Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    ROG Guru: Green Belt Array
    Join Date
    Dec 2011
    Reputation
    69
    Posts
    655

    Exclamation Rampage IV Extreme Issues with Hauppauge HVR-1800 TV Tuners

    Hi,

    I recently obtained 2 of these tuners and much to my dismay the RIVE doesn't seem to support them right and apparently it's something to do with the BIOS.

    Issue 1 is I can't do anything that requires a large amount of bandwidth with the card or the card will lock up. The only way to fix this at the moment is to disable the 3D comb filter which impacts the quality pretty significantly.


    Issue 2 is my second tuner never is seen by the operating system when I install it. Both cards are exactly the same (Hauppauge HVR-1800 Model 78631 Rev. C1E9) and function fine on their own besides having to disable the 3D comb filter.

    I have been working with a driver developer at Hauppauge and he says all of these symptoms point to some sort of issue with the BIOS. He says they have encountered this before with other motherboards and the only apparent fix resides in a BIOS update.

    For reference here is the layout of my cards:

    Slot 1: GTX 580
    Slot 2: Hauppauge HVR-1800
    Slot 3: GTX 580
    Slot 4: Hauppauge HVR-1800

    I am on BIOS 4102



    Cards Hardware info is:

    Vendor ID: 14F1
    Device ID: 8880
    Subsystem ID: 78090070

    The card works 'semi-fine' (disabled 3D comb filter) in both slot 2 and slot 4 but only individually - second tuner never shows up in any operating system. (Tested Ubuntu Linux & Windows 8 Pro)

    Please provide me with an updated BIOS so I can use my new tuners fine.

    I am happy to debug any test BIOS version, and I can also put you in touch with the Hauppauge driver developer I've been working with.

    So, HiVizMan, Raja, Shamino: anyone up above at ASUS can give me some guidance?

    Thanks
    Last edited by Necrosan; 07-24-2013 at 06:57 PM.
    MB: ASUS Rampage IV Black Edition
    CPU: Intel Xeon E5-2697 v2 (Cooled by Corsair H100i w/ Noctua NF-F12 fans)
    RAM: 64GB G.SKILL RipjawsZ 1600 (10-10-10-30)
    GPU: EVGA GeForce GTX Titan X Hybrid
    TV Tuners: 2 * Hauppauge HVR-1800
    Case: CoolerMaster Cosmos 2


  2. #2
    ROG Guru: Green Belt Array
    Join Date
    Dec 2011
    Reputation
    69
    Posts
    655

    After testing a bit more it seems like slot 4 is not recognizing either tuner, individually or as a pair in slot 2 & 4.

    I just pulled my PCIe wireless card out of slot 4 so I know it's fine. (And I even put it back in just a minute ago to check if maybe I broke the slot - card worked 100% fine. This was also with a tuner in slot 2.)

    Every symptom here is screaming BIOS incompatibility/issue to me.
    MB: ASUS Rampage IV Black Edition
    CPU: Intel Xeon E5-2697 v2 (Cooled by Corsair H100i w/ Noctua NF-F12 fans)
    RAM: 64GB G.SKILL RipjawsZ 1600 (10-10-10-30)
    GPU: EVGA GeForce GTX Titan X Hybrid
    TV Tuners: 2 * Hauppauge HVR-1800
    Case: CoolerMaster Cosmos 2


  3. #3
    Super Moderator - Coderat Array Nodens PC Specs
    Nodens PC Specs
    Laptop (Model)ASUS GL702VW-GC004T
    MotherboardRampage V Extreme Edition 10
    ProcessorIntel 3930K C2
    Memory (part number)CMZ16GX3M4X2133C11
    Graphics Card #1ASUS STRIX-GTX970-DC2OC-4GD5
    MonitorASUS VG278H
    Storage #13x OCZ Vertex 3 240 (RAID5 - LSI 9361-8i)
    Storage #23x WD2003FYYS (RAID5 - LSI 9361-8i)
    CPU CoolerCorsair H100i + 4x Noctua NF-P12
    CaseCoolermaster HAF-X
    Power SupplySeasonic X-1250
    Keyboard Razer Anansi
    Mouse Logitech G502
    OS Windows 10 Pro x64
    Network RouterLinksys E4200v2 (running TomatoUSB/Toastman firmware)
    Nodens's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Reputation
    266
    Posts
    4,389

    Just in case those cards are not native PCIe and use a PCIe bridge, try this: http://support.microsoft.com/kb/942959

    Enable both at the same time for testing (600 value).
    RAMPAGE Windows 8/7 UEFI Installation Guide - Patched OROM for TRIM in RAID - Patched UEFI GOP Updater Tool - ASUS OEM License Restorer
    There are 10 types of people in the world. Those who understand binary and those who don't!

    RealBench Developer.

  4. #4
    ROG Guru: Green Belt Array
    Join Date
    Dec 2011
    Reputation
    69
    Posts
    655

    Quote Originally Posted by Nodens View Post
    Just in case those cards are not native PCIe and use a PCIe bridge, try this: http://support.microsoft.com/kb/942959

    Enable both at the same time for testing (600 value).
    Nice little tweak, never knew about this, but unfortunately it did nothing.
    Exact same situation with all 3 possible settings. :/

    For what it's worth I don't get any device couldn't start messages - the board just acts like there is no card at all in slot 4 when I put either TV tuner there.

    Here is a pic of hwinfo64 showing the bus expanded - notice nothing under slot 4 (which should have the exact same info as slot 2):

    Click image for larger version. 

Name:	hwinfo.jpg 
Views:	3 
Size:	105.5 KB 
ID:	23967
    Last edited by Necrosan; 07-25-2013 at 01:08 PM.
    MB: ASUS Rampage IV Black Edition
    CPU: Intel Xeon E5-2697 v2 (Cooled by Corsair H100i w/ Noctua NF-F12 fans)
    RAM: 64GB G.SKILL RipjawsZ 1600 (10-10-10-30)
    GPU: EVGA GeForce GTX Titan X Hybrid
    TV Tuners: 2 * Hauppauge HVR-1800
    Case: CoolerMaster Cosmos 2


  5. #5
    ROG Guru: Green Belt Array
    Join Date
    Dec 2011
    Reputation
    69
    Posts
    655

    Been digging around Google a bit, here are people experiencing similar issues with other motherboards:

    http://www.hauppauge.co.uk/forum/sho...200-disappears...

    My one 'working' card never disappears - the card in the 4th slot just never is shown in hwinfo/device manager, so my problem is a bit different. (Swapping cards position is same scenario - no card in slot 4.)

    Going to play with some BIOS options for now seeing as I (think I) am SOL until ASUS does something.
    MB: ASUS Rampage IV Black Edition
    CPU: Intel Xeon E5-2697 v2 (Cooled by Corsair H100i w/ Noctua NF-F12 fans)
    RAM: 64GB G.SKILL RipjawsZ 1600 (10-10-10-30)
    GPU: EVGA GeForce GTX Titan X Hybrid
    TV Tuners: 2 * Hauppauge HVR-1800
    Case: CoolerMaster Cosmos 2


  6. #6
    ROG Guru: Green Belt Array
    Join Date
    Dec 2011
    Reputation
    69
    Posts
    655

    Figured it out - these cards only work correctly in PCIE 1.0 mode.
    Moved GPU 2 to the black x16 slot, stuck the tuners in slots 3 & 4 and set PCIE 1.0 in system agent.
    Bam, both tuners work perfect now.

    Hopefully this thread proves useful to someone else experiencing issues with Hauppauge products in the future.
    MB: ASUS Rampage IV Black Edition
    CPU: Intel Xeon E5-2697 v2 (Cooled by Corsair H100i w/ Noctua NF-F12 fans)
    RAM: 64GB G.SKILL RipjawsZ 1600 (10-10-10-30)
    GPU: EVGA GeForce GTX Titan X Hybrid
    TV Tuners: 2 * Hauppauge HVR-1800
    Case: CoolerMaster Cosmos 2


  7. #7
    Super Moderator - Coderat Array Nodens PC Specs
    Nodens PC Specs
    Laptop (Model)ASUS GL702VW-GC004T
    MotherboardRampage V Extreme Edition 10
    ProcessorIntel 3930K C2
    Memory (part number)CMZ16GX3M4X2133C11
    Graphics Card #1ASUS STRIX-GTX970-DC2OC-4GD5
    MonitorASUS VG278H
    Storage #13x OCZ Vertex 3 240 (RAID5 - LSI 9361-8i)
    Storage #23x WD2003FYYS (RAID5 - LSI 9361-8i)
    CPU CoolerCorsair H100i + 4x Noctua NF-P12
    CaseCoolermaster HAF-X
    Power SupplySeasonic X-1250
    Keyboard Razer Anansi
    Mouse Logitech G502
    OS Windows 10 Pro x64
    Network RouterLinksys E4200v2 (running TomatoUSB/Toastman firmware)
    Nodens's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Reputation
    266
    Posts
    4,389

    Wish I could rep you for posting back the solution but I have you on "spread some more" heh.

    So it seems the issue is on the cards..may want to notify them of this. It could be fixable via firmware update.
    RAMPAGE Windows 8/7 UEFI Installation Guide - Patched OROM for TRIM in RAID - Patched UEFI GOP Updater Tool - ASUS OEM License Restorer
    There are 10 types of people in the world. Those who understand binary and those who don't!

    RealBench Developer.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •