Results 1 to 2 of 2
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Jun 2014
    Reputation
    10
    Posts
    1

    Fan Control for optional fans on Rampage IV Gene

    I just did a Rampage IV Gene build with 5 PWM fans hooked up every header on the motherboard. I can see all the fan speeds in the sensor, but in FAN Xpert I can only see CPU Fan and Chassis Fan 1. I have another build with a Maximus V Gene setup in a similar fashion and am able to control and see all the fans in FAN Xpert. Any idea why this is not working with this newer motherboard? I am using Windows 8.1 x64 if that makes any difference. Thank you for your time.

  2. #2
    ROG Guru: Orange Belt Array chrisnyc75's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Reputation
    63
    Posts
    413

    Are you using fan splitters or hubs to connect, or is each fan directly connected to a mobo header? Mine gives me strange results if I connect PWM fans via a 3-pin splitter cable (don't ask why one would do that - it was the only splitter I had on hand. LOL)

    Also, fwiw, I don't think the 'Optional' fans show in Fan Xpert at all, you have to control those via bios.
    Asus RIVBE • i7 4930K @ 4.7ghz • 8gb Corsair Dominator Platinum 2133 CL8
    2xSLI EVGA GTX 770 SC • Creative X-Fi Titanium • 2x 840 SSD + 1TB Seagate Hybrid
    EVGA Supernova 1300W• Asus VG278H & nVidia 3d Vision
    Phanteks Enthoo Primo w/ custom watercooling:
    XSPC Raystorm (cpu & gpu), XSPC Photon 170, Swiftech D5 vario
    Alphacool Monsta 360mm +6x NB e-loop, XT45 360mm +6x Corsair SP120


Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •