Results 1 to 6 of 6

Thread: Apex XI users

  1. #1
    New ROGer Array KotOr368 PC Specs
    KotOr368 PC Specs
    Laptop (Model)MSI GT72 2PE Dominator Pro
    MotherboardMaximus XI APEX
    Processori9-9900KF
    Memory (part number)Crucial Ballistix Sport
    Graphics Card #1EVGA 1080Ti FTW3
    MonitorASUS PG278QR
    Storage #1Intel SSD 545s
    Storage #2Segate 2TB
    CPU CoolerNoctua NH-D15s
    CasePhanteks Enthoo Luxe
    Power SupplySeasonic 850W Titanium
    Keyboard A4Tech Bloody B328
    Mouse A4tech BLOODY J95
    Headset HyperX Cloud
    OS W10 x64

    Join Date
    Jan 2019
    Reputation
    13
    Posts
    16

    Apex XI users

    hi guys. i have question. i bought new Cooler NH-D15s and wanted to OC my 9900KF. And if i try manual 1.2V i noticed that LLC is completely useless LLC4.5.6 is same 50-60mv Vdroop and LLC7 is 30-40. But on my previus Z270 APEX LLC 5 was Vdroop 30-40mv, LLC 6 10-20mv and LLC7 was overshoot. I didn't try LLC8 on Z390 apex because it will overshoot real hard or it will be the right sweet spot? if so why is said in bios that higher LLC cause overshoot but so far i noticed just Vdroops? So if i recall corectly 1.2V in stress test i get 1.160V and multiplier x49 is kinda ok i just try cinebench,aida64 and games. So of course i want try 50 but no sucsess. I tried adaptiv 1.2V offset + 0.010 = 1.3V no matter what LLC i use. So i tried AC/DC 0.01 nope still 1.3V but if i put offset -0.010 i get 1.295V so maybe i try bigger offset -0.050 and get 1.175V (on my z270 works adaptiv great 1.280V offset +0.01 and i have 1.275-1.285V) Before i upgrade cooler i use negative offset -0.110V LLC4 and have 1.165V. So if i decrese offset to -0.040 i should get around 1.235V? But with this i can't even boot. If i look on review videos it looks like old bios work as intended but new bios look is kinda broken. Iam somewhat disappointed. if i look at my Z270 that work absolutely awesome and now this (maybe i overlooked something in bios does Z270 work that different than Z390?) , or let's hope asus will do new bios that fix my problem because i saw that few people have problems with new 1302 bios.

    upd. so Offset is bad for OC so much hassle. I manage LLC6 adaptiv 1.215 offset -0.025. So now have 1.280V max and 1.225V load 5G stable temp 80c. But every time i set diffrent V or LLC i think the PC doing total opposite that i want...
    Last edited by KotOr368; 11-02-2019 at 06:31 PM.

  2. #2
    ROG Guru: White Belt Array Carlyle2020 PC Specs
    Carlyle2020 PC Specs
    MotherboardAsus Maximus XI APEX w/o vrm heatsink
    Processor8086K/@5.1/1.305/LLC5
    Memory (part number)Corsair LPX 4000 CL19@17.21.41/560/2T
    Graphics Card #1OOO RTX 2080 Ti FTW3 ULTRA
    Graphics Card #2GTX 1060
    Sound CardOOO Xonar STX modified
    Monitor21: 9 LG 34 inch / flat
    Storage #11TB 960evo
    Storage #22TB 970evo plus
    CPU CoolerNoctua NH-D15
    CaseSilverstone FT2 +200 bucks of sounddampening
    Power SupplySeasonic TX-850 RMAed the prime tita1000w
    Keyboard Cherry KC 1000 / OOO CORSAIR K63 + lapboard
    Mouse MX Master 2S
    Headset Sennheiser PC360 + Philips X2HR
    Headset/Speakers klipsch 4.1 pc speaker /cooling modified
    OS Win 10 64bit
    Network Routeryeah right...
    Accessory #1 Silverstone EBA01 headphone stand / black
    Accessory #2 radio Keyfob to turn on and off from Garage
    Accessory #3 Adata USB3.1 512Mb SSD @480Mb ul/dl

    Join Date
    Mar 2018
    Reputation
    17
    Posts
    106

    Not to paraphrase Batman Sir,

    but what you want is maybe not what you need here.

    So the new is not like the old: check.

    Kindly use LLC5 and manual vcore and start fresh to find a stable vcore.

    To get a good scare you can leave svid on and see in HWinfo64 what vcore values have been backed into your chip for the given CPU multiplier up to x50 i believe.

    And search for "Why some Vdroop is good" in the interwebs.

    Good Luck !
    Rgds
    Carlyle
    Last edited by Carlyle2020; 11-03-2019 at 03:35 PM.

  3. #3
    New ROGer Array KotOr368 PC Specs
    KotOr368 PC Specs
    Laptop (Model)MSI GT72 2PE Dominator Pro
    MotherboardMaximus XI APEX
    Processori9-9900KF
    Memory (part number)Crucial Ballistix Sport
    Graphics Card #1EVGA 1080Ti FTW3
    MonitorASUS PG278QR
    Storage #1Intel SSD 545s
    Storage #2Segate 2TB
    CPU CoolerNoctua NH-D15s
    CasePhanteks Enthoo Luxe
    Power SupplySeasonic 850W Titanium
    Keyboard A4Tech Bloody B328
    Mouse A4tech BLOODY J95
    Headset HyperX Cloud
    OS W10 x64

    Join Date
    Jan 2019
    Reputation
    13
    Posts
    16

    So finally figure out my problem. Found that if using adaptiv i can't go lower with voltage than my VID is. so that is why i always get weird voltage and second Aida64 now using AVX...
    But now after i solve this out. I was Using MCE-auto and didn't notice any power limit so would you recommend turn off and set power limit manually or let it be ? So now Adapt 1.3V offset -0.045. max 1.25V .AVX load 1.17V a non avx-games 1.210-1.225V seems stable.

  4. #4
    ROG Guru: White Belt Array Carlyle2020 PC Specs
    Carlyle2020 PC Specs
    MotherboardAsus Maximus XI APEX w/o vrm heatsink
    Processor8086K/@5.1/1.305/LLC5
    Memory (part number)Corsair LPX 4000 CL19@17.21.41/560/2T
    Graphics Card #1OOO RTX 2080 Ti FTW3 ULTRA
    Graphics Card #2GTX 1060
    Sound CardOOO Xonar STX modified
    Monitor21: 9 LG 34 inch / flat
    Storage #11TB 960evo
    Storage #22TB 970evo plus
    CPU CoolerNoctua NH-D15
    CaseSilverstone FT2 +200 bucks of sounddampening
    Power SupplySeasonic TX-850 RMAed the prime tita1000w
    Keyboard Cherry KC 1000 / OOO CORSAIR K63 + lapboard
    Mouse MX Master 2S
    Headset Sennheiser PC360 + Philips X2HR
    Headset/Speakers klipsch 4.1 pc speaker /cooling modified
    OS Win 10 64bit
    Network Routeryeah right...
    Accessory #1 Silverstone EBA01 headphone stand / black
    Accessory #2 radio Keyfob to turn on and off from Garage
    Accessory #3 Adata USB3.1 512Mb SSD @480Mb ul/dl

    Join Date
    Mar 2018
    Reputation
    17
    Posts
    106

    ( After reading this kindly hit the "one page back" button on your browser )

    Our dear Shamino did take his time and has put up a really comprehensible sticky thread about MCE and other very interesting topics.

    To quote one of my personal favorites of his:

    "Really, just leave MCE at auto if you plan on overclocking, it does you no harm." - Shamino / Super Moderator



    As to your voltages: If you can rock them on a day to day basis, good on you !

    Enjoy the rig for a while !

    And since it is NOT a "mission critical rig" do not concentrate on prime95/avx or OCCT.

    If it's destiny 2 stable you are good to go.
    Let HWinfo64 run in the background.
    Check for: "Windows Hardware Errors (WHEA)"
    If you find any after gaming up the voltage.

    Rgds
    Carlyle

    If you get bored:
    test your RAM with AIDAExtreme - "Cache and Memory Test" .

    The first row should be around the 50.000+ mark and below 50 ns (40 would be golden).
    If you are in the 30.000-40.000 mark it is time to read some guides about simple tweaks to the RAM(s) - tertiary timings.
    Nothing fancy - just the basics
    Copy importan stuff to your 2Tb drive first. Chances of ruining the OS are a very very small possibility.
    Last edited by Carlyle2020; 11-06-2019 at 08:15 PM.

  5. #5
    New ROGer Array KotOr368 PC Specs
    KotOr368 PC Specs
    Laptop (Model)MSI GT72 2PE Dominator Pro
    MotherboardMaximus XI APEX
    Processori9-9900KF
    Memory (part number)Crucial Ballistix Sport
    Graphics Card #1EVGA 1080Ti FTW3
    MonitorASUS PG278QR
    Storage #1Intel SSD 545s
    Storage #2Segate 2TB
    CPU CoolerNoctua NH-D15s
    CasePhanteks Enthoo Luxe
    Power SupplySeasonic 850W Titanium
    Keyboard A4Tech Bloody B328
    Mouse A4tech BLOODY J95
    Headset HyperX Cloud
    OS W10 x64

    Join Date
    Jan 2019
    Reputation
    13
    Posts
    16

    ohh. found it. thanks my bad

  6. #6
    New ROGer Array KotOr368 PC Specs
    KotOr368 PC Specs
    Laptop (Model)MSI GT72 2PE Dominator Pro
    MotherboardMaximus XI APEX
    Processori9-9900KF
    Memory (part number)Crucial Ballistix Sport
    Graphics Card #1EVGA 1080Ti FTW3
    MonitorASUS PG278QR
    Storage #1Intel SSD 545s
    Storage #2Segate 2TB
    CPU CoolerNoctua NH-D15s
    CasePhanteks Enthoo Luxe
    Power SupplySeasonic 850W Titanium
    Keyboard A4Tech Bloody B328
    Mouse A4tech BLOODY J95
    Headset HyperX Cloud
    OS W10 x64

    Join Date
    Jan 2019
    Reputation
    13
    Posts
    16

    So my memory latency is 43ns i have this BLS2K8G4D30AESBK 3000Mhz i have enable XMP but manualy set 3200 Mhz

    play more with 5Ghz because i ran into problems so now
    LLC5 adapt 1.3V offset -0.040 Max 1.26V AVX load 1.170V nonAVX 1.23V 83c

    LLC6 1.3V offset -0.080 Max 1.23V AVX load 1.185V NonAVX 1.2V 88c (using this)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •