Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Apr 2014
    Reputation
    10
    Posts
    5

    Exclamation Error code 50 help

    I have a Crosshair V Formula Z and I just completed my first build and went to boot and found that it did not go into UEFI and the Q-Code 50 popped up. My memory is 100% compatible. Any thoughts... Please...

  2. #2
    ROG Guru: Grand Master Array Arne Saknussemm PC Specs
    Arne Saknussemm PC Specs
    Laptop (Model)Laptop?...No way! (Model?...Jun Amaki...yes way!)
    MotherboardROG ZENITH II EXTREME
    ProcessorTHREADRIPPER 3960X
    Memory (part number)TXBD48G4000HC18FBK
    Graphics Card #1GTX Titan X
    Graphics Card #2SLI is dead to me
    Graphics Card #3Tri SLI is even dead to Nvidia
    Graphics Card #4Quad SLI is dead to everybody especially my credit card
    Sound CardXonar Essence STX
    MonitorASUS ROG Swift PG279Q
    Storage #1Samsung 970/960/950 PRO
    Storage #22x OCZ VERTEX 3/2x WD Caviar Black 500GB / 2x WD RED 2TB/Samsung 1TBSSDs
    CPU CoolerCustom Loop: Dual D5s, Dual Alphacool Monsta 480s, XSPC Raystorm Neo TR4, EK TitanX WaterBlock
    CaseNope!...Dimastech Easy XL...let it all hang out man!
    Power SupplySeasonic 1000 Platinum
    Keyboard Corsair Strafe MK2 ROG Claymore... or Fender Rhodes Electric Piano (MKI 73)
    Mouse Corsair M65Pro or Speedy Gonzalez...not Mickey...don't do Disney!
    Headset ...firmly on neck
    Mouse Pad Mouse don't got his own pad man...lives with me
    Headset/Speakers Edifier Spinnaker...or you mean the speakers in my head...man too many voices to name them all
    OS Win XP, 7, 8, 8.1 and Windows 10 Spyware Edition
    Network Router56k modem
    Accessory #1 Umm...nice tie?
    Accessory #2 Err...belt?
    Accessory #3 3 accessories?! I'm not a girl!!
    Arne Saknussemm's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    499
    Posts
    13,573

    Best to list details so people can help you better...what RAM etc. That is a Memory related code have you checked all your connections etc to make sure they are good....you have all the ATX connections populated with the correct cables.

    Is the CPU seated well?

    Is the RAM on the correct slots and seated properly.

    Basically go over the build and make sure all the components are seated well...making good contact. Try one stick of RAM on recommended slot...remove all unnecessary peripheral connections...disconnect all unnecessary drives...
    Last edited by Arne Saknussemm; 04-18-2014 at 05:40 PM. Reason: spelling

  3. #3
    ROG Guru: Green Belt Array Henkenator68NL PC Specs
    Henkenator68NL PC Specs
    MotherboardRampage V Extreme
    ProcessorIntel Core i7 5960X
    Memory (part number)G.Skill Ripjaws V
    Graphics Card #1R9-290X
    Graphics Card #2R9-290X Matrix Platinum
    Graphics Card #3HD 6970
    Graphics Card #4HD 5970
    MonitorAcer Predator XB720H 144herz 1ms
    Storage #1Samsung EVO 850 1TB
    Storage #2Seagate 2TB
    CPU CoolerCustom Watercooled loop
    CaseCooler Master HAFX and Storm Stryker
    Power SupplySeasonic Gold 1250W
    Keyboard Logitech G19
    Mouse RAT 7
    Headset Logitech G35
    Mouse Pad Steel series
    Headset/Speakers Logitech X 5.1 Surround
    OS Windows 10 Pro 64bit
    Henkenator68NL's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Reputation
    118
    Posts
    744

    Hi! The code 50 is memory related. Mostly timings, frequency or voltage. Lke Arne said check the stuff all, and in bios check that dram is all on auto. So no xmp profile etc.

  4. #4
    ROG Guru: Orange Belt Array
    Join Date
    Nov 2011
    Reputation
    7
    Posts
    458

    Also, try clearing the CMOS.
    Motherboard: RIVE (3602 bios)
    CPU: Intel 3930K @4646MHz
    OS Drive: 2 X Samsung 840 PRO (Raid 0)
    Storage Drive: 2 X 1.5TB WD Caviar Black RAID 0, 2 X 3TB WD Caviar Red, Kingston V100 256GB SSD
    Memory: 64GB G.SKILL Ripjaws Z (F3-12800CL10Q2-64GBZL)
    GPU: Gigabyte GeForce GTX580 @795MHz - 1536MB GDDR5
    PSU: OCZ ZX1250
    Cooling: Phantek PH-TC14PE
    OS: Windows 7 Ultimate x64. (EUFI)

  5. #5
    ROG Member Array
    Join Date
    Apr 2014
    Reputation
    10
    Posts
    5

    Yah sorry about not posting specs but here they are
    Crosshair V Formula Z
    AMD FX 8350
    G.Skill Sniper 4GB DDR3 (x2)
    AMD R9 Radeon
    Corsair 850 PSU
    Hyper.X 120 GB SSD

    Now If my CPU was not seated well before, it is now and my ram is 100% compatible with this board. I realized my VGA.LED is on also for the Q lights. Error code 50 also on

  6. #6
    ROG Member Array
    Join Date
    Apr 2014
    Reputation
    10
    Posts
    5

    Ram was not pushed in all the way...... Thanks for the help guys

  7. #7
    ROG Guru: Grand Master Array Arne Saknussemm PC Specs
    Arne Saknussemm PC Specs
    Laptop (Model)Laptop?...No way! (Model?...Jun Amaki...yes way!)
    MotherboardROG ZENITH II EXTREME
    ProcessorTHREADRIPPER 3960X
    Memory (part number)TXBD48G4000HC18FBK
    Graphics Card #1GTX Titan X
    Graphics Card #2SLI is dead to me
    Graphics Card #3Tri SLI is even dead to Nvidia
    Graphics Card #4Quad SLI is dead to everybody especially my credit card
    Sound CardXonar Essence STX
    MonitorASUS ROG Swift PG279Q
    Storage #1Samsung 970/960/950 PRO
    Storage #22x OCZ VERTEX 3/2x WD Caviar Black 500GB / 2x WD RED 2TB/Samsung 1TBSSDs
    CPU CoolerCustom Loop: Dual D5s, Dual Alphacool Monsta 480s, XSPC Raystorm Neo TR4, EK TitanX WaterBlock
    CaseNope!...Dimastech Easy XL...let it all hang out man!
    Power SupplySeasonic 1000 Platinum
    Keyboard Corsair Strafe MK2 ROG Claymore... or Fender Rhodes Electric Piano (MKI 73)
    Mouse Corsair M65Pro or Speedy Gonzalez...not Mickey...don't do Disney!
    Headset ...firmly on neck
    Mouse Pad Mouse don't got his own pad man...lives with me
    Headset/Speakers Edifier Spinnaker...or you mean the speakers in my head...man too many voices to name them all
    OS Win XP, 7, 8, 8.1 and Windows 10 Spyware Edition
    Network Router56k modem
    Accessory #1 Umm...nice tie?
    Accessory #2 Err...belt?
    Accessory #3 3 accessories?! I'm not a girl!!
    Arne Saknussemm's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    499
    Posts
    13,573

    Hmm.... do you have any way of testing the GPU in another system? Have you removed and reseated it to check it is in properly....no interference with anything...case....etc.

    I am presuming it is powered correctly etc. and your board has all power connections plugged in OK...

    Did you try single stick of RAM...the suggestions above...let people know what you have tried...

  8. #8
    ROG Member Array
    Join Date
    Apr 2014
    Reputation
    10
    Posts
    5

    Just me being stupid. The ram clicks then latches in on both sides but I was too delicate with it. I appreciate all the help and sorry for wasting time

  9. #9
    ROG Guru: Grand Master Array Arne Saknussemm PC Specs
    Arne Saknussemm PC Specs
    Laptop (Model)Laptop?...No way! (Model?...Jun Amaki...yes way!)
    MotherboardROG ZENITH II EXTREME
    ProcessorTHREADRIPPER 3960X
    Memory (part number)TXBD48G4000HC18FBK
    Graphics Card #1GTX Titan X
    Graphics Card #2SLI is dead to me
    Graphics Card #3Tri SLI is even dead to Nvidia
    Graphics Card #4Quad SLI is dead to everybody especially my credit card
    Sound CardXonar Essence STX
    MonitorASUS ROG Swift PG279Q
    Storage #1Samsung 970/960/950 PRO
    Storage #22x OCZ VERTEX 3/2x WD Caviar Black 500GB / 2x WD RED 2TB/Samsung 1TBSSDs
    CPU CoolerCustom Loop: Dual D5s, Dual Alphacool Monsta 480s, XSPC Raystorm Neo TR4, EK TitanX WaterBlock
    CaseNope!...Dimastech Easy XL...let it all hang out man!
    Power SupplySeasonic 1000 Platinum
    Keyboard Corsair Strafe MK2 ROG Claymore... or Fender Rhodes Electric Piano (MKI 73)
    Mouse Corsair M65Pro or Speedy Gonzalez...not Mickey...don't do Disney!
    Headset ...firmly on neck
    Mouse Pad Mouse don't got his own pad man...lives with me
    Headset/Speakers Edifier Spinnaker...or you mean the speakers in my head...man too many voices to name them all
    OS Win XP, 7, 8, 8.1 and Windows 10 Spyware Edition
    Network Router56k modem
    Accessory #1 Umm...nice tie?
    Accessory #2 Err...belt?
    Accessory #3 3 accessories?! I'm not a girl!!
    Arne Saknussemm's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    499
    Posts
    13,573

    Cool...always best when it's a simple solution....you aren't the first and wont be the last to miss the latching...

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •