Page 1 of 5 1 2 3 ... LastLast
Results 1 to 10 of 43
  1. #1
    Dray The Fingerless
    Guest

    Audio devices disabled, NEED HELP URGENT

    Hello to you all, i have visited this forum many times for help, and it has been a lifesaver.
    To the issue
    I have a G73h A1. Tonight i decided to play Dead Rising 2, wich means changing the audio format to 48000hz but the Realtek Audio Driver i installed from the Asus site must of had sth bad for lunch, because i wasnt able to change the audio format from 192000 to 48000. it said error format not supported. so i uninstalled the realtek, and tried to use my stock driver cd. all in all, i gave up from installing it before it got to that, and went back and instaled the high def audio driver from asus.

    i restart after the installation, but now my speakers are disabled. i go into the playback devices, the speakers are there, enabled and saying ready. i go into properties, and now the levels tab has NOTHING in it, not to mention the Advanced tab is gone. and whatever i changes i try to make, when i hit apply, are cancelled. ive tried multiple realtek drivers, including the newest ones from their site. NOTHING works. i work with this laptop, and i need it BADLY to work, so id really appreciate anyone who can offer me a solution. i also tried a system restore to BEFORE this whole installing driver things happened, but it doesnt change anth regarding drivers when i do a system restore.

  2. #2
    ROG Guru: Black Belt Array JRd1st's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Reputation
    28
    Posts
    2,224

    When I just looked at the downloads page for G73JH, Realtek SRS drivers were listed, not Realtek HD. If you installed the wrong driver uninstall that one and ......

    If you aren't sure which to use, go into device manager and find your sound device and look under details for the device id. Get back to us with that.
    Read the User's Manual for more info.



    G74SX-A1 BIOS 203
    Intel 6230 WiFi/BT
    LG E2350 LED LCD Monitor
    Intel Series 510 120 GB SSD

    Drivers, Apps and How To's
    Latest nVidia Drivers

    JRd1st on DeviantArt.com

  3. #3
    Dray The Fingerless
    Guest
    I have the SRS drivers installed right now. As for the device ID, im not sure how to get that. There are a lot of details about it, but youll have to name me the specific one, since there is none called Device ID.

  4. #4
    ROG Guru: Black Belt Array JRd1st's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Reputation
    28
    Posts
    2,224

    I'm sorry, it's Hardware ID

    Click image for larger version. 

Name:	Capture.JPG 
Views:	18 
Size:	95.8 KB 
ID:	3914

    You see the 0269? That means it's the Realtek ALC 269 sound device
    Read the User's Manual for more info.



    G74SX-A1 BIOS 203
    Intel 6230 WiFi/BT
    LG E2350 LED LCD Monitor
    Intel Series 510 120 GB SSD

    Drivers, Apps and How To's
    Latest nVidia Drivers

    JRd1st on DeviantArt.com

  5. #5
    Dray The Fingerless
    Guest
    Ok i checked. the ID is correct, exactly like your screenshot. Everything seems fine in the Device Manager. One thing that happened was that after i uninstalled my Realtek drivers the first time, i didnt restart before installing my Realtek again., wich makes me think there is some kind of registry screw up in Windows, and its glitched because of that, no matter how many times i uninstall restart and install.

  6. #6
    ROG Guru: Gold Belt Array dstrakele's Avatar
    Join Date
    Sep 2011
    Reputation
    89
    Posts
    4,437

    I would've thought a restore to an earlier time would've undone the registry changes.
    G74SX-A1 - stock hardware - BIOS 202 - 2nd Monitor VISIO VF551XVT

  7. #7
    Dray The Fingerless
    Guest
    thats a curiosity too for me. i went to the realtek site and downloaded the 266 driver. installed. restarted. didnt work. so i restored the system to before all this debacle started, wich was about the time before i instaleld dead rising 2. i restore, go into the control panel, and the driver installed is the 266, wich puzzled me, because at the time i installed dead rising, the driver i had installed was the SRS.

  8. #8
    ROG Guru: Gold Belt Array dstrakele's Avatar
    Join Date
    Sep 2011
    Reputation
    89
    Posts
    4,437

    Are you getting any errors or warnings in the System or Application Event Logs on Startup or when you attempt to configure audio devices?
    G74SX-A1 - stock hardware - BIOS 202 - 2nd Monitor VISIO VF551XVT

  9. #9
    Dray The Fingerless
    Guest
    i get no errors at all. althou youd have to tell me where to get the logs. when i attempt to configure the speakers, it simply does nothing, and when i try to change something in the properties,it does nothing as well. a friend of mine and i are gonna reinstall windows this week, so that should fix this, althou im still puzzled about what happened.

  10. #10
    ROG Guru: Gold Belt Array dstrakele's Avatar
    Join Date
    Sep 2011
    Reputation
    89
    Posts
    4,437

    Click on Start and search for Event Viewer, then expand "Windows Logs" and select "System" or "Application". However, it really does sound like a borked audio driver.

    Did you try Driver Sweeper (you can get it at http://www.asusrog.com/forums/showth...ull=1#post7062) to search for and remove any Realtek Audio driver remnants? Then reboot and reinstall the driver.
    G74SX-A1 - stock hardware - BIOS 202 - 2nd Monitor VISIO VF551XVT

Page 1 of 5 1 2 3 ... LastLast

Similar Threads

  1. Realtek HD audio not found, HD Audio Controller cannot start Error Code 10
    By rabbert.klein in forum G Series Gaming Notebooks
    Replies: 3
    Last Post: 12-03-2011, 01:10 AM
  2. cannot install windows 7 - no new devices could be found.
    By fopsa in forum Other Series Motherboards
    Replies: 1
    Last Post: 10-08-2011, 09:50 AM
  3. cpu Level Up disabled question
    By mao8a87 in forum Other Series Motherboards
    Replies: 3
    Last Post: 10-06-2011, 08:57 PM
  4. No devices found, CPU fan error, and Windows not loading!!
    By mans686 in forum Other Series Motherboards
    Replies: 30
    Last Post: 09-27-2011, 02:45 PM
  5. P8P67 and ATAPI devices
    By Daybee in forum Other Series Motherboards
    Replies: 4
    Last Post: 01-21-2011, 07:40 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •