Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 19
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Dec 2011
    Reputation
    10
    Posts
    14

    Crosshair v formula UEFI raid issues

    Hello,
    I am trying to install windows 8 on my system using 2 ssds in raid but for some reason i cannot figure out how. the uefi tutorials i found are for the rampage mobos and show options that the crosshair does not have in the bios so i cant really follow those.

    Steps I have taken:
    install 2 ssds into sata ports 1 and 2

    Go into bios and change sata to raid

    Choose UEFI driver

    save and reboot

    try to press Ctrl f and nothing.

    can anyone help me i already flashed the bios to the lastest (1703), I have windows 8 on flash drive (uefi prefix in the boot menu) but I dont know what im doing wrong
    Crosshair V Formula
    AMD Phenom II 1075 X6
    Corsair 120gb Force GT SSD x2
    1TB Samsung Spinpoint HDD x2
    16gb Corsair Vengeance DDR3 1600
    Coolermaster Haf x
    1200 watt Coolermaster psu
    Asus GTX 680
    46" samsung 3DTV

  2. #2
    ROG Guru: Grand Master Array HiVizMan's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Reputation
    354
    Posts
    25,742

    You will need to set legacy and create your RAID first. Once you have done that then you can use the UEFI bios.
    To help us help you - please provide as much information about your system and the problem as possible.

  3. #3
    ROG Member Array
    Join Date
    Dec 2011
    Reputation
    10
    Posts
    14

    didn't think it was that easy. Thanks
    Crosshair V Formula
    AMD Phenom II 1075 X6
    Corsair 120gb Force GT SSD x2
    1TB Samsung Spinpoint HDD x2
    16gb Corsair Vengeance DDR3 1600
    Coolermaster Haf x
    1200 watt Coolermaster psu
    Asus GTX 680
    46" samsung 3DTV

  4. #4
    ROG Member Array
    Join Date
    Oct 2013
    Reputation
    10
    Posts
    9

    I tried to do this on my board with two ssd's and it wasnt so easy. after the raid is set in legacy mode, restart and go in to bios. switch to uefi mode, f10 and reboot back into bios and no drives show up in the boot section except my uefi usb boot key (which will not boot).

    Any thoughts as to what im not doing???

  5. #5
    ROG Member Array
    Join Date
    Nov 2012
    Reputation
    10
    Posts
    8

    Same thing here. I have been trying to figure out how to use UEFI driver but nothing seems to work.

  6. #6
    ROG Guru: Orange Belt Array darkage PC Specs
    darkage PC Specs
    MotherboardApex IX
    Processor???? K
    Memory (part number)TEAMGROUP-UD4-3200@4133C19
    Graphics Card #1STRIX R9 FURY
    MonitorMX279
    Storage #1960 EVO 250
    CPU CoolerEK Supremacy
    CaseDIMASTECH 2.5 Easy
    Power SupplyHCP 850W
    Mouse ROG GLADIUS
    Mouse Pad Glorious
    OS 10 64 PRO
    darkage's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Reputation
    47
    Posts
    303

    just set the raid in legacy
    reboot control+f and set the raid as you want
    in uefi the drives will never show only Windows boot manager if its not set like this in bios then its not set to uefi
    hope it helps

  7. #7
    ROG Member Array
    Join Date
    Oct 2013
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Is there anyone, or anywhere that can actually tell the steps to put the board in uefi mode??? Ive seen a few guides, but none for the actual crosshair V, and they have more/different option than our bios.

  8. #8
    ROG Guru: Grand Master Array HiVizMan's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Reputation
    354
    Posts
    25,742

    It has actually been explained above. Folks are looking for more complexity than there actually is.

    Set your raid in Legacy.
    Change to UEFI
    Install OS

    The RAID will not be visible in the bios. The RAID will be available for OS install. Have done this countless times now.
    To help us help you - please provide as much information about your system and the problem as possible.

  9. #9
    ROG Guru: White Belt Array jarokamaro007 PC Specs
    jarokamaro007 PC Specs
    MotherboardAsus Maximus Hero VII
    Processori7 4790K @ 4.5
    Memory (part number)Corsair Vengeance Pro 32Gb 2133Mhz
    Graphics Card #1Asus R290x Matrix Platinum
    Graphics Card #2Asus R290x Matrix Platinum
    Storage #1Asus RAIDR SSD 240 Gb
    Storage #2WD Blue 1Tb
    CPU CoolerEK Supremacy Evo
    CaseCooler Master Cosmos 2
    Power SupplyEVGA Supernova 1200P
    Keyboard Corsair K70 RGB
    Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum RGB
    Headset Logitech G230
    OS Windows 10 Pro

    Join Date
    Dec 2014
    Reputation
    10
    Posts
    79

    Can someone make screen shots or video how.to do it please?that would be great.

  10. #10
    ROG Guru: White Belt Array jarokamaro007 PC Specs
    jarokamaro007 PC Specs
    MotherboardAsus Maximus Hero VII
    Processori7 4790K @ 4.5
    Memory (part number)Corsair Vengeance Pro 32Gb 2133Mhz
    Graphics Card #1Asus R290x Matrix Platinum
    Graphics Card #2Asus R290x Matrix Platinum
    Storage #1Asus RAIDR SSD 240 Gb
    Storage #2WD Blue 1Tb
    CPU CoolerEK Supremacy Evo
    CaseCooler Master Cosmos 2
    Power SupplyEVGA Supernova 1200P
    Keyboard Corsair K70 RGB
    Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum RGB
    Headset Logitech G230
    OS Windows 10 Pro

    Join Date
    Dec 2014
    Reputation
    10
    Posts
    79

    Hi..can some one help me please?.tryin to sort it out few days wit no luck...what i am doing wrong?First i copied my system from dvd to my pc.and did ISO image,after that i used Rufus program to make Uefi bootable device... Then i reset and went in to bios in legacy mode and changed in sata config... On chip sata channel -enabled, Sata port1-port4-RAID, Sata port 5-port6-RAID,Board sata Raid Rom UEFI Driver,Smart-enbled,and after i set boot from my UEFI USB STICK and instal Win 8.after instalation went in to bios and in boot option there was only windows boot manager...what i did wrong?system will not start..only if i change in to legacy willl start
    Can same one help me please?

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •