Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 10 of 23
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Jul 2013
    Reputation
    10
    Posts
    12

    Overclocking Headache - 4770k Hero Help!

    Goal: 4.6ghz+ stable

    Please look over my BIOS settings. If there is anything else to adjust please let me know. After going through 3+ CPU's I'm beginning to wonder if my BIOS settings are incorrect or a defective motherboard. I understand each chip different but cmon!

    Asus Hero Latest Bios 0711
    Ram: G.SKILL Trident X Series 8GB F3-2400C10D-8GTX 10-12-12-31 @ 1.65v
    Cooler: Swiftech H220


    Intel Batches:
    L307B198 - 42x @ 1.25v stable (not stable @ 43 1.30v)
    L310b489 - 43x @ 1.30v stable (not stable @ 44 1.35v)
    L312B332 - 44x @ 1.325v stable (not stable @ 45 1.375v) (was delid, hence the higher voltages)
    None of these chips would boot into Windows at 46x @ 1.2v - 1.3v

    Next on deck: L312B332!

    Ai Overclock Tuner: XMP
    CPU Core Ratio Sync All Cores
    1-Core Ratio Limit 46
    Min CPU Cache Ratio 34
    Max CPU Cache Ratio 34
    Internal PLL Overvoltage Auto
    Memory Frequency 1600
    Xtreme Tweaking Auto
    EPU Power Saving Mode Disable
    CPU Core Voltage 1.3v
    CPU Cache Voltage 1.2v
    CPU System Agent Voltage Auto
    CPU Analog I/O Voltage Auto
    CPU Digital I/O Voltage Auto
    PCH Interfacing Voltage Audo
    SVID Support Disable
    Initial CPU Input Voltage 0.45v higher than vcore. 1.3v = 1.75v
    Eventual CPU Input Voltage 0.45v higher than vcore. 1.3v = 1.75v
    DRAM Voltage 1.65v
    PCH VLC Voltage Auto
    VTDDR Voltage Auto
    DRAM CTRL REF Voltage Auto
    DRAM DATA REF Voltage on CHA Auto
    DRAM DATA REF Voltage on CHB Auto
    CPU Spread Spectrum Disable
    BLCK Recovery Auto

    Everything else is Auto.

    **Other issue: I'm not able to install intel extreme tuning utility. Toward the end of the installation I'm provided with this error:

    0x80070643

    https://communities.intel.com/thread/39329

  2. #2
    ROG Guru: White Belt Array
    Join Date
    Jul 2013
    Reputation
    10
    Posts
    77


    i7 4790k@4.7ghz 1.28v||Asus Maximus VI Extreme||Zotac GTX Titan X Sli||Corsair Dominator Platinum 2400mhz 4x8gb 10-12-12-31-1T[/color]||Corsair Neutron GTX 240gb x 2 + Crucial MX100 512gb x 2||Creative Soundblaster Zx||WD Black 2tb & 2x1tb||Ek Supremacy Nickel Acetal+EK M6e Nickel Acetal+EK Titan X Nickel Acetal + Ek Red Backplate+Ek Dual D5 Top & 150 X3 Res+HWLABS GTX Nemesis 560+280+6xNoctua Redux 1500rpm||Corsair AX1200+Corsair Red Sleeves||Silverstone Temjin 11

  3. #3
    ROG Guru: White Belt Array
    Join Date
    Jul 2013
    Reputation
    10
    Posts
    77

    http://rog.asus.com/forum/showthread...l=1#post285156

    Ure unstable ram n wrong vccin is the cause.? Ure overvolting n forcing it to enter.

    Learn about ure cpu first before clocking the ram. Do the above step at 1600 first.

    Have u even got ure ram working at default cpu 3.9ghz with vcssa/digital&analogue i/o at auto??
    Last edited by cstkl1; 07-24-2013 at 12:01 AM.

    i7 4790k@4.7ghz 1.28v||Asus Maximus VI Extreme||Zotac GTX Titan X Sli||Corsair Dominator Platinum 2400mhz 4x8gb 10-12-12-31-1T[/color]||Corsair Neutron GTX 240gb x 2 + Crucial MX100 512gb x 2||Creative Soundblaster Zx||WD Black 2tb & 2x1tb||Ek Supremacy Nickel Acetal+EK M6e Nickel Acetal+EK Titan X Nickel Acetal + Ek Red Backplate+Ek Dual D5 Top & 150 X3 Res+HWLABS GTX Nemesis 560+280+6xNoctua Redux 1500rpm||Corsair AX1200+Corsair Red Sleeves||Silverstone Temjin 11

  4. #4
    ROG Member Array
    Join Date
    Jul 2013
    Reputation
    10
    Posts
    12

    cstkl1thanks for the response. My settings above I had the Memory Frequency set to 1600. Anywho, I looked over your post and I restored the bios to optimal defaults and did the following:

    Set all cores at 42 (left the uncore at auto, presume this is on 39). Change the CPU core voltage to 1.1v and disable cpu spectrum. Windows BSOD upon loading into the OS. I raised the voltage to 1.15v and ran runme_xeon64. runme_xeon64 lasted about 10 minutes and then BSOD again. I raised the vcore to 1.175 and I'm continue to test. Temps are well with in range (under 85c) and if this is a good chip I can delid.
    Last edited by hollywood; 07-24-2013 at 01:32 AM.

  5. #5
    ROG Guru: White Belt Array
    Join Date
    Jul 2013
    Reputation
    10
    Posts
    77

    Dude ure proc is 1.15v/1.2v. Dont waste time on inbetween. Worst case ure +-0.025v which u can optimize at the end.Linpac is hard even if there was a 0.025v less it would have restarted etc . Just need some optimization. Keep the vcore voltages to a increment of 0.05v starting from 1.1v for now.

    try setting this
    disable SVID support
    keep initial at 1.7v but eventual at 1.65v ( u can go lower down to 1.6v) but just make sure its 0.4v more than vcore.
    Set in digi power settting all extreme and cpu at 140% and Ram 130% ( To make the board give all out consistent power ) Loadline Level 8.
    In tweakers reduce PLL Termination from auto ( default 1.2v ) to 1v.

    BTW did u change the lininput_xeon64
    Code:
    Sample Intel(R) Optimized LINPACK Benchmark data file (lininput_xeon64)
    Intel(R) Optimized LINPACK Benchmark data
    1	# number of tests
    20000	# problem sizes
    20000 	# leading dimensions
    5	# times to run a test
    4	# alignment values (in KBytes)
    Since ure using 8gb. This should max out around 6-7gb. If u want to find the optimal run linx and press max mem. Use that Problem size written there and reedit.

    Will help u all the way through since this might help alot of ppl. right to ure 2400mhz settings and rtls and twcl. BTW edit ure first post and post a screenshot of ure ram SPD. Either do a screenshot in the bios or use aida under motherboard/SPD. Ure going to need this. Also helpful is if u can find out ure Mem whether its a hynix cfr/mfr or samsung

    Also have in handy some memtest86 usb. Think the latest is version 5.0 beta etc.

    Btw stable overclocking tip. Its being stubborn about ure cpu vcore, dram voltage and test everything out on other voltages to maintain scaling. This is a must mindset.
    Last edited by cstkl1; 07-24-2013 at 07:57 AM.

    i7 4790k@4.7ghz 1.28v||Asus Maximus VI Extreme||Zotac GTX Titan X Sli||Corsair Dominator Platinum 2400mhz 4x8gb 10-12-12-31-1T[/color]||Corsair Neutron GTX 240gb x 2 + Crucial MX100 512gb x 2||Creative Soundblaster Zx||WD Black 2tb & 2x1tb||Ek Supremacy Nickel Acetal+EK M6e Nickel Acetal+EK Titan X Nickel Acetal + Ek Red Backplate+Ek Dual D5 Top & 150 X3 Res+HWLABS GTX Nemesis 560+280+6xNoctua Redux 1500rpm||Corsair AX1200+Corsair Red Sleeves||Silverstone Temjin 11

  6. #6
    ROG Member Array
    Join Date
    Jul 2013
    Reputation
    10
    Posts
    12

    cstkl1 -

    Thanks for the tip on 1.15v/1.20v.

    Yesterday I had liniput_xeon64 using the configuration you suggestion on the other forum. I believe that was for 16GB ram. I was wondering why it was taking hours.

    Anyways 1.15v crashed using the old settings. I ran Memtest86 for 50 minutes and it said it passed 1 time. Figured the ram was stable on the default settings.

    Took your input from todays post:

    Changed from Optimal Settings:

    CPU Spread Spectrum: from Auto to Disable
    SVID Control: Changed: from Auto to Disable
    Initial CPU Input Voltage: from Auto to 1.7v
    Eventual CPU Input Voltage: Auto to 1.65v
    Digi+ Power Control -

    CPU Load-line Calibration: Auto to Level 8
    CPU Power Phase Control: Auto to Extreme
    CPU Power Thermal Control: 130 to 140
    DRAM Current Capability: 100% to 130%

    I was a bit confused on the PLL Termination Setting since I have three options:

    BCLK Tuning -

    Initial PLL Termination Voltage:
    PLL Termination Voltage:
    Eventual PLL Termination Voltage:
    I changed all three from Auto to 1.0v

    Anyways, 1.15v was not stable. I adjusted to 1.20v and passed the test:
    -----------------------------------------------------------
    Intel(R) Optimized LINPACK Benchmark data

    Current date/time: Wed Jul 24 09:34:01 2013

    CPU frequency: 4.205 GHz
    Number of CPUs: -1
    Number of cores: 1
    Number of threads: 4

    Parameters are set to:

    Number of tests: 1
    Number of equations to solve (problem size) : 20000
    Leading dimension of array : 20000
    Number of trials to run : 5
    Data alignment value (in Kbytes) : 4

    Maximum memory requested that can be used=3200404096, at the size=20000

    =================== Timing linear equation system solver ===================

    Size LDA Align. Time(s) GFlops Residual Residual(norm) Check
    20000 20000 4 25.628 208.1387 3.504283e-010 3.102058e-002 pass
    20000 20000 4 25.559 208.6957 3.504283e-010 3.102058e-002 pass
    20000 20000 4 25.584 208.4971 3.504283e-010 3.102058e-002 pass
    20000 20000 4 25.551 208.7610 3.504283e-010 3.102058e-002 pass
    20000 20000 4 25.534 208.9044 3.504283e-010 3.102058e-002 pass

    Performance Summary (GFlops)

    Size LDA Align. Average Maximal
    20000 20000 4 208.5994 208.9044

    Residual checks PASSED

    End of tests
    -----------------------------------------------------------
    Here are the screen shots of the memory you've requested. I have not set the device to XMP mode and everything is in regards to the memory.

    Click image for larger version. 

Name:	130724091854.jpg 
Views:	2 
Size:	184.0 KB 
ID:	23916Click image for larger version. 

Name:	130724091903.jpg 
Views:	1 
Size:	160.6 KB 
ID:	23917Click image for larger version. 

Name:	130724091910.jpg 
Views:	0 
Size:	165.9 KB 
ID:	23918Click image for larger version. 

Name:	130724091955.jpg 
Views:	1 
Size:	210.8 KB 
ID:	23919Click image for larger version. 

Name:	130724092320.jpg 
Views:	0 
Size:	167.6 KB 
ID:	23920
    Last edited by hollywood; 07-24-2013 at 04:23 PM.

  7. #7
    ROG Member Array
    Join Date
    Jul 2013
    Reputation
    10
    Posts
    12

    1.2v @ 43 failed
    1.25 @ 43 passed (below). Was throttling.

    Intel(R) Optimized LINPACK Benchmark data

    Current date/time: Wed Jul 24 13:28:05 2013

    CPU frequency: 4.305 GHz
    Number of CPUs: -1
    Number of cores: 1
    Number of threads: 4

    Parameters are set to:

    Number of tests: 1
    Number of equations to solve (problem size) : 20000
    Leading dimension of array : 20000
    Number of trials to run : 5
    Data alignment value (in Kbytes) : 4

    Maximum memory requested that can be used=3200404096, at the size=20000

    =================== Timing linear equation system solver ===================

    Size LDA Align. Time(s) GFlops Residual Residual(norm) Check
    20000 20000 4 25.850 206.3466 3.504283e-010 3.102058e-002 pass
    20000 20000 4 26.330 202.5857 3.504283e-010 3.102058e-002 pass
    20000 20000 4 26.623 200.3607 3.504283e-010 3.102058e-002 pass
    20000 20000 4 27.016 197.4453 3.504283e-010 3.102058e-002 pass
    20000 20000 4 27.161 196.3888 3.504283e-010 3.102058e-002 pass

    Performance Summary (GFlops)

    Size LDA Align. Average Maximal
    20000 20000 4 200.6254 206.3466

    Residual checks PASSED

    End of tests

  8. #8
    ROG Guru: White Belt Array
    Join Date
    Jul 2013
    Reputation
    10
    Posts
    77

    Ok looks like ures is 4.2@1.2v. Norm is uncore will work at 39 for 1.05v. Looks like ure proc maybe 1:1.

    And btw thats the wrong screenshot. Ram spd is in tools/asus spd information.



    BTW based on ure 42 at 1.2v u should be able to run linx at 1.25v and prime at 1.3v so technically scaling should be 45 at 1.35v. so no go on ure part for 46.

    Ure almost there.
    Last edited by cstkl1; 07-24-2013 at 05:54 PM.

    i7 4790k@4.7ghz 1.28v||Asus Maximus VI Extreme||Zotac GTX Titan X Sli||Corsair Dominator Platinum 2400mhz 4x8gb 10-12-12-31-1T[/color]||Corsair Neutron GTX 240gb x 2 + Crucial MX100 512gb x 2||Creative Soundblaster Zx||WD Black 2tb & 2x1tb||Ek Supremacy Nickel Acetal+EK M6e Nickel Acetal+EK Titan X Nickel Acetal + Ek Red Backplate+Ek Dual D5 Top & 150 X3 Res+HWLABS GTX Nemesis 560+280+6xNoctua Redux 1500rpm||Corsair AX1200+Corsair Red Sleeves||Silverstone Temjin 11

  9. #9
    ROG Member Array
    Join Date
    Jul 2013
    Reputation
    10
    Posts
    12

    So in other words I have another baddie chip? Ram is in Slot 2 and 4 (the black).

    Click image for larger version. 

Name:	130724200035.jpg 
Views:	1 
Size:	159.1 KB 
ID:	23948
    Last edited by hollywood; 07-25-2013 at 12:15 AM.

  10. #10
    ROG Member Array
    Join Date
    Jul 2013
    Reputation
    10
    Posts
    23

    @hollywood: What temps are you seeing running those optimized linpack tests?

    I'm afraid I'm not able to help you out, but as I'm in a similar situation as yourself I was curious (except I'm on a 4670k and just want a stable 4.3 - 4.4 without temps going TOO crazy during AVX/AVX2 tests). I'm following the advice you were given here and just started, starting with a mult of 40 at 1.1V just because I know that would pass. The temps were already maxing out at 84C with 4ghz / 1.1V however, which has me worried (cooler is a H80i).
    Last edited by zahrdahl; 07-25-2013 at 01:19 AM.

Page 1 of 3 1 2 3 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •