Page 1 of 4 1 2 3 ... LastLast
Results 1 to 10 of 37
  1. #1
    ROG Guru: Yellow Belt Array Hartacus's Avatar
    Join Date
    Oct 2012
    Reputation
    26
    Posts
    194

    Can someone PLEASE explain to me why my Crosshair V Forumla-Z catches on FIRE!

    And I literally mean it catches on fire. I use the same voltages that everyone else is using. I bought this board and the top moffset caught on fire right above the CPU. I did an RMA and got very scared so I bought the stupid MOBO waterblock. Today I'm trying to get a stable 4.9ghz OC and the damn thing catches fire again in the same same place. What setting is catching this thing to catch on fire? Is it the LLC? I know 1.51 volts is high but I read about a lot of people running 1.55v.

    Click image for larger version. 

Name:	0110131617.jpg 
Views:	18 
Size:	304.9 KB 
ID:	15943
    Click image for larger version. 

Name:	1220121325a.jpg 
Views:	10 
Size:	254.3 KB 
ID:	15944





  2. #2
    No Longer Works at ASUS Array
    Join Date
    Jul 2012
    Reputation
    68
    Posts
    764

    Hard to say for sure without a lot of specialized tools, but I'd have to say that if multiple boards caught on fire in the same place with the same config, then the problem is not likely with the board, but the PSU. You'd probably need an oscilloscope to be able to really tell for sure, but it seems extremely unlikely that you'd get two boards in a row with the exact same defect.

  3. #3

  4. #4
    ROG Guru: Yellow Belt Array Hartacus's Avatar
    Join Date
    Oct 2012
    Reputation
    26
    Posts
    194

    I think the fire started on the back of the board. WTF? could it be the radiator that I had to trim to fit the board? Could it be that the back to the board is to close to the case? The fire part is located right next to the 4pin connector from the PSU.

    Here are some pics


    Click image for larger version. 

Name:	0115131332b.jpg 
Views:	17 
Size:	88.2 KB 
ID:	15945

    back of top of board
    Click image for larger version. 

Name:	back of board.jpg 
Views:	13 
Size:	82.6 KB 
ID:	15946
    Click image for larger version. 

Name:	backofboard2.jpg 
Views:	12 
Size:	105.6 KB 
ID:	15947

    here is the front of the board that goes under the water block
    Click image for larger version. 

Name:	front of board.jpg 
Views:	7 
Size:	97.8 KB 
ID:	15948

  5. #5
    ROG Guru: Green Belt Array FlanK3r PC Specs
    FlanK3r PC Specs
    MotherboardROG Crosshair VII Hero WiFi
    ProcessorAMD Ryzen 7 3800X
    Memory (part number)G.Skill TridentZ Neo RGB 2x16GB 3600MHz
    Graphics Card #1Asus Dual RTX 2060 O6G
    Graphics Card #2Asus Radeon R3 230
    Graphics Card #3Saphire R9 270X Toxic
    Graphics Card #4ROG GTX980TI Poseidon
    MonitorAOC 27"
    Storage #1Samsung 850 PRO 512 GB
    Storage #2HyperX 3K 240GB
    CPU CoolerROG Ryujin 240
    CaseLian-Li Dynamic O11 XL + NZXT Noctis
    Power SupplyCM V850 + Corsair TX750
    Keyboard Microsoft Sidewinder
    Mouse Razer Deathadder Elite
    Headset HyperX Cloud + ROG Strix Go 2.4
    Mouse Pad Roccat Tatto
    Headset/Speakers ROG Magnus
    OS Windows 10 + Windows 7
    Network RouterAsus DSL-AC88U
    FlanK3r's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Reputation
    110
    Posts
    604

    Mosfets in full load could have 100C specially with high voltage at CPU and CPUNB. If you have CPUNB at default clocks or around, dont need 1.4V with CPUNB. This is only for high stability CPU and CPUNB clocks around 2600+ MHz. Its necessary cooling VRM with some cooling. Zambezi Bulldozers are with high voltages very power hungry (Vishera is better after OC, no need so much voltage for the same clock at CPU an CPUNB). Similar as i7-3960x after OC. Watterblock was only at CPU? If yes, its clear, with wattercooling setup you need always cooling VRMs (some 120mm fan or so). IF you have classic aircoller at CPU, with normal middle OC its good, because in most cases CPU cooler cooling VRMS a bit too (air flow direction).
    LLC is better to set manualy (high). C5F and C5F-Z are different with real voltage and voltage in BIOS.

    Guys, if you are overlcoking, in every case monitor the temperatures not only at CPU (in Coretemp max 65-70C! No more!), but power suply rails and VRM temperatures too.
    Last edited by FlanK3r; 01-15-2013 at 10:15 PM.
    Who knows me, knows me ....AMD 3000+, AMD x2 4600+ EE, AMD X4 955 BE C2,2x AMD X4 965 BE C3, AMD X4 970 BE C3, AMD x4 975 BE, AMD x4 980 BE, AMD X6 1090T BE, AMD x6 1100T BE, 2x AMD FX-8120, 2x AMD FX-8150, FX-6300, FX-8300, FX-8320E, FX-8320, FX-8350, FX-8370, FX-8370E, FX-9370, FX-9590, AMD A8-3850, AMD A8-3870K, A8-5600K, A10-5800K, A10-6800K, A10-7850K, A10-7870K, A 5150, Athlon x4 860K, Intel i7-5960X, i7-6700K, Intel i7-4770K, Intel i7-980x, Intel i7 2600k, Intel i7-3770K, i7-3930K.

  6. #6
    AntiMatter Guru ROG Array chrsplmr's Avatar
    Join Date
    Jul 2011
    Reputation
    295
    Posts
    6,113

    No doubt .. after reviewing your 'My Computer Blog' .. and the above, that would be my 'guess'.
    [[Can't touch it. Limited/Selected views. Haven't seen the 'mount' .. ect.)

    (btw..generally..carpet and MB's don't play nice together..)

    The only solice I can offer in this is .. the 'Third Time's a Charm'.
    Nice 'My Computer Blog' -- you don't have more build pics do ya ??
    Best of Luck.c.

  7. #7
    ROG Member Array
    Join Date
    Oct 2012
    Reputation
    10
    Posts
    10

    Looks like the board is touching the radiator, could be shorting out? Voltage isn't the issue as I'v had my vCore up to 1.6v.

  8. #8
    ROG Guru: Yellow Belt Array
    Join Date
    Nov 2011
    Reputation
    11
    Posts
    232

    buy a bigger case or relocate the rad ..looks def like an heat retension /arcing issue but then you knew this or would'nt of trimmed the rad ..
    AMD FX 8350 5.1ghz 221x23
    CROSSHAIR V bios 1703
    g-skill sniper 1600@1800
    What does it matter now if men believe or no?
    What is to come will come. And soon you too will stand aside,
    To murmur in pity that my words were true
    (Cassandra, in Agamemnon by Aeschylus)

    to see the wizard one must look behind the curtain ...

  9. #9
    ROG Guru: Yellow Belt Array Hartacus's Avatar
    Join Date
    Oct 2012
    Reputation
    26
    Posts
    194

    Thanks for the replies. If I swapped the fans and radiator on the top do you think I would still have a problem?

    It would end up being something like this http://www.overclock.net/t/1111853/project-600t-360
    Miniatura de Adjuntos Miniatura de Adjuntos 0110132028a.jpg  


  10. #10
    ROG Guru: Green Belt Array skellattarr PC Specs
    skellattarr PC Specs
    MotherboardCrosshair viii hero
    ProcessorRyzen 9 3950x
    Memory (part number)G.SKILL Trident Z RGB 64GB 4X16 3200MHZ
    Graphics Card #1rog strix gtx 1080
    Sound Cardcreative sound blaster ae-5
    Monitoracer 28inch 4k
    Storage #1Samsung 960 evo 1tb m.2/Mushkin Reactor 1tb ssd
    Storage #23x 3tb hhd/segate 10TB drive
    CPU CoolerCorsair Hydro Series H115i
    CaseThermaltake veiw 71 case
    Power Supplycorsair 1200w
    Keyboard Corsair k95 rgb
    Mouse corsair m65 pro rgb
    Mouse Pad corsair mm800 rgb polaris
    Headset/Speakers logitech 5.1
    OS windows 10 pro
    skellattarr's Avatar
    Join Date
    Feb 2012
    Reputation
    20
    Posts
    665

    it looks like in the picture you are only using the 4 pin cpu power plug if that is so you are putting way to much of a load on it you need to use the 8 pin cpu power plug too to even out the power.
    amd ryzen 9 3950x
    CROSSHAIR Viii hero
    Corsair Hydro Series H115i
    G.SKILL Trident Z 3200mhz 64gb 4x16 timings 16,18,18,38
    asus rog strix gtx 1080
    TOSHIBA 3TB hdd 3x a total of 9tb, 10 tb hdd and a 1tb mushkin ssd
    corsair axi 1200i 1200 watt psu
    thermal take view 71 case

Page 1 of 4 1 2 3 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •