Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Apr 2014
    Reputation
    10
    Posts
    8

    Memori misreading 1333 while its 1600

    Hello.
    I am trying to correctly set my Gskill Sniper 8x2 1600mhz (cas9, 1.5v) in my Crosshair V Formula.
    I set all manually to 1600 or D.O.C.P profile that reads correctly 1600mhz 9-9-9-24 1.5v and reboot.
    Go into CPUZ and it shows me that my memorys are PC-10700 (1333) but working on 1600, as if they were overclocked.
    I go the the bios and it shows me the same in the information page (1333 > 1600).
    If i set them manually to the correct speed should't it change to 1600 both in CPUz and Bios information?

    I know they may be running fine, buy i kind of have some OCD with this misreading numbers

    My processor is the Fx-8350 and im running all stock speeds.

    Thanks.

  2. #2
    ROG 師傅 Array Arne Saknussemm PC Specs
    Arne Saknussemm PC Specs
    Laptop (Model)Laptop?...No way! (Model?...Jun Amaki...yes way!)
    MotherboardROG ZENITH EXTREME
    ProcessorTHREADRIPPER 1920X
    Memory (part number)F4-3200C14Q-32GVK
    Graphics Card #1GTX Titan X
    Graphics Card #2SLI is dead to me
    Graphics Card #3Tri SLI is even dead to Nvidia
    Graphics Card #4Quad SLI is dead to everybody especially my credit card
    Sound CardXonar Essence STX
    MonitorASUS ROG Swift PG279Q
    Storage #1Samsung 950 PRO
    Storage #22x OCZ VERTEX 3/2x WD Caviar Black 500GB / 2x WD RED 2TB
    CPU CoolerCustom Loop: Dual D5s, Dual Alphacool Monsta 480s, XSPC Raystorm Neo TR4, EK TitanX WaterBlock
    CaseNope!...Phobya Bench...let it all hang out man!
    Power SupplySeasonic SS-1200XP3
    Keyboard Logitech G810 or Fender Rhodes Electric Piano (MKI 73)
    Mouse G502 or Speedy Gonzalez...not Mickey...don't do Disney!
    Headset ...firmly on neck
    Mouse Pad Mouse don't got his own pad man...lives with me
    Headset/Speakers Edifier Spinnaker...or you mean the speakers in my head...man too many voices to name them all
    OS Win XP, 7, 8, 8.1 and Windows 10 Spyware Edition
    Network Router56k modem
    Accessory #1 Umm...nice tie?
    Accessory #2 Err...belt?
    Accessory #3 3 accessories?! I'm not a girl!!
    Arne Saknussemm's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    481
    Posts
    13,400

    When you set DOCP and boot into windows....what does CPUz give as the "DRAM frequency" on the "Memory" tab?

    My 2133 says same thing on SPD tab "10700 (667)" even when OCd...

  3. #3
    ROG Member Array
    Join Date
    Apr 2014
    Reputation
    10
    Posts
    8

    800 Mhz, which is Ok but in SPD tab it says "Max Bandwidth: PC-10700 (667 Mhz).
    So its showing me mem clocks as if they were overclocked from 1333, not native 1600, like yours. It shouldn't.

  4. #4
    ROG Guru: Grand Master Array
    Join Date
    Oct 2012
    Reputation
    339
    Posts
    15,255

    The number beside DRAM Frequency in the Memory tab is what matters. If you see 800MHz, then your RAM is running at 1600MHz.

  5. #5
    ROG 師傅 Array Arne Saknussemm PC Specs
    Arne Saknussemm PC Specs
    Laptop (Model)Laptop?...No way! (Model?...Jun Amaki...yes way!)
    MotherboardROG ZENITH EXTREME
    ProcessorTHREADRIPPER 1920X
    Memory (part number)F4-3200C14Q-32GVK
    Graphics Card #1GTX Titan X
    Graphics Card #2SLI is dead to me
    Graphics Card #3Tri SLI is even dead to Nvidia
    Graphics Card #4Quad SLI is dead to everybody especially my credit card
    Sound CardXonar Essence STX
    MonitorASUS ROG Swift PG279Q
    Storage #1Samsung 950 PRO
    Storage #22x OCZ VERTEX 3/2x WD Caviar Black 500GB / 2x WD RED 2TB
    CPU CoolerCustom Loop: Dual D5s, Dual Alphacool Monsta 480s, XSPC Raystorm Neo TR4, EK TitanX WaterBlock
    CaseNope!...Phobya Bench...let it all hang out man!
    Power SupplySeasonic SS-1200XP3
    Keyboard Logitech G810 or Fender Rhodes Electric Piano (MKI 73)
    Mouse G502 or Speedy Gonzalez...not Mickey...don't do Disney!
    Headset ...firmly on neck
    Mouse Pad Mouse don't got his own pad man...lives with me
    Headset/Speakers Edifier Spinnaker...or you mean the speakers in my head...man too many voices to name them all
    OS Win XP, 7, 8, 8.1 and Windows 10 Spyware Edition
    Network Router56k modem
    Accessory #1 Umm...nice tie?
    Accessory #2 Err...belt?
    Accessory #3 3 accessories?! I'm not a girl!!
    Arne Saknussemm's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    481
    Posts
    13,400

    1333 is default for all memory at the moment...anything else from an XMP profile, DOCP is "overclocking".....I have the same here...etc.

    800x2 is your 1600 so it is running fine!


  6. #6
    ROG Member Array
    Join Date
    Apr 2014
    Reputation
    10
    Posts
    8

    The BIOS will read 1333 no matter what memory you install?? So then you should configure them to what they really are, but the BIOS will keep showing 1333, right??

  7. #7
    ROG Guru: Grand Master Array
    Join Date
    Oct 2012
    Reputation
    339
    Posts
    15,255

    On the Extreme Tweaker tab, what do you see beside the Current Memory Frequency option?

  8. #8
    ROG Member Array
    Join Date
    Apr 2014
    Reputation
    10
    Posts
    8

    I manually set that to DDR3-1600. In auto it sets my memory to 1333

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •