Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    ROG Guru: Orange Belt Array WeRNothiNg's Avatar
    Join Date
    Mar 2013
    Reputation
    31
    Posts
    379

    Assassins Creed 4 sudden decrease in performance

    I got Assassins Creed 4 the day of release. For a week or so(until the beta driver was released) I was able to play on max settings, but only using FXAA or my frames would drop from 60fps to 30fps. I hung in there, and the beta fixed it. I started playing today and everything was going according to planned, fps were staying at 60, as usual. I started the final naval contract and right as I completed it, my fps dropped. They jumped around from 25-55 fps, but never hit 60fps. I played around with settings, monitored temps, and even reinstalled my video driver. When I noticed performance issues, i opened fraps and was prompted with a Directx 9 error followed by a couple driver failures(that did not recover). So I also updated Directx. The directx error has not happened since, but my performance is still crap. It has jumped up to 60 here and there, but seems to like 30. It almost appears as it is being limited to 30fps, but it will jump above that as high as 60 from time to time. I did notice that my temps were getting into the low 60s with fans on auto, so I kicked them into manual mode @ 70%, but it did not help my problem. I was wondering if anyone else has noticed poor optimization in this section of the game. Or does anyone have any idea what could be causing this? I have checked everything(I think). Before I was playing on max settings using TXAA 4x, enhanced with SLI 64x in NCP. I have tried setting all NCP options to default and even running FXAA, but nothing seems to improve the performance.
    **i7 3770k @ 4.5GHz~ Cooler Master V8 ~ Asus Maximus V Formula ~ G Skill Sniper Gaming Series 16GB DDR3-1600 ~ Thermaltake Black Widow 850W 80+ Bronze ~ Kingston HyperX 3K 120G SSD ~ 2x WD Caviar Black 1TB
    ~ WD 500GB ~ 2x ASUS GeForce GTX 660 Ti TOP 2GB ~ Philips 1080p 39"**

    [IMG][/IMG]

  2. #2
    ROG Guru: Orange Belt Array WeRNothiNg's Avatar
    Join Date
    Mar 2013
    Reputation
    31
    Posts
    379

    Solved! I downloaded Asus SSD TweakIt. It has a lot of really cool features for your SSD and Ramdisk, but the I/O Optimization option is bad news for GPU performance.
    **i7 3770k @ 4.5GHz~ Cooler Master V8 ~ Asus Maximus V Formula ~ G Skill Sniper Gaming Series 16GB DDR3-1600 ~ Thermaltake Black Widow 850W 80+ Bronze ~ Kingston HyperX 3K 120G SSD ~ 2x WD Caviar Black 1TB
    ~ WD 500GB ~ 2x ASUS GeForce GTX 660 Ti TOP 2GB ~ Philips 1080p 39"**

    [IMG][/IMG]

  3. #3
    iron man Array kkn's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Reputation
    243
    Posts
    6,112

    the game it self is buggy to so.

  4. #4
    ROG Guru: Orange Belt Array WeRNothiNg's Avatar
    Join Date
    Mar 2013
    Reputation
    31
    Posts
    379

    You got that right, but until now I have had enough power to force my way through all of that. There has been an occasional stutter, but very rarely. I wouldn't even say it happens long often enough to become annoying. It has played surprisingly smooth until now. I undone the I/O Optimization option and game performance instantly shot back up, but the driver failures were still happening. So I decided to run a system restore this morning. Everything went as planned, except one thing. I had just upgraded from Kaspersky AV 2013 ROG to Kaspersky Internet Security 2014. once the sys restore finished, neither were installed although partial installations for both were present. I have tried everything to get 2014 to install, but I get an error every time. "Failed to install the application internal error 2753.avpinst.dll". I have went through their forums and have tried every possible solution I have found with no luck. Anyone have any ideas?
    **i7 3770k @ 4.5GHz~ Cooler Master V8 ~ Asus Maximus V Formula ~ G Skill Sniper Gaming Series 16GB DDR3-1600 ~ Thermaltake Black Widow 850W 80+ Bronze ~ Kingston HyperX 3K 120G SSD ~ 2x WD Caviar Black 1TB
    ~ WD 500GB ~ 2x ASUS GeForce GTX 660 Ti TOP 2GB ~ Philips 1080p 39"**

    [IMG][/IMG]

  5. #5
    ROG Guru: Orange Belt Array WeRNothiNg's Avatar
    Join Date
    Mar 2013
    Reputation
    31
    Posts
    379

    I never figured this one out. I grew angrier with every restart. It was like it got stuck on a loop. After every restart the installer would open and ask me to restart again. I tried several fixes and did get the restart loop to end, but only to get a dll error. I reinstalled windows. EVerything seems to be fine now. I really wish I had a disk image of C drive for this one. I have a few older 160gb IDE HDDs and a USB-IDE/SATA adapter. I am going to clone windows onto a spare disk this morning. I do not want to go through this again for a very long while.
    **i7 3770k @ 4.5GHz~ Cooler Master V8 ~ Asus Maximus V Formula ~ G Skill Sniper Gaming Series 16GB DDR3-1600 ~ Thermaltake Black Widow 850W 80+ Bronze ~ Kingston HyperX 3K 120G SSD ~ 2x WD Caviar Black 1TB
    ~ WD 500GB ~ 2x ASUS GeForce GTX 660 Ti TOP 2GB ~ Philips 1080p 39"**

    [IMG][/IMG]

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •