Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Sep 2013
    Reputation
    10
    Posts
    13

    Angry Overclocking problem..

    Hi all.

    I have got myself a amd fx-8350 black edition cpu and I am using the Crosshair V Formula motherboard.

    I got myself the corsair h80i cooler as well. I am having some serious issues trying to get this cpu to overclock, at all.

    At its stock clock it will run prime95 happily all day no issues. As soon as I increase the multiplier, at all, the system will freeze solid and I have to pull the power cable out. I followed a guide on here, set the vcore to 1.5v turned LLC to 75% and put the cpu to 4800mhz the machine will boot to desktop but as soon as prime95 takes the cpu to 100% the pc will freeze solid.

    I have tried it as low as 4300mhz with slightly reduced voltage and it will still boot up but freeze on prime95.

    I have successfully overclocked my previous cpu 1090t to a lot higher than its stock clock and it worked great!

    I have a decent branded 1200w PSU and all the extra power connectors on the motherboard are plugged in for maximum power.

    Somebody please shed some light on my problem ... thanks
    Last edited by Daniel Shaw; 09-16-2013 at 09:04 AM.

  2. #2
    ROG 師傅 Array Arne Saknussemm PC Specs
    Arne Saknussemm PC Specs
    Laptop (Model)Laptop?...No way! (Model?...Jun Amaki...yes way!)
    MotherboardROG ZENITH EXTREME
    ProcessorTHREADRIPPER 1920X
    Memory (part number)F4-3200C14Q-32GVK
    Graphics Card #1GTX Titan X
    Graphics Card #2SLI is dead to me
    Graphics Card #3Tri SLI is even dead to Nvidia
    Graphics Card #4Quad SLI is dead to everybody especially my credit card
    Sound CardXonar Essence STX
    MonitorASUS ROG Swift PG279Q
    Storage #1Samsung 950 PRO
    Storage #22x OCZ VERTEX 3/2x WD Caviar Black 500GB / 2x WD RED 2TB
    CPU CoolerCustom Loop: Dual D5s, Dual Alphacool Monsta 480s, XSPC Raystorm Neo TR4, EK TitanX WaterBlock
    CaseNope!...Phobya Bench...let it all hang out man!
    Power SupplySeasonic SS-1200XP3
    Keyboard Logitech G810 or Fender Rhodes Electric Piano (MKI 73)
    Mouse G502 or Speedy Gonzalez...not Mickey...don't do Disney!
    Headset ...firmly on neck
    Mouse Pad Mouse don't got his own pad man...lives with me
    Headset/Speakers Edifier Spinnaker...or you mean the speakers in my head...man too many voices to name them all
    OS Win XP, 7, 8, 8.1 and Windows 10 Spyware Edition
    Network Router56k modem
    Accessory #1 Umm...nice tie?
    Accessory #2 Err...belt?
    Accessory #3 3 accessories?! I'm not a girl!!
    Arne Saknussemm's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    481
    Posts
    13,400

    Hi Daniel...can you post up your exact system specs in detail....might help people. Exact RAM etc. And if you are running DOCP etc......:-)

  3. #3
    ROG Member Array
    Join Date
    Sep 2013
    Reputation
    10
    Posts
    13

    Okay will do as soon as I get back home later on, thanks

  4. #4
    ROG Guru: Grand Master Array
    Join Date
    Oct 2012
    Reputation
    339
    Posts
    15,255

    Do not start with such a huge overclock. Start with something like 4.5GHz. Set the multiplier to 22.5 and an initial voltage like 1.3V. If unstable, work your way up with increments of 0.005V until you get there.

  5. #5
    ROG Member Array
    Join Date
    Sep 2013
    Reputation
    10
    Posts
    13

    Quote Originally Posted by Arne Saknussemm View Post
    Hi Daniel...can you post up your exact system specs in detail....might help people. Exact RAM etc. And if you are running DOCP etc......:-)
    My full pc spec in detail;

    AMD FX-8350 Black Edition
    Corsair H80i liquid cooler
    Asus Crosshair V Formula latest bios 1703
    16gb 2x8gb Corsair Vengeance Black 1600mhz 9-9-9-24 1.5v set in bios exactly
    EVGA GTX 580 Black Ops edition. no oc
    1200W Silverstone Stryder Modular PSU with all extra power connecters in motherboard

  6. #6
    ROG Member Array
    Join Date
    Sep 2013
    Reputation
    10
    Posts
    13

    Ive tried smaller increases with no success, soon as prime95 is ran the system will freeze solid on pretty much anything apart from the stock cpu clock

  7. #7
    ROG Member Array
    Join Date
    Sep 2013
    Reputation
    10
    Posts
    13

    Well ive managed to get 4500mhz now , turned off DOCP and set that to manual. Set multi to 22.5 and ram to 1600mhz, core 1.3v and LLC to 75% and its not hung on prime95 this time. I turned off the Turbo core technology this time, maybe that was the killer?

  8. #8
    ROG 師傅 Array Arne Saknussemm PC Specs
    Arne Saknussemm PC Specs
    Laptop (Model)Laptop?...No way! (Model?...Jun Amaki...yes way!)
    MotherboardROG ZENITH EXTREME
    ProcessorTHREADRIPPER 1920X
    Memory (part number)F4-3200C14Q-32GVK
    Graphics Card #1GTX Titan X
    Graphics Card #2SLI is dead to me
    Graphics Card #3Tri SLI is even dead to Nvidia
    Graphics Card #4Quad SLI is dead to everybody especially my credit card
    Sound CardXonar Essence STX
    MonitorASUS ROG Swift PG279Q
    Storage #1Samsung 950 PRO
    Storage #22x OCZ VERTEX 3/2x WD Caviar Black 500GB / 2x WD RED 2TB
    CPU CoolerCustom Loop: Dual D5s, Dual Alphacool Monsta 480s, XSPC Raystorm Neo TR4, EK TitanX WaterBlock
    CaseNope!...Phobya Bench...let it all hang out man!
    Power SupplySeasonic SS-1200XP3
    Keyboard Logitech G810 or Fender Rhodes Electric Piano (MKI 73)
    Mouse G502 or Speedy Gonzalez...not Mickey...don't do Disney!
    Headset ...firmly on neck
    Mouse Pad Mouse don't got his own pad man...lives with me
    Headset/Speakers Edifier Spinnaker...or you mean the speakers in my head...man too many voices to name them all
    OS Win XP, 7, 8, 8.1 and Windows 10 Spyware Edition
    Network Router56k modem
    Accessory #1 Umm...nice tie?
    Accessory #2 Err...belt?
    Accessory #3 3 accessories?! I'm not a girl!!
    Arne Saknussemm's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    481
    Posts
    13,400

    Cool I don't know much about AMD systems to tell the truth but I was going to suggest you set up the RAM manually...I would have been interested if you were running Blend or Small FFT in P95 maybe it was the RAM not coping on blend...did you get to see the BSOD codes?

  9. #9
    ROG Guru: Grand Master Array HiVizMan's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Reputation
    354
    Posts
    25,742

    Many ram kits are designed specifically for the Intel chipsets. Not AMD so the memory is best set up manually to get good results. Nice OC by the way.
    To help us help you - please provide as much information about your system and the problem as possible.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •