Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 11
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    May 2015
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Asus GL551JW DS71 Keyboard Backlight Issue

    I hate for this to be my first post on the forum but I just got stung by stoopid Windows 8.1. And mods, my problem is a little different as KB lights aren't flashing boot time. Please don't delete the thread.

    I received my new notebook yesterday and everything was working fine. Then suddenly, I realised the keyboard wasn't lighting up. Basically the fn keys for the keyboard light aren't responding while all the others are and the Backlight is dead. Checked up Google and got to know this is a common Windows 8.1 sting that I just got stung with.
    What makes my problem unique is that no amount of installing removing reinstalling ATK drivers for my laptop has solved this.
    And the fact that the keyboard isn't lighting up while booting is also quite surprising. Can somebody help me out?

    I don't think the keyboard light has a fault in its hardware because I just received it yesterday.

  2. #2
    ROG Member Array
    Join Date
    May 2015
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Apparently something worked and when I turned ON the laptop this morning, the keyboard lights were all lit up while booting and also after entering into Windows. Everything worked like it should for 10-15 minutes and then it went dead again.

    Update- It worked for 10 minutes after booting up and now its gone again. The keyboard light is not responding to the fn keys and is OFF.
    Last edited by abhinav.0160; 06-14-2015 at 09:14 AM. Reason: Do not delete, the problem is back

  3. #3
    ROG Member Array
    Join Date
    Jul 2015
    Reputation
    10
    Posts
    6

    press fn and f4 same time and the back lights will work

  4. #4
    New ROGer Array
    Join Date
    Aug 2015
    Reputation
    10
    Posts
    1

    KB fix.

    Quote Originally Posted by abhinav.0160 View Post
    I hate for this to be my first post on the forum but I just got stung by stoopid Windows 8.1. And mods, my problem is a little different as KB lights aren't flashing boot time. Please don't delete the thread.

    I received my new notebook yesterday and everything was working fine. Then suddenly, I realised the keyboard wasn't lighting up. Basically the fn keys for the keyboard light aren't responding while all the others are and the Backlight is dead. Checked up Google and got to know this is a common Windows 8.1 sting that I just got stung with.
    What makes my problem unique is that no amount of installing removing reinstalling ATK drivers for my laptop has solved this.
    And the fact that the keyboard isn't lighting up while booting is also quite surprising. Can somebody help me out?

    I don't think the keyboard light has a fault in its hardware because I just received it yesterday.
    hey. i just had the same issue. all i had to do was go onto the website and go to the downloads section and get the ATK driver. it fixed my lighting issue immediately.

  5. #5
    New ROGer Array
    Join Date
    Aug 2015
    Reputation
    10
    Posts
    1

    same fix worked for me...download the atk driver and poof! working

  6. #6
    New ROGer Array
    Join Date
    Aug 2015
    Reputation
    10
    Posts
    1

    Asus x550j, keyboard lights not working

    I have a new X550J and am running on windows 10. It is 2 days old. I have installed all drivers but my keyboard lights are still missing in action. l did go through other forums about
    keyboard issues and i uninstalled ATK package and installed the new version from asus support site...still no miracles.
    !!!! i HAVE TRIED ALL FUNCTION KEYS but still NO MIRACLES. My keyboard never flashes neither on startup nor restart.
    Please help me out
    Last edited by dannjoro; 08-23-2015 at 01:24 PM. Reason: more information

  7. #7
    ROG Member Array
    Join Date
    May 2015
    Reputation
    10
    Posts
    7

    This is very annoying

    Since a few weeks now, the keyboard light has gone dead, no flash at BIOS, nothing.

    I am using WIndows 10 and earlier the lights used to "ghost deactivate" and then come back on after a few days. Totally random. ONe day it would work, the next they would be dead.

    Not this time. The lights are dead since two weeks now.

    I've tried the latest drivers, uninstall install reboot routine but to no avail. Even a BIOS Flash using WinFlash, draining the internal memory by pressing power after removing battery hasn't helped. Nothing seems to work.

    NOTE- All the other Fn keys are working except for the KB lights and also the Switch off display, which only switches off the display for a second after which it comes back ON.

    I refuse to believe the hardware is at fault. The laptop is hardly a few months old and hasn't been abused, this problem has been there since the first day. Can someone help me fix this?

  8. #8
    ROG Guru: Blue Belt Array Gps3dx PC Specs
    Gps3dx PC Specs
    Laptop (Model)Current: G751JT | Retired: G55VW, G51JX
    MotherboardInc M.2 slot
    Storage #1Samsungs EVO 850 128GB
    Storage #21TB HGST Travelstar 7K1000 (HTS721010A9E630)
    CPU CoolerMother Nature & Thermodynamics laws
    Mouse Logitech MX 518
    Headset/Speakers Logitech T6060
    OS Cleaned installed Windows 10 HOME x64
    Accessory #1 Leap Motion

    Join Date
    Feb 2015
    Reputation
    71
    Posts
    773

    Quote Originally Posted by dannjoro View Post
    I have a new X550J and am running on windows 10. It is 2 days old. I have installed all drivers but my keyboard lights are still missing in action. l did go through other forums about
    keyboard issues and i uninstalled ATK package and installed the new version from asus support site...still no miracles.
    !!!! i HAVE TRIED ALL FUNCTION KEYS but still NO MIRACLES. My keyboard never flashes neither on startup nor restart.
    Please help me out
    Quote Originally Posted by abhinav.0160 View Post
    Since a few weeks now, the keyboard light has gone dead, no flash at BIOS, nothing.

    I am using WIndows 10 and earlier the lights used to "ghost deactivate" and then come back on after a few days. Totally random. ONe day it would work, the next they would be dead.

    Not this time. The lights are dead since two weeks now.

    I've tried the latest drivers, uninstall install reboot routine but to no avail. Even a BIOS Flash using WinFlash, draining the internal memory by pressing power after removing battery hasn't helped. Nothing seems to work.

    NOTE- All the other Fn keys are working except for the KB lights and also the Switch off display, which only switches off the display for a second after which it comes back ON.

    I refuse to believe the hardware is at fault. The laptop is hardly a few months old and hasn't been abused, this problem has been there since the first day. Can someone help me fix this?
    @dannjoro - Please note that your laptop is not of the G-serie, thus whatever is written in this sub-forum might not suite your laptop.
    @abhinav.0160 + @dannjoro - as a rule of thumb with ATK/ACPI ( I.E keyboard backlight problems ):
    1. Please uninstall any previously installed ATK/ACPI driver you/windows might have installed.
    2. Please ENTER THE OFFICIAL ASUS PAGE for your EXACT model, search, download & install the ATK driver for windows 10 x64 ( which I guess you got ).
    3. if these drivers, don't work, Please uninstall the previously installed driver -> then please install the win10 x32 ATK driver.
    4. if these drivers, don't work, Please uninstall the previously installed driver -> then please install the win8.1 x64 ATK driver.
    5. if these drivers, don't work, Please uninstall the previously installed driver -> then please install the win8.1 x32 ATK driver.
    6. if that does not solve your problem, your welcome to repost your problem in the relevant sub-forum ( as this sub-forum deals with the G-serie laptops )

  9. #9
    ROG Member Array
    Join Date
    May 2015
    Reputation
    10
    Posts
    7

    BINGO Found the problem, need a solution!!!

    After almost 3-4 months, I have come to the conclusion that there is a loose contact somewhere.

    When I tap the palmrest right beneath the ctrl key, the keyboard light comes ON. At step 1 brightness, it starts flickering or goes low brightness or goes dead. I have to tap it to fix it and make everything normal for the lights.

    What is the solution? Do I need to open this up? Does anybody have a disassembly tutorial for this model?

    Giving it to Asus India is out of question as they are incompetent to do a good job. I am a DIYer but just need some instructions as the laptop is too expensive and parts aren't easily available if I break something in India.

    DID NOT EXPECT THIS WITH A NEW LAPTOP UNTOUCHED FROM THE FACTORY

  10. #10
    ROG Member Array
    Join Date
    May 2015
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Quote Originally Posted by abhinav.0160 View Post
    After almost 3-4 months, I have come to the conclusion that there is a loose contact somewhere.

    When I tap the palmrest right beneath the ctrl key, the keyboard light comes ON. At step 1 brightness, it starts flickering or goes low brightness or goes dead. I have to tap it to fix it and make everything normal for the lights.

    What is the solution? Do I need to open this up? Does anybody have a disassembly tutorial for this model?

    Giving it to Asus India is out of question as they are incompetent to do a good job. I am a DIYer but just need some instructions as the laptop is too expensive and parts aren't easily available if I break something in India.

    DID NOT EXPECT THIS WITH A NEW LAPTOP UNTOUCHED FROM THE FACTORY

    Can someone please help me with the disassembly video or instructions for this laptop, need to tighten the KB light connector.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •