Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Jun 2013
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Xonar DX -> DTS Sound -> Denon AVR-3313

    Good evening ROG members,

    I am connecting my audio card : Asus Xonar DX : to my Denon AVR-3313 (my 1st avr) - using a C2G 27016 Velocity Toslink-to-Optical Mini Plug Digital Cable - bought from amazon.com

    I have setup my Xonar to automatically to switch to the number of channels applications need (for the times when i run DTS HD movies)

    Click image for larger version. 

Name:	audio-auto-setting.jpg 
Views:	8 
Size:	57.8 KB 
ID:	22637

    I have setup the Xonar Audio Center to 6 channels

    Click image for larger version. 

Name:	audio-center.jpg 
Views:	4 
Size:	109.7 KB 
ID:	22638

    So far so good... right ???

    Well... the problem is... according to my Denon user's manual : my DTS indicator should appear (when running DTS movies)
    Just like this :

    Click image for larger version. 

Name:	basic-indications.jpg 
Views:	2 
Size:	155.2 KB 
ID:	22639
    Click image for larger version. 

Name:	dts-info.jpg 
Views:	2 
Size:	27.2 KB 
ID:	22640

    But i only get this ... which i know that is only Stereo Mode (aka: 2 channels)

    Click image for larger version. 

Name:	no-dts.jpg 
Views:	2 
Size:	131.4 KB 
ID:	22636

    .................................................. .......

    What am i doing wrong ???

    PS. When i run an audio test from the xonar audio center - i hear only the front speakers... or none at all.

  2. #2
    untouched Array Praz's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Reputation
    137
    Posts
    4,038

    The second display shows the 3313 is recieving PCM which means the Xonar is decoding the DTS signal. DTS will not show unless the 3313 is doing the decoding. Also Dolby/DTS HD cannot be be sent over optical because of bandwidth limitations.

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Jun 2013
    Reputation
    10
    Posts
    4

    I m back... and i have good news.

    According to Praz - The Xonar was decoding the signal so...
    I figured since the Xonar was doing all the job -> i need to reset everything (back to 2.0 stereo) AND set the output settings of movie player from System Default to SPDIF output.

    My (hd) movie player is Splash Pro EX... and after having done the earlier setting - the damn thing (the avr) displays the "dts" logo.
    I have tested also MPC and VLC... but they don t seem to work (no dts logo displayed on the avr)

    So... problem solved (after 1 hour here.... and nearly 1 week on avforums)

    Thanks Praz.

    PS. Keep the thread opened in case i have another (noobish) question.

  4. #4
    untouched Array Praz's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Reputation
    137
    Posts
    4,038

    Glad you got it sorted and you're welcome.

  5. #5
    New ROGer Array
    Join Date
    Jun 2013
    Reputation
    10
    Posts
    4

    another noobish question ;)

    hey guys,

    i was wondering : is there any audio quality issue if i use at the same time the regular output (spdif) and the front audio jack ?

    i found that i can enable them by using this setting :
    analog out -> fp headphone
    spdif out -> pcm (checked)

    Click image for larger version. 

Name:	setting.jpg 
Views:	4 
Size:	105.4 KB 
ID:	24241

    thank you

    PS. fp = front panel (yes, the fp audio connector is plugged to the xonar -> item #6)
    Click image for larger version. 

Name:	A455-2621-call01-sp.jpg 
Views:	4 
Size:	29.1 KB 
ID:	24244
    Last edited by inFormal; 07-31-2013 at 06:33 PM.

  6. #6
    New ROGer Array
    Join Date
    Jun 2014
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Hi Praz, was wondering if you could help me out as well, couldn't send you a private message
    Started a new thread : http://rog.asus.com/forum/showthread...untry=&status=

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •