Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Oct 2013
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Maximus V gene mobo not powering down after Window 7 does.

    As the title states, my pc is not powering off when I shut down Windows 7. Windows shuts down and my screen goes black. However, my system stays on with the fans and water cooler running. I can shut the pc down by holding in power button until it goes off. I've looked all over the net and found nothing pertaining to my issue that was useful. I did find one forum post on microsoft.com windows 7 site that said it was the IEE-1394 bus host controller not being allowed to shut down. It said to go in and right click the properties tab on it and under the power management tab, make sure the allow the computer to turn off this device was checked. Well if the IEE-1394 bus host controllers are there, I can't find them. So I am trying to figure out whether it is a hardware issue or software issue. Any help and/or suggestions would be greatly appreciated.

    pc build

    i5 3570k (stock )
    asus maximus V gene mobo
    16gb Gskill ripsaw ddr3 1600
    samsung 840 pro 128gb sdd
    coolermaster haf 912 case
    gigabyte hd7850 2gb v'card
    corsair h60 cpu cooler
    thermaltake smart m series 850 psu
    Last edited by bambam511; 10-14-2013 at 11:26 PM.

  2. #2
    ROG Guru: Grand Master Array HiVizMan's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Reputation
    354
    Posts
    25,742

    Hello would you please uninstall the intel IRST utility and see how it goes, if you need the utility please download an earlier version from the ASUS motherboard support page.
    To help us help you - please provide as much information about your system and the problem as possible.

  3. #3
    ROG Guru: White Belt Array Preacher's Avatar
    Join Date
    Jan 2013
    Reputation
    17
    Posts
    107

    Here is a long shot for you, my computer was doing exactly the same thing, I finally figured out that it was the Razer synapse drivers for my mouse. I uninstalled all the Razer software, left my mouse running with the generic Microsoft drivers and now my computer shuts down within 3 seconds again.
    Intel i7 3770K@ 4.5GHz,
    Silverstone Heligon HE01
    ASUS Maximus V Formula, 1803 BIOS
    16GB Corsair Vengeance 1600 @ 1866MHz, 9-10-9-27
    MSI GTX 970
    Samsung 250GB SSD
    Seagate 500GB 7200 RPM HDD
    Antec Earthwatts 650 PSU
    NZXT Phantom 630
    Win 8 Pro x64

  4. #4
    ROG Guru: Grand Master Array HiVizMan's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Reputation
    354
    Posts
    25,742

    Thanks for that preacher, all these tips and fixes go into a book of solutions I have compiled.

    Cheers mate.
    To help us help you - please provide as much information about your system and the problem as possible.

  5. #5
    New ROGer Array
    Join Date
    Oct 2013
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Thank you for the suggestions. I will uninstall the intel rst when i get home from work. I don't use it to the best of my knowledge. I only have the one samsung 840 pro sdd atm. Preacher brings up a good point. The last software I installed was for a Logitech joystick I started using to play Warthunder. That was about 2-3 days before my pc started having it's current issue. That could very well be it. I use a Logitech g500 laser gaming mouse. It's been installed for several months now. But the joystick software may very well be it. Thank you again for your advice. I will post the results.

  6. #6
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Sep 2012
    Reputation
    20
    Posts
    62

    My MVF does this occasionally. Sometimes if I click on sleep it takes a good minuet or so for it actually power off.
    The monitor does however go black.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •