Page 1 of 63 1 2 3 11 51 ... LastLast
Results 1 to 10 of 626
  1. #1
    ROG Guru: Yellow Belt Array
    Join Date
    Oct 2014
    Reputation
    10
    Posts
    234

    G751 Imbalanced Sound Problem OFFICIAL SUPPORT THREAD (thread closed)

    I've created this thread to condense the information we've gathered on this issue over the course of the old thread, which can be found here.

    Current Fix Status:
    Fix Here: https://rog.asus.com/forum/showthrea...lem-FIX-IS-OUT!

    Current Probable Issue Diagnosis:
    Regular Signal instead of LFE (Low Frequency Effects) Signal to Subwoofer

    Description (In different states):
    Installed Drivers (Main Issue):

    All speakers "working", but WITH massive imbalance issue.Sub greatly overshadows L/R Speakers & also distorts at volumes above 35%. Can hear sound very faintly coming from L/R speakers with ear pressed up against them.

    Uninstalled Drivers (Temporary Fix):

    Subwoofer (Only) is default playback device, with L/R Speakers being listed as a separate playback device. Left and Right Speakers working at full volume when selected as default playback device, with no sound
    coming from subwoofer. Subwoofer can play audio when selected as default device, but distorts at volume levels above 35%, and does not work in conjunction with rear speakers in this configuration. (Either/Or Situation)

    Reinstalled Drivers (Main Issue, Again):

    Same effect as "Installed Drivers" every time. (All speakers "working", but WITH the imbalance issue. Sub greatly outpowers L/R Speakers & also distorts at volumes above 35%. Can hear sound very faintly coming from L/R speakers with ear pressed up against them.)

    **NEW** Subwoofer Disabled (New Finding/Confirmation):

    L/R Speakers can be heard perfectly fine when Subwoofer is disabled using the "Vbcmd_mute_int_woofer" Mute.exe file provided by MarshallR@ASUS on the ROG Forums. Cannot comment on volume level, but volume seems to scale fine without the subwoofer to overshadow it. This confirms the situation is a software issue, and all speakers are physically fine.
    This issue is known to arise both brand new "out of box" units as well as on units where the OS has been cloned or reinstalled on a new drive and the ASUS Support Site drivers have been used. All G751 Models can have this issue.

    Temporary Fixes:
    As mentioned in the description, the speakers still work fine, proving that the issue is Software, not Hardware-related.

    To get your Left & Right back speakers working correctly, follow the temporary fix guides below.

    **NEW** TEMPORARY FIX - DISABLE SUBWOOFER:
    1. Download and extract this RAR file.
    2. Make sure you have the ASUS G751 Realtek Drivers installed. You can find them here.
    3. Unzip Vbcmd_mute_int_woofer tool, and run Mute.exe.
    4. If it returns a "Success!" message, your subwoofer should now be disabled.
    5. If you ever need to enable your subwoofer again (when a fix is issued), simply unzip Vbcmd_unmute_int_woofer and run Unmute.exe.
    6. Viola.


    Enjoy your tinny-back speakers with no sub until we get a fix from ASUS. Until then, keep checking in here for updates, and let us know if you find anything!

    Edit by cl-Albert 2/5/15: Very late thanks for looking into this and apologies for the delay, BRSxIgnition.
    The new *.7432 G751 audio driver has finally been released, so this thread has been closed (to avoid 2 competing threads) and a new thread started.
    If anybody is interested, please post your testing results or comments about this new audio driver at the post below. Thanks!

    G751 Imbalanced Sound Problem FIX IS OUT!

    https://rog.asus.com/forum/showthrea...em-FIX-IS-OUT!
    Last edited by cl-Albert; 02-05-2015 at 07:43 PM. Reason: new *.7432 audio driver release update posted

  2. #2
    ROG Member Array
    Join Date
    Dec 2014
    Reputation
    10
    Posts
    18

    Model: ASUS G751JT-CH71

    DUMP FILE (already sent to Marshall, for anyone who would like to start their own research or comparison):
    https://dl.dropboxusercontent.com/u/...8/RtHDDump.txt

    Oddities I've found so far:
    1. There are 2 Realtek HD Audio Managers when searching from Windows Start (Not sure if normal just found it odd).
    2.When using RHDA Manager and plugging in Headphones in the 3 Analog ports; option for Front Left, Front Right, Center/Subwoofer along with Headphones popout.
    3. There are options for Stereo, Quadsonic(?), and 5.1 Surrougnd but none for 2.1 in RHDA Manager.
    Last edited by ARX7Arbalest; 12-03-2014 at 07:36 AM.

  3. #3
    ROG Guru: Yellow Belt Array
    Join Date
    Oct 2014
    Reputation
    10
    Posts
    234

    Please PM (Private Message) the dump file to Marshall, that's the quickest way to get it to ASUS for them to look at it & use it to solve the issue.

  4. #4
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Nov 2014
    Reputation
    10
    Posts
    52

    What was the point in creating a another thread for this same issue we were already discussing?

  5. #5
    ROG Guru: Green Belt Array
    Join Date
    Dec 2014
    Reputation
    32
    Posts
    533

    Just to chime in with another me too on sound issues. My experience is the same as Geneticweapon's and others where I get sound out of all three speakers however it is completely dominated by monaural audio from the sub.

    In fact at first I swore I had the sub only sound issue as described by others and even when pressing my ears against the top speakers; I wasn't sure that what I was hearing wasn't coming from the sub through the chassis. Only after adjusting the sound to full right channel and playing the test tones could I clearly distinguish sound from the top speakers with my ear as close as possible to it.

    I would bet most if not all people having the sound through the sub only issue are actually experiencing the above mentioned issue. I had to turn the AC off and otherwise isolate myself from noise and do some critical listening to be certain I was accurately perceiving the sounds from the top speakers.
    Last edited by joshindaphils; 12-03-2014 at 12:11 PM.

  6. #6
    ROG Member Array
    Join Date
    Dec 2014
    Reputation
    10
    Posts
    7

    I originally did the installation with a Realtek Driver directly from Realtek's site (R2.75). I found I had the same issue. Sound only coming from the Sub. I didn't notice it at first. I removed it, then reinstalled with the driver from Asus' site (V6.0.1.7335) and all is well. Although.. the speaker design I believe is a little flawed. The majority of the sound for the left/right channels come out the rear of the laptop, behind the screen, near the vents for the CPU and GPU. That would be perfect if I was sitting behind the laptop... Instead I'm left hearing the majority of the sound outputted from the combined output of left/right on the "sub" speaker, which does not help in gaming at all when determining if a sound is coming from the left or the right. There's no easy way to disable the sub since it's wired into the physical left/right channels, not having it's own separate channel via software.

  7. #7
    ROG Guru: Yellow Belt Array
    Join Date
    Oct 2014
    Reputation
    10
    Posts
    234

    Quote Originally Posted by geneticweapon View Post
    What was the point in creating a another thread for this same issue we were already discussing?
    The other thread was filled with a lot of problem solving and babble to get where we are now, and was getting long. Now that I've condensed what we know into this page, it's easier to understand than going through 23+ pages of the old thread.

    Also, the old thread stated it was a JT-CH71 issue, where we now know it affects all models.

  8. #8
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Nov 2014
    Reputation
    10
    Posts
    52

    Quote Originally Posted by joshindaphils View Post

    I would bet most if not all people having the sound through the sub only issue are actually experiencing the above mentioned issue.
    That's what I think also, I do not believe that there's multiple different sound problems. It's simply the fact that we're all perceiving the problem differently.

  9. #9
    ROG Guru: Yellow Belt Array
    Join Date
    Oct 2014
    Reputation
    10
    Posts
    234

    Quote Originally Posted by joshindaphils View Post
    In fact at first I swore I had the sub only sound issue as described by others and even when pressing my ears against the top speakers; I wasn't sure that what I was hearing wasn't coming from the sub through the chassis. Only after adjusting the sound to full right channel and playing the test tones could I clearly distinguish sound from the top speakers with my ear as close as possible to it.
    Quote Originally Posted by geneticweapon View Post
    That's what I think also, I do not believe that there's multiple different sound problems. It's simply the fact that we're all perceiving the problem differently.
    Can you be more specific about what you mean by "Full Right Channel"? We've tested all the balance options after installing drivers, and only "Front" has had any impact on the volume level. Everything else at 100% also outputs nothing if Front is at 0%.

    Can you elaborate?

  10. #10
    TeamROG Moderator Array xeromist PC Specs
    xeromist PC Specs
    Laptop (Model)Dell Inspiron 15 7567
    MotherboardMSI x470 Gaming Plus
    ProcessorAMD 2600
    Memory (part number)16GB DDR4
    Graphics Card #1GTX980
    MonitorBenQ BL3200PT
    Storage #1Intel 600p NVMe
    CPU CoolerWraith
    Casecustom Antec 900
    Power SupplyCorsair HX1000
    Keyboard Logitech Orion Spark
    Mouse Logitech MX500
    Headset Plantronics 777 with Oregon Aero upgrade
    xeromist's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Reputation
    294
    Posts
    7,355

    In order to keep the discussion from fragmenting I locked the other thread. Keep in mind that even if a thread gets long you can always updated the first post to convey updates and if you can't edit a title a moderator can do it for you.
    * Support disease research with Folding@Home *

    < < < Click the drop-down above my avatar for my PC specs!

Page 1 of 63 1 2 3 11 51 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •