Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Oct 2014
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Maximus VII Ranger + ROG Front Base - no sound fromt the front panel

    I have Maximus VII Ranger and ROG Front Base in bundle. Everything is working except the 2 plugs at the front panel.
    Even If I conect my headphones with mic supremeFX doesnt recognize that it is connected and also there is no sound :-/

    I use Win7 64bit N, all updates and also newest driver from ASUS.

    Any hints?

  2. #2
    ROG Guru: Green Belt Array Tokens210 PC Specs
    Tokens210 PC Specs
    MotherboardMaximus VI Formula
    ProcessorI7-4770K
    Memory (part number)F3-2400C10D-16GTX Gskill TridentX (8gbx2)
    Graphics Card #1EVGA GTX 550TI 1gb
    Sound CardSupreme FX on board
    Storage #12x Samsung Evo 120gb
    Storage #2WD 1TB
    CPU CoolerSwiftech H320
    CaseCoolermaster HAF 932 Advanced
    Power SupplyCorsair HX850 80+ Platinum
    OS Windows 7 64-bit

    Join Date
    Feb 2014
    Reputation
    25
    Posts
    517

    I'm not 100% as I don't have ur board I have a formula VI, but the formula VI has 2 audio hookup on the board itself, HD Audio and the AC'97 or 98 or whatever audio

    If yours also has this then you need to ensure that in the bios you have the same front panel.audio selected as the plug you used from the board

    Basically meaning if your board has both these plugs and you used the HD audio then in the bios make sure front panel is set to HD audio, if you used the ac audio make sure that's selected


    As I said I have a different board so this is a guess based off mine which isn't the best thing to do lol I'm going to look some stuff up but this can at least be something to look into lol


    There is also the possibility that windows itself just isn't changing the device from your default device but even if that's the case I'd have to imagine the sound software would still see it as plugged in which your saying doesn't happen






    After some google action I see that ur board only has a single front audio header so I'd still say check out the bios to be sure its not off or to ensure there are no settings messing with it, then once in windows when u plug your headset in open the windows default playback device tab and ensure that the headphones are not actually showing up but not being selected
    Last edited by Tokens210; 11-21-2014 at 09:26 PM.
    CoolerMaster HAF 932 Advanced/ Maximus VI Formula/ I7-4770K/Swiftech H320/ Corsair HX850/ G.Skill Trident X (2x8) 16gb 2400MHz/ 2x 840 EVO 120gb(Raid 0)/ WD 1TB HDD (Backup/Storage)/ EVGA GTX 1gb 560 TI/ Asus 12x bluray combo

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Oct 2014
    Reputation
    10
    Posts
    4

    I checked the Bios it is set up as HD audio. I tried to switch it up to AC97 but still dont working.

    I have only these devices at setup page
    Click image for larger version. 

Name:	zarizeni.jpg 
Views:	33 
Size:	68.1 KB 
ID:	43627
    and as you can see nothing is plugged
    Click image for larger version. 

Name:	zarizeni1.jpg 
Views:	32 
Size:	67.9 KB 
ID:	43628

    I wrote to czech ASUS support and they wrote me that front base has own sound card so If I active that I will not listen the sound from the speakers.
    I though when I was buying that It will be normal panel with input for headphones and mic.
    So It is really so ****ty that it cannot get know when you are listening music from speakers and when you connect the headphones?

  4. #4
    New ROGer Array
    Join Date
    Oct 2014
    Reputation
    10
    Posts
    4

    UPDATE:

    Problem was in Cable. Cos I have superbigtower the cable is short so to connection between front base and MB was not enough.
    Funny thing .. even ASUS support was wrong and telling me some bull****s.
    Thanks foryour help

  5. #5
    New ROGer Array
    Join Date
    Oct 2014
    Reputation
    10
    Posts
    4

    .....

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •