Results 1 to 1 of 1
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Sep 2014
    Reputation
    10
    Posts
    1

    PG278Q works with new Nvidia Optimus laptop @144hz.. until reboot.

    Then BSOD (on all optimus laptops here)

    So I have several new MSI Laptops. (these use the GTX 880m and Intel/Nvidia Optimus technology) and just bought a brand new ASUS PG278Q Monitor, which does 1440p at 144hz. I was able to successfully get it to run at this resolution (and 144hz) using a mini-display port to displayport cable (1.2 certified)

    I am having this issue on all of the laptops. What happens is, if I connect the PG278Q and set it to 144hz, as soon as I reboot I will get a bluescreen error message "system_service_exception" It will just keep doing that in a loop. The only option is to go to the advanced tools when it pops up, reboot, and boot into safe mode for windows 8.1. After that point I have to go to device manager and disable the Intel HD graphics 4600 and also unplug the PG278Q. Then the laptops will start into windows and everything is back to normal. (This monitor only has Displayport btw)

    So basically, I have narrowed this down to Nvidia Optimus on these laptops. Specifically the Intel HD 4600 (definitely not the cable, and I have tried several brands of the mini display port to display port) I believe what is happening is.. everything works great with the PCs are on and I am using the PG278Q as the primary/only display, it runs 144hz.. BUT after a reboot it must somehow is reverting back to the intel graphics at this 144hz refresh rate and it crashes. That's my theory at least. These computers are brand new freshly installed, I tried updating both the nvidia and intel drivers to the newest versions. It did not help.

    I have also tried to update the vbios for the 880m via MSI's download section, and the bios, but it did not make a difference. Hopefully this is useful info. I am certain someone that buys one of these brand new gsync gaming monitors and an MSI laptop is going to run into this issue. (and possibly other brands) It DOES indeed work with the mini-dp to displayport cable at 144hz, gysnc and all (when you use the display as the only monitor.) It's just rebooting that is the issue due to the HD 4600 it seems

    So I actually have a hunch this is not just limited to the MSI laptops I have here, but anyone that wants to run via mini-dp to dp to this new monitor via Nvidia Optimus Notebooks. (please let me know if it works for you if you have this monitor and a gaming laptop) I hope Asus are aware of this or can reproduce this (not sure if this is more intel, nvidia's issue, or Asus issue) But I really wanted to try out this new Gsync technology and not have to worry about rebooting the PC crashing it everytime over a monitor.
    Last edited by bruce5050; 09-12-2014 at 06:58 AM.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •