Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 15
  1. #1
    ROG Enthusiast Array White Wind PC Specs
    White Wind PC Specs
    MotherboardMaximus VII Hero
    Processori-5 4670K
    Memory (part number)RipJawsX 2x 8GB 2400 cl11 (modded)
    Graphics Card #1PNY GTX 980 Ti XLR8
    MonitorAcer XB280HK
    Storage #12x SanDisk Extreme Pro 240GB /RAID 0
    Storage #2Seagate Barracuda 1TB 7200rpm
    CPU CoolerEK Supremacy Acetal
    CaseNZXT Phantom 410 (modded)
    Power SupplySuper Flower Leadex Gold 1300W
    Keyboard MadCatz S.T.R.I.K.E 5
    Mouse MadCatz M.M.O TE
    Headset Sennheiser G4me ONE
    Mouse Pad Corsair MM600
    OS Windows 10 Pro / Ubuntu MATE 14.04
    Network RouterNetgear

    Join Date
    Dec 2013
    Reputation
    10
    Posts
    27

    Question PCIe ports/M.2 port lanes usage

    Hi I'm opening this thread to catch a bit more attention on my question, since the answer will make me buy a Z97 ASUS board or no board at all.

    It may be a bit too early to be able to answer it, but I wonder if I could plan to use two M.2 PCIe 2.0 x2 SSD's set in Raid0.. one in the PCIe 2.0 x4 port ( through an adapter ) and the second one in the M.2 x2 port.

    Now on the Gene/Hero product pages, here's what to be read : "The PCIe 2.0 x4 slot (PCIEX4_1) shares bandwith with mPCIe 2.0 x1 and M.2 slots. The default setting is in Auto mode that automatically optimizes the system bandwidth. If you install PCIe 2.0 x4 device, the system will automatically detect and disable mPCIe 2.0 x1 and M.2 slots."

    So it mentions a "PCIe 2.0 x4 device", but what about PCIe 2.0 x2 devices ? I would have thought that since the two ports share bandwith, pluging a x2 device in the PCIe x4 port would allow for two lanes to be still available in the M.2 port...no?

    Also what is that default Auto mode... would there be a manual mode to configure lane availability amongst ports ? THAT would be the sweetest thing

    And if both ports were able to operate simultaneously at x2 speed each, by any means...would SLI x8 x8 still be available on the 3.0 ports ?

  2. #2
    untouched Array Praz's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Reputation
    137
    Posts
    4,038

    Quote Originally Posted by White Wind View Post
    It may be a bit too early to be able to answer it, but I wonder if I could plan to use two M.2 PCIe 2.0 x2 SSD's set in Raid0.. one in the PCIe 2.0 x4 port ( through an adapter ) and the second one in the M.2 x2 port.
    Hello

    RAID has never been possible at the motherboard level using PCIe devices. Z97 bring nothing that changes this.

  3. #3
    ROG Enthusiast Array White Wind PC Specs
    White Wind PC Specs
    MotherboardMaximus VII Hero
    Processori-5 4670K
    Memory (part number)RipJawsX 2x 8GB 2400 cl11 (modded)
    Graphics Card #1PNY GTX 980 Ti XLR8
    MonitorAcer XB280HK
    Storage #12x SanDisk Extreme Pro 240GB /RAID 0
    Storage #2Seagate Barracuda 1TB 7200rpm
    CPU CoolerEK Supremacy Acetal
    CaseNZXT Phantom 410 (modded)
    Power SupplySuper Flower Leadex Gold 1300W
    Keyboard MadCatz S.T.R.I.K.E 5
    Mouse MadCatz M.M.O TE
    Headset Sennheiser G4me ONE
    Mouse Pad Corsair MM600
    OS Windows 10 Pro / Ubuntu MATE 14.04
    Network RouterNetgear

    Join Date
    Dec 2013
    Reputation
    10
    Posts
    27

    Oww, right yeah... thank you

    Now will check what can be the prices of PCIe 2.0 x4 ----> M.2 x2 SSDs Raid cards..... darn, if such things exist x)

  4. #4
    Nick Array IM2L844's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Reputation
    96
    Posts
    293

    Maybe this will answer some of your questions:

    http://techreport.com/review/26443/t...series-chipset

    I think I'm going to wait on the 100 series chipset and give this stuff a little more time to develop. We'll see.

  5. #5
    ROG Enthusiast Array White Wind PC Specs
    White Wind PC Specs
    MotherboardMaximus VII Hero
    Processori-5 4670K
    Memory (part number)RipJawsX 2x 8GB 2400 cl11 (modded)
    Graphics Card #1PNY GTX 980 Ti XLR8
    MonitorAcer XB280HK
    Storage #12x SanDisk Extreme Pro 240GB /RAID 0
    Storage #2Seagate Barracuda 1TB 7200rpm
    CPU CoolerEK Supremacy Acetal
    CaseNZXT Phantom 410 (modded)
    Power SupplySuper Flower Leadex Gold 1300W
    Keyboard MadCatz S.T.R.I.K.E 5
    Mouse MadCatz M.M.O TE
    Headset Sennheiser G4me ONE
    Mouse Pad Corsair MM600
    OS Windows 10 Pro / Ubuntu MATE 14.04
    Network RouterNetgear

    Join Date
    Dec 2013
    Reputation
    10
    Posts
    27

    Thanks for the link, good read.

    Yeah I think I'll do the same as you, but still nice to have a M.2 slot, and also that Asus made it x2.

  6. #6
    ROG Enthusiast Array White Wind PC Specs
    White Wind PC Specs
    MotherboardMaximus VII Hero
    Processori-5 4670K
    Memory (part number)RipJawsX 2x 8GB 2400 cl11 (modded)
    Graphics Card #1PNY GTX 980 Ti XLR8
    MonitorAcer XB280HK
    Storage #12x SanDisk Extreme Pro 240GB /RAID 0
    Storage #2Seagate Barracuda 1TB 7200rpm
    CPU CoolerEK Supremacy Acetal
    CaseNZXT Phantom 410 (modded)
    Power SupplySuper Flower Leadex Gold 1300W
    Keyboard MadCatz S.T.R.I.K.E 5
    Mouse MadCatz M.M.O TE
    Headset Sennheiser G4me ONE
    Mouse Pad Corsair MM600
    OS Windows 10 Pro / Ubuntu MATE 14.04
    Network RouterNetgear

    Join Date
    Dec 2013
    Reputation
    10
    Posts
    27

    Sorry to double-post, I just wanted to add that the PCIe 2.0 x4 port can operate :

    at x4 : M.2 and x1 ports will be disabled

    at x2 : this mode is called M.2 mode. The M.2 port will still be available at x2, and x1 ports will be disabled

    at x1 : no more info

  7. #7
    ROG Member Array
    Join Date
    Jun 2014
    Reputation
    10
    Posts
    12

    Quote Originally Posted by White Wind View Post
    It may be a bit too early to be able to answer it, but I wonder if I could plan to use two M.2 PCIe 2.0 x2 SSD's set in Raid0.. one in the PCIe 2.0 x4 port ( through an adapter ) and the second one in the M.2 x2 port.
    I think you'd be better off using a 4-lane PCIe M2 (such as the Samsung XP941). In order to fully utilise this you'd need either a 4-lane M.2 port (AFAIK, only Asrock does this as yet, marketed as "M.2 Ultra"), or a PCIe x4 to M2 adapter card that actually passes all 4 lanes onto the M.2 (such as the upcoming ASUS Hyper M.2 X4 adapter).

  8. #8
    ROG Member Array
    Join Date
    Jun 2014
    Reputation
    10
    Posts
    10

    I run a plextor 256 m6e m.2 SSD, and in hind site , I would say I jumped to fast, yes it's nice and small, and a wee bit faster, but the z97 board is not great, in time I think we will see dual m.2 ports, running x4 lanes, then m2 will be worth it, for now, my advice is stay away from them, also there major compatibility issues, as example crucial m.2 does not work in Asus boards.

    Playing with M2 cost me nearly £460, and the result are totally not worth it. Just like the new z97 board, I would say wait.
    486 Dx2 running dos 6.2 and Windows 3.1

  9. #9
    ROG Member Array
    Join Date
    Jun 2014
    Reputation
    10
    Posts
    10

    Quote Originally Posted by Hrafn View Post
    I think you'd be better off using a 4-lane PCIe M2 (such as the Samsung XP941). In order to fully utilise this you'd need either a 4-lane M.2 port (AFAIK, only Asrock does this as yet, marketed as "M.2 Ultra"), or a PCIe x4 to M2 adapter card that actually passes all 4 lanes onto the M.2 (such as the upcoming ASUS Hyper M.2 X4 adapter).
    I totally agree, but at the moment I have a m-atx setup! I made the mistake of jumping to quick, without reading the M2 limitations correctly, I assumed x 4 only to find out, it x1 or x2. And being m-atx, if you run dual sli cards, you don't have another slot.
    486 Dx2 running dos 6.2 and Windows 3.1

  10. #10
    ROG Member Array
    Join Date
    Jun 2014
    Reputation
    10
    Posts
    10

    I should have added, there are only two cases I like at the moment,

    in win Tou or the harbinger, both crazy prices.

    I was going to write off this Asus board, but there's nothing else just yet, so I will wait, and upgrade the case at the same time.

    I don't drink or smoke, I'm just addicted to computers.
    486 Dx2 running dos 6.2 and Windows 3.1

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •