Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Jan 2014
    Reputation
    10
    Posts
    1

    G75VW boot problem, need advice

    The issue:

    Got a ssd and tried to clean install win 7 on it (original hdd removed) but the computer wouldn't boot from the disk.
    Removed ssd and replaced hdd to try to find a solution, but the bios wouldn't list the hdd in the boot options.
    SATA configuration shows that the bios recognizes the hdd.
    Attempted to update the bios to see if that would fix the issue, but it said the data was too old in the bios flash utility.

    All similar issues I found on the forum did not resolve the issue.

    Doubt it changes much, but my G75VW is the TigerDirect build (got it on sale after my last laptop had complete hardware failure)

  2. #2
    ROG Guru: Gold Belt Array Clintlgm PC Specs
    Clintlgm PC Specs
    Laptop (Model)Asus G752VY DH72
    MotherboardAsus Z97 Pro WiFi and /Z97 Pro A
    ProcessorI7 4790K
    Storage #1512 GB M.2 Samsung 960 Pro
    Storage #21 TB Samsun 850 Pro
    CaseCool Master Haf
    OS Win 8.1 Pro and Win 10 Pro
    Clintlgm's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Reputation
    99
    Posts
    4,104

    With your SSD in only, on boot up spam the ESC, key should bring up a boot menu select your SSD

    Well this thread has the information you need to clean install win 7. You should know that you'll need 64 bit Version with SP1 to have UEFI GPT support. Its best to set up a USB thumb drive for the install media. Your system from the factory is set up UEFI GPT not BIOS MBR. Sevenforum has some pretty good guide on clean installing.
    You could try running a repair install on your SSD Installation
    Last edited by Clintlgm; 01-12-2014 at 06:02 AM.
    G752VY-DH72 Win 10 Pro
    512 GB M.2 Samsung 960 Pro
    1 TB Samsung 850 pro 2.5 format
    980m GTX 4 GB
    32GB DDR 4 Standard RAM

    Z97 PRO WiFi I7 4790K
    Windows 10 Pro
    Z97 -A
    Windows 10 Pro

  3. #3
    Super Moderator Array
    Join Date
    Jan 2013
    Reputation
    99
    Posts
    2,132

    Quote Originally Posted by srentiln View Post
    The issue:

    Got a ssd and tried to clean install win 7 on it (original hdd removed) but the computer wouldn't boot from the disk.
    Removed ssd and replaced hdd to try to find a solution, but the bios wouldn't list the hdd in the boot options.
    SATA configuration shows that the bios recognizes the hdd.
    Attempted to update the bios to see if that would fix the issue, but it said the data was too old in the bios flash utility.


    Doubt it changes much, but my G75VW is the TigerDirect build (got it on sale after my last laptop had complete hardware failure)
    Welcome to the forums!
    Hmm..if necessary, you might want to confirm you are really running into 2 issues right now (and which you are more worried about?).

    1. Problem to boot from disk to install Win7 on an SSD.

    2. Can't boot to your 'normal' (Win8?) hard drive after removing the SSD and reinstalling it?

    I'd expect you could do at least one of those things above if you didn't change any bios settings, but you may want to confirm that your G75VW came with Win8 (earlier G75VW units came with Win7 for anybody that's interested) and you see options in your bios under the 'Boot' menu for 'Launch CSM' and 'Secure Boot Control' under the 'Security' menu.

    Anyway, if you see these bios settings and are still interested, we can confirm the correct settings you should use for issues #1 and #2 listed above.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •