Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    ROG Guru: White Belt Array TrickMasterPC's Avatar
    Join Date
    Jul 2011
    Reputation
    15
    Posts
    79

    How to Enable PCI Express 3.0 Bus Speeds in Windows 7/8

    If your x79 motherboard, i7 CPU and Geforce graphics cards all support PCIe 3.0 then shouldn't everything run at PCIe 3.0 speeds? The answer is no, by default your x79 motherboard and graphics cards will only run at PCIe 2.0 speeds which significantly hinders system and gaming performance. You have to Force Enable PCIe 3.0. By enabling PCIe 3.0 you will see a frame-rate increase of anywhere from 30-100 frames per second in-game.

    https://www.youtube.com/watch?v=gzGSqsidL30

    Motherboard: ASUS x99 Deluxe
    CPU: Intel 5960x 4GHz
    GPU: 2x Nvidia GTX 980 Hydro Copper in SLI (Core: 1490MHz, Memory: 7010MHz)
    Memory: Corsair Dominator Platinum 32GB (4x8GB) 3,000 MHz
    M.2 SSD: 512GB Samsung SM951 AHCI
    SATA SSD: 2x 512GB Samsung 850 Pro in RAID0
    Sound: Creative XFI Fatal1ty Champion Series
    PSU: Corsair AX1200i
    Case: Zalman Fatal1ty Champion Series
    Cooling: Koolance H20 (CPU 2xGPU)

  2. #2
    ROG Member Array
    Join Date
    Jan 2014
    Reputation
    10
    Posts
    23

    Must be a bios version issue I'm guesing. My R4be on a 780ti is sitting happy at 3.0 without ever needing to do anything special.

  3. #3
    ROG Member Array Marek Krug PC Specs
    Marek Krug PC Specs
    MotherboardRAMPAGE IV FORMULA
    ProcessorIntel® Core™ i7-4820K
    Memory (part number)16GB-Kit G.Skill RipJawsX PC3-14900U
    Graphics Card #1NVIDIA GeForce GTX 770
    MonitorSamsung Syncmaster p2450h 24"
    Storage #1SSD - 128GB Samsung 830 Basic Series
    Storage #2SSD - 240GB Crucial M500
    CPU CoolerXilence CPU-Kühler M610
    CaseSharkoon Rebel 9 Value
    Power SupplyAerocool Strike-X 800W
    Keyboard SHARKOON Nightwriter
    Mouse Cyborg R.A.T 7
    Headset ROCCAT Kave 5.1
    OS Windows 8.1 Pro x64
    Network RouterFRITZ!Box 3370

    Join Date
    Nov 2014
    Reputation
    10
    Posts
    5

    its no bios issue
    nvidia has no OFFICIAL support for x79 motherboard
    read this:
    http://nvidia.custhelp.com/app/answe...Z0hDKnY3X2s%3D

    i use this patch and have now gen3

    i have
    - x79 motherboard
    - geforce 770

    mfg
    Last edited by Marek Krug; 02-09-2015 at 11:15 AM.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •