS driver download page for this motherboard then yes i have installed them aswell.

  10. #10
    Tech Marketing Manager HQ Array Raja@ASUS's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Reputation
    164
    Posts
    7,453

    Quote Originally Posted by niggz View Post
    so i have 4 HDD's in my PC should I enable hot plug on all 3 or just the one with the OS installed on it?

    BIOS version is running the latest one from the asus website.

    And if the Intel RST drivers are on the ASUS driver download page for this motherboard then yes i have installed them aswell.

    Ok you can enable "hot" plug on all the drives if you wish. But first try this; If you are not running RAID then please roll back the IRST driver to the native MS AHCI driver.

    -Raja

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Similar Threads

  1. Asus G73JW keeps freezing(?)
    By klee311 in forum ROG Gaming Notebooks
    Replies: 3
    Last Post: 08-06-2012, 07:32 AM
  2. Maximus IV Extreme Oddities
    By janetb in forum Other Series Motherboards
    Replies: 4
    Last Post: 05-28-2011, 11:43 PM
  3. Problems with WoW freezing momentarily.
    By g73 user in forum ROG Gaming Notebooks
    Replies: 19
    Last Post: 03-04-2011, 06:08 PM
  4. Maximus 3 Extreme SLI
    By Reaper in forum Other Series Motherboards
    Replies: 5
    Last Post: 02-25-2011, 07:50 AM
  5. Unboxing of the Maximus IV Extreme
    By Brian@ASUS in forum Other Series Motherboards
    Replies: 6
    Last Post: 01-04-2011, 12:31 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •