Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Aug 2012
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Rampage iv Formula Motherboard Temperature suddenly high

    Hey,

    I need some help, my motherboard's temp has jumped to ~120 C this temp appears in both the BIOS and probe II.
    It weird though because it only happened this morning when I booted the PC and it certainly doesn't feel that hot.
    It was fine last night when i was using it with no alert messages coming from the AI suite (which i installed just to watch my systems temps).
    the motherboard was sitting around 40C the last time i checked it (a couple of weeks ago).
    But what confuses me is i have the warning temperature set to 60C so why has it jumped all of a sudden?
    I mean this is the first time and its up at over 100C, I called support and they suggested re-applying thermal grease to the motherboard, Firstly I've never done taken heat sinks off a motherboard before are there any good guides out there? (please link them here) but that doesn't make sense if it was the thermal greases problem wouldn't i have seen a slower climb in temperature not an immediate jump?

    I clean my pc every two months and its been fine since the last clean, I cleaned it again today with still no change in temperature


    I have updated everything to do with my motherboard with no results.

    To me its seems like a faulty sensor.

    Here are some pictures of the bios screen:
    Click image for larger version. 

Name:	1510566_678059425588398_1986491467_n.jpg 
Views:	2 
Size:	80.5 KB 
ID:	34764Click image for larger version. 

Name:	1958318_678059405588400_1421938062_n.jpg 
Views:	1 
Size:	72.2 KB 
ID:	34765

  2. #2
    ROG Guru: Yellow Belt Array
    Join Date
    Mar 2013
    Reputation
    10
    Posts
    148

    Did you update your bios?

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Aug 2012
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Thanks for the response

    Yes I did update the bios to the most recent build as of Friday the 22nd of March.
    I re applied thermal grease as support suggested but only to the lower heatsink.
    The upper heatsink (the one above the CPU) that cools the mosfets has a kind of blu tac like substance between it and the mosfets and I didn't buy and replacements (I'm assuming this is a thermal "pad" of some sort from what I have found researching the internet, can anyone tell me what it is and what I should replace it with, what is it called? I want to buy some new stuff to replace it).

    The temps after re applying the thermal grease are down to 90c an improvement but still really high.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •