Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Jul 2014
    Reputation
    10
    Posts
    2

    G73jh ATI - No display on startup but works after 15 minutes

    Hello !


    I have the G73 jh with an ATI card for more than fours years now, and about a month ago I started having problem with the screen/GPU.
    I flashed the bios and vbios like two/three years ago after the common issues appeared, but it fixed it and doesn't seem to be related. Plus, it seems to have appeared out of the blue, ie not after updating a driver or something like that.

    The problem I currently have is the following :
    When I boot the computer, sometimes the display does not power on (it's dead black, not screen-on black) so no Asus logo. Sometimes, it kind of works and flickers in and on to finally go black.
    The rest of the computer works fine, and I can boot and then login to windows or linux (I have a multiboot).

    With linux (Linux Mint 14 kde), after something like 15 minutes, the screen begins to flicker and then works like a charm five minutes laters. It sometimes flickers again later, but this is really quick and really rare. Basically, long boot but usable.

    With Windows 7, it's much worse. I don't have the same pattern of black then works as on linux. It's usually constant flickering. Sometimes it seems to work for a few minutes but then bam, black screen and flickering which makes it impossible to use. It seems that playing a video game make it worse.
    I've tried to change the video driver to the latest one about a month ago, but same problem.
    I've rebooted on Windows today for the first time in about a month, and I haven't had the problem yet, except during startup (the screen started working when the windows login screen appeared). I haven't tried to play a game yet.


    It doesn't seem to be a software problem since it appears before POST, and plagues both WIndows and Linux.
    When it's working, the screen works like a charm. I had thought of an unplugged cable, but it seems inconsistent with the issue.
    Considering all of that I'm afraid it's a GPU issue. A dying GPU could somewhat explain my problems.


    Anyone got an idea or an advice on what to do?

    Thanks in advance.

  2. #2
    ROG Guru: Green Belt Array billyray520 PC Specs
    billyray520 PC Specs
    Laptop (Model)G73JH-A1, G73Sw
    MotherboardMaximus V Extreme, H97M-Plus
    ProcessorIntel Core I7 3770K, Core I5 4690s
    Memory (part number)32 GB Corsair Vengeance DDR3 (MVE)
    Graphics Card #1Sapphire HD 7970 Dual X OC (MVE)
    Graphics Card #2Intel HD Graphics 4600
    MonitorAsus ProArt PA248 (MVE)
    Storage #1OCZ Vertex 4 2.5" 256 GB SSD (MVE)
    Storage #2Seagate 1 TB 7200 SATA III 6.0 GB/s (MVE)
    CPU CoolerCorsair H80i Liquid Cooler (MVE)
    CaseCooler Master HAF-X tower on wheels (MVE)
    Power SupplyThermaltake Toughpower Grand 1200W (MVE)
    Keyboard Logitech G110 Black LED (MVE)
    Mouse Asus ROG MOBKUL Gaming (MVE)
    OS Windows 7 Professional / Ubuntu 12.04 (MVE)
    Network RouterMotorola Surfboard SBG6580
    billyray520's Avatar
    Join Date
    Sep 2012
    Reputation
    23
    Posts
    501

    It could also be an intermittent lvds screen cable. It's not a terribly hard thing to access, if you disassemble the screen. That would be easier to fix than a gpu issue. I gravitate toward easy things first. You can try your video output on the vga or hdmi port to verify your gpu.
    Last edited by billyray520; 07-27-2014 at 07:16 PM.
    Asus Maximus V Extreme BIOS 1903, see specs above avatar.

    Asus G73 jh A1 laptop, BIOS 213, vBIOS OD2, 8 GB Ram, 240 GB Intel SSD, 180 GB Intel SSD. Win 7 Pro. Purchased new from PowerNotebooks.com in May 2010.
    (both have 1920X1080 hd screens, mine above, hers below )
    Asus G73 Sw XR1 laptop 8 GB Ram, 160 GB Intel SSD, 80 GB Intel SSD. Purchased used >Ebay 1/10/13, Did clean install of Windows 7

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Jul 2014
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Thanks for the reply, I'll check the cable.

    I've tried to use another screen using VGA, and it worked perfectly.
    However, I tried to play a bit yesterday and I had the following behaviour :
    Started the game, after a few minutes the screen goes dead.
    Alt-tabbed out the game, after a few minutes the screen is working.
    Rinse and repeat.
    That seems a strange behaviour for a loose cable.

  4. #4
    ROG Guru: Green Belt Array billyray520 PC Specs
    billyray520 PC Specs
    Laptop (Model)G73JH-A1, G73Sw
    MotherboardMaximus V Extreme, H97M-Plus
    ProcessorIntel Core I7 3770K, Core I5 4690s
    Memory (part number)32 GB Corsair Vengeance DDR3 (MVE)
    Graphics Card #1Sapphire HD 7970 Dual X OC (MVE)
    Graphics Card #2Intel HD Graphics 4600
    MonitorAsus ProArt PA248 (MVE)
    Storage #1OCZ Vertex 4 2.5" 256 GB SSD (MVE)
    Storage #2Seagate 1 TB 7200 SATA III 6.0 GB/s (MVE)
    CPU CoolerCorsair H80i Liquid Cooler (MVE)
    CaseCooler Master HAF-X tower on wheels (MVE)
    Power SupplyThermaltake Toughpower Grand 1200W (MVE)
    Keyboard Logitech G110 Black LED (MVE)
    Mouse Asus ROG MOBKUL Gaming (MVE)
    OS Windows 7 Professional / Ubuntu 12.04 (MVE)
    Network RouterMotorola Surfboard SBG6580
    billyray520's Avatar
    Join Date
    Sep 2012
    Reputation
    23
    Posts
    501

    Ok, that's good info. At least you know the GPU is ok. Since you have the G73jh, it could also be a screen issue. That's the reason I had to replace my screen a couple of yrs. ago. But that's a (relatively) easy fix too. My screen would PSOD every so often, and finally it became permanent. I would check for a loose connection first, and if that didn't fix it, I would do the screen next.
    Last edited by billyray520; 07-29-2014 at 04:04 PM.
    Asus Maximus V Extreme BIOS 1903, see specs above avatar.

    Asus G73 jh A1 laptop, BIOS 213, vBIOS OD2, 8 GB Ram, 240 GB Intel SSD, 180 GB Intel SSD. Win 7 Pro. Purchased new from PowerNotebooks.com in May 2010.
    (both have 1920X1080 hd screens, mine above, hers below )
    Asus G73 Sw XR1 laptop 8 GB Ram, 160 GB Intel SSD, 80 GB Intel SSD. Purchased used >Ebay 1/10/13, Did clean install of Windows 7

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •