Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 11
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Dec 2012
    Reputation
    10
    Posts
    6

    Maximus 5 Gene Turbo not working, and settings not saving.

    Afternoon All,

    I've got a maximus V gene, with a 3570k, after getting it stable at 4.7ghz during the cold spell, its warmed up and during FAH it gets around 80c. So i dialed down the multiplier to 46. I then thought about changing the various core load multipliers and got a bizarre situation.

    The 4 core and 3 core limit is set at 46, and the 2 and 1 core are set at 47. Now when i go into windows CPUz reads the cores speed at 4.2 Ghz? Something a bit bizaare, even when i'm running prime on all 4 threads? Similarly the core speed doesn't increase under lighter load, however it still drops down to 1.6ghz when idle.

    Speedstep etc are enabled.

    Anyone else seen this?

    Also for some reason whenever i change the voltages or setting in extreme tweaker, it changes the boot priority every time (and sometimes messes around with other boot settings).

    I have tried reseting the CMOS, and got it to stay at 4.6 and dropping when idle, however it still doesn't turbo up under lighter load (forcing prime to use a single/double thread).

    Also it still changes the boot order when messing around with voltage/multipliers.

    I'm currently using the latest bios.

  2. #2
    ROG Guru: Grand Master Array HiVizMan's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Reputation
    354
    Posts
    25,742

    I suspect that when you did your latest BIOS update you may have picked up a bit of corruption. Download the file again and extract to your USB stick (fat formatted) and use the utility in BIOS tools EZflash2 to update your bios again.

    Do remember to clear CMOS before you start the process and once you are done.
    To help us help you - please provide as much information about your system and the problem as possible.

  3. #3
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Jan 2013
    Reputation
    14
    Posts
    50


  4. #4
    ROG Guru: Grand Master Array HiVizMan's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Reputation
    354
    Posts
    25,742

    Quote Originally Posted by sstephan View Post
    That makes some very interesting reading indeed. And I have passed that thread on to the engineers, as I flagged it immediately on my return to the forum.
    To help us help you - please provide as much information about your system and the problem as possible.

  5. #5
    ROG Enthusiast Array Jackwolfskins's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Reputation
    10
    Posts
    40

    Just came from another round of tweaking getting this issue all the time you are not alone my friend. Multi options dont get saved.

  6. #6
    ROG Enthusiast Array Jackwolfskins's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Reputation
    10
    Posts
    40

    http://www.overclock.net/t/1273640/o...ners-club/1970

    More users happening the same thing.
    -= CROSSHAIR VIII HERO =-
    ASUS STRIX 2080 Super OC
    AMD R7 3800X
    GSKILL TRIDENT Z 3200 CL14 RGB
    SAMSUNG 960 EVO 250GB
    CORSAIR RM650i

  7. #7
    Tech Marketing Manager HQ Array Raja@ASUS's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Reputation
    164
    Posts
    7,454

    Chinese new year so won't be a response on this until HQ gets back from their break. In the meantime, use an earlier build, or reduce your overclock to a point where this does not happen if you must use the latest UEFI build. Either corrupt ME (could be a variety of reasons for that), or some strange instability with some of the newer MRC updates (not much we can do about that unless Intel make changes).


    You can also contact your local ASUS service if you wish.

  8. #8
    ROG Guru: Grand Master Array HiVizMan's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Reputation
    354
    Posts
    25,742

    Thanks Raja and darn I had forgotten about the New Year
    To help us help you - please provide as much information about your system and the problem as possible.

  9. #9
    ROG Enthusiast Array Jackwolfskins's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Reputation
    10
    Posts
    40

    Quote Originally Posted by HiVizMan View Post
    Thanks Raja and darn I had forgotten about the New Year
    Any word on Asus crew to get back to work ? I would like to get this issue fixed too :/
    -= CROSSHAIR VIII HERO =-
    ASUS STRIX 2080 Super OC
    AMD R7 3800X
    GSKILL TRIDENT Z 3200 CL14 RGB
    SAMSUNG 960 EVO 250GB
    CORSAIR RM650i

  10. #10
    ROG Guru: Grand Master Array HiVizMan's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Reputation
    354
    Posts
    25,742

    What I can confirm is that the bios engineers have received the notification of the user issues with this bios. I got written confirmation yesterday (8 hours ago)
    To help us help you - please provide as much information about your system and the problem as possible.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •