Results 1 to 8 of 8

Thread: Q-Code dE ??

  1. #1
    ROG Guru: Yellow Belt Array Nahrga PC Specs
    Nahrga PC Specs
    Laptop (Model)ASUS G55VW-S1020V (SSD + Win 10)
    MotherboardASUS Maximus VII Ranger (Z97)
    ProcessorIntel i5-4690k @4.2GHz
    Memory (part number)16GB DDR3 1600MHz Crucial Ballistix Sport (BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU)
    Graphics Card #1XFX RX 480 GTR Black Edition
    Storage #1Samsung 840 EVO 120GB (OS)
    Storage #2Samsung 850 EVO 250GB (For games), WD Black 1TB (Storage)
    CPU CoolerCorsair H110i GT
    CaseNZXT H440
    Power SupplyEVGA SuperNOVA 750W G2
    OS Windows 10
    Nahrga's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Reputation
    20
    Posts
    128

    Question Q-Code dE ??

    From time to time I have Q-code dE for some reason. The system boots fine and there's no problems, it even changes back to A0 after a restart.
    However, I'm curious what the Q code means?, it's not in the manual and I can't seem to find much about if I search for it.

    I had my Maximus VII Ranger for about 3 weeks and the dE Q code only showed 2 times so far.

    Thanks in advance

    EDIT:
    The meaning of the dE Q-code could be "Driver Error".

    EDIT2: Or it could mean "Default" as installing the RealTek driver resets soundstage to default I guess. Thanks to Karlo666, I guess this is the right answer.
    Last edited by Nahrga; 04-04-2015 at 12:37 PM. Reason: Found answer

  2. #2
    ROG Guru: White Belt Array Margus PC Specs
    Margus PC Specs
    MotherboardAsus Maximus hero VII
    Processor4790K
    Memory (part number)CMD16GXM2A2400C10
    Graphics Card #1MSI GTX 970 Gaming 4g
    Sound CardSB Recon 3D
    MonitorBENQ 2411Z
    Storage #1samsung 850 evo
    CPU CoolerLIQMAX 2 240
    Power SupplySeasonic X Platinum 1050w
    OS Windows 10 HOME

    Join Date
    Sep 2014
    Reputation
    10
    Posts
    86

    i got rid of my Q problems long time but issue was CPU 4/8 pin power cable because asus use in these boards bit thin pins then some other boards and i throught aarrghh something wrong but problem was that power connector cable seated too soft witch caused issues. You can carefully tighten powercable pins but dont rush, just cable not mobo. Myabe its help many users who have Q problems.
    Last edited by Margus; 04-04-2015 at 08:00 AM.

  3. #3
    ROG Guru: Yellow Belt Array Nahrga PC Specs
    Nahrga PC Specs
    Laptop (Model)ASUS G55VW-S1020V (SSD + Win 10)
    MotherboardASUS Maximus VII Ranger (Z97)
    ProcessorIntel i5-4690k @4.2GHz
    Memory (part number)16GB DDR3 1600MHz Crucial Ballistix Sport (BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU)
    Graphics Card #1XFX RX 480 GTR Black Edition
    Storage #1Samsung 840 EVO 120GB (OS)
    Storage #2Samsung 850 EVO 250GB (For games), WD Black 1TB (Storage)
    CPU CoolerCorsair H110i GT
    CaseNZXT H440
    Power SupplyEVGA SuperNOVA 750W G2
    OS Windows 10
    Nahrga's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Reputation
    20
    Posts
    128

    The dE code is described nowhere and it only showed 2 times.

    So if the Q code is caused by a loose connection, how come I can boot fine and the PC runs fine with no problems?
    I don't believe the Q-code dE is related to a loose cable, but thanks anyway

    EDIT:
    Okaaay, nevermind I think I found the answer here: https://rog.asus.com/forum/showthrea...dE-!-!-!/page2
    Two people wrote that the dE Q-code appeared after they installed the RealTek audio driver. I actually saw the dE code yesterday after I updated my RealTek audio driver. The first time I saw the dE code was on the first day I got the motherboard where I installed all the drivers.
    I believe the dE Q-code is related to the RealTek driver. Or it is related to the "Intel Management Engine Interface" driver somehow..
    I'll try to reinstall the Intel Management Engine Interface driver again just to be sure.

    EDIT2: Possible meaning of dE Q-code is "Driver Error".
    Last edited by Nahrga; 04-04-2015 at 08:34 AM. Reason: Found possible answer

  4. #4
    ROG Guru: White Belt Array Margus PC Specs
    Margus PC Specs
    MotherboardAsus Maximus hero VII
    Processor4790K
    Memory (part number)CMD16GXM2A2400C10
    Graphics Card #1MSI GTX 970 Gaming 4g
    Sound CardSB Recon 3D
    MonitorBENQ 2411Z
    Storage #1samsung 850 evo
    CPU CoolerLIQMAX 2 240
    Power SupplySeasonic X Platinum 1050w
    OS Windows 10 HOME

    Join Date
    Sep 2014
    Reputation
    10
    Posts
    86

    ok i use drivers from http://www.station-drivers.com/ 7474 version drivers i found asus one have too many issues all the time i tryed to use. Asus like to use enhancement his drivers lice optional sound processing witch sounds weird in headset always i not have issues with these drivers witch not include optional config panel its worth to test possible you find there working drivers for your taste

  5. #5
    ROG Enthusiast Array Weard.K PC Specs
    Weard.K PC Specs
    MotherboardAsus Maximus VII Hero Z97
    ProcessorIntel Core i7-4790K @ 4700MHz
    Memory (part number)CORSAIR Vengeance Pro - 16Gb 2400Mhz
    Graphics Card #1GeForce GTX 980 G1 Gaming
    Graphics Card #2GeForce GTX 980 G1 Gaming
    MonitorLG 34" 34UM69G-B
    Storage #1Smartbuy Ignition 4 240GB (Toshiba A19nm MLC 16k 64Gb)
    Storage #2SEAGATE Barracuda ST1000DM003 - 1TB
    CPU CoolerDEEPCOOL REDHAT, 140mm x2
    OS Windows 10 Pro x64
    Weard.K's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Reputation
    33
    Posts
    30

    Always after reinstalling \ install the driver on the sound chip appears this Q-code ... and disappears after a reboot, it can bug Do not know, do not pay attention.

  6. #6
    ROG Guru: Yellow Belt Array Karlo666 PC Specs
    Karlo666 PC Specs
    MotherboardAsus Maximus Hero VII Z97
    Processori7-4790K @Stock
    Memory (part number)CMY32GX3M4A2400C11R
    Graphics Card #1Asus GTX nVidia 980 STRIX
    Graphics Card #2Asus GTX nVidia 980 STRIX
    MonitorAsus Rog Swift PG278Q
    Storage #1Samsung 840 PRO 256GB
    Storage #2Seagate 2TB NAS HDD 7200rpm
    CPU CoolerCorsair H105
    CaseCorsair Obsidian 750D
    Power SupplyCoolerMaster 850W 850V
    Keyboard Logitech G15
    Mouse Logitech MX Performace
    Mouse Pad SteelSeries
    OS Windows 10 Pro 64bit
    Network RouterASUS DSL-AC68U
    Karlo666's Avatar
    Join Date
    Jun 2014
    Reputation
    10
    Posts
    154

    Quote Originally Posted by Nahrga View Post
    From time to time I have Q-code dE for some reason. The system boots fine and there's no problems, it even changes back to A0 after a restart.
    However, I'm curious what the Q code means?, it's not in the manual and I can't seem to find much about if I search for it.

    I had my Maximus VII Ranger for about 3 weeks and the dE Q code only showed 2 times so far.

    Thanks in advance

    EDIT:
    The meaning of the dE Q-code could be "Driver Error".
    If you press Soundstage Button on your Motherboard you will at some point get dE QCode.That means its default.

  7. #7
    ROG Guru: Yellow Belt Array Nahrga PC Specs
    Nahrga PC Specs
    Laptop (Model)ASUS G55VW-S1020V (SSD + Win 10)
    MotherboardASUS Maximus VII Ranger (Z97)
    ProcessorIntel i5-4690k @4.2GHz
    Memory (part number)16GB DDR3 1600MHz Crucial Ballistix Sport (BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU)
    Graphics Card #1XFX RX 480 GTR Black Edition
    Storage #1Samsung 840 EVO 120GB (OS)
    Storage #2Samsung 850 EVO 250GB (For games), WD Black 1TB (Storage)
    CPU CoolerCorsair H110i GT
    CaseNZXT H440
    Power SupplyEVGA SuperNOVA 750W G2
    OS Windows 10
    Nahrga's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Reputation
    20
    Posts
    128

    Quote Originally Posted by Karlo666 View Post
    If you press Soundstage Button on your Motherboard you will at some point get dE QCode.That means its default.
    Ah, that makes sense

  8. #8
    ROG Guru: Yellow Belt Array Karlo666 PC Specs
    Karlo666 PC Specs
    MotherboardAsus Maximus Hero VII Z97
    Processori7-4790K @Stock
    Memory (part number)CMY32GX3M4A2400C11R
    Graphics Card #1Asus GTX nVidia 980 STRIX
    Graphics Card #2Asus GTX nVidia 980 STRIX
    MonitorAsus Rog Swift PG278Q
    Storage #1Samsung 840 PRO 256GB
    Storage #2Seagate 2TB NAS HDD 7200rpm
    CPU CoolerCorsair H105
    CaseCorsair Obsidian 750D
    Power SupplyCoolerMaster 850W 850V
    Keyboard Logitech G15
    Mouse Logitech MX Performace
    Mouse Pad SteelSeries
    OS Windows 10 Pro 64bit
    Network RouterASUS DSL-AC68U
    Karlo666's Avatar
    Join Date
    Jun 2014
    Reputation
    10
    Posts
    154

    Quote Originally Posted by Nahrga View Post
    Ah, that makes sense
    Also if you didnt know.
    If you install driver from Realtek website you will get dE QCode every boot.
    Well the problem lays in modded driver by Asus for this board so just install driver from Asus and delete unwanted stuff like Sonic Radar,ect..

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •