Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 13
  1. #1
    ROG Enthusiast Array Matthew F's Avatar
    Join Date
    Apr 2015
    Reputation
    10
    Posts
    58

    Rare Start up hang on Black Screen Q code AE

    HI Guys

    Need some advice and help, I am some times getting problem where PC hangs on Black Screen with a Q Code =AE - "Legacy Boot" at Startup just after POST this happens very rarely. Anyone got any idea what could be causing this issue and what possible resolution.

    Specification
    Windows 7 64bit
    Bios - 1401
    Asus Rampage V MB
    Intel 5960x CPU
    HyperX XMP Predator Series 16GB (4x 4GB) 2800MHz CL15 DDR4 DIMM
    2 x ASUS GTX 980 SLI Graphics
    512 GB Samsung Pro 840 SSD = (OS Windows 7 64Bit)
    1 TB Western Digital Velociraptor Hard drive = (Storage Drive)
    Corsair 1500i PSU
    Corsair 100i GTX Water Cooler

  2. #2
    ROG Enthusiast Array mikejr83 PC Specs
    mikejr83 PC Specs
    MotherboardROG RAMPAGE V EXTREME X99
    ProcessorIntel Core i7-5960X Haswell-E
    Memory (part number)HX430C15PB2K4/16
    Graphics Card #1EVGA GeForce GTX 970
    MonitorASUS VG248QE Black 24"
    Storage #1SAMSUNG 850 PRO 2.5" 256GB SATA III
    CPU CoolerCorsair Hydro Series H110i GT
    CaseCooler Master Cosmos II
    Power SupplyEVGA SuperNOVA 1000 P2
    OS Windows 10 Pro

    Join Date
    Aug 2015
    Reputation
    10
    Posts
    40

    I'm seeing this when booting to Win10 as well. I've been having this issue often, though. I really think it's an issue with UEFI, CSM, and secure boot. I'm also having problems booting to Ubuntu 15.04. I've had the issue on 1502 and 1601.

    I haven't been able to isolate a set of variables which can be tested. I thought it may be temperature related or something to do with my hardware. I think I've eliminated the temperature issue because it happens right after I shutdown after the machine has been on a while and then try to boot or if the machine has been off overnight. I've run the stressapptest in ubuntu for an hour on my memory and it reported no hardware errors. I also cleared CMOS and have tinkered with the CSM and secure boot settings to try and get everything working.

    Can someone tell me how to get screenshots out of the BIOS screens? I'll post my exact settings here but would like to just do screen grabs if possible. I'll try to do this when I get home from work

  3. #3

  4. #4
    ROG Guru: Grand Master Array
    Join Date
    Oct 2012
    Reputation
    339
    Posts
    15,255

    Quote Originally Posted by mikejr83 View Post
    Can someone tell me how to get screenshots out of the BIOS screens?
    With an USB pendrive connected to your system, press the F12 key.

  5. #5
    ROG Enthusiast Array mikejr83 PC Specs
    mikejr83 PC Specs
    MotherboardROG RAMPAGE V EXTREME X99
    ProcessorIntel Core i7-5960X Haswell-E
    Memory (part number)HX430C15PB2K4/16
    Graphics Card #1EVGA GeForce GTX 970
    MonitorASUS VG248QE Black 24"
    Storage #1SAMSUNG 850 PRO 2.5" 256GB SATA III
    CPU CoolerCorsair Hydro Series H110i GT
    CaseCooler Master Cosmos II
    Power SupplyEVGA SuperNOVA 1000 P2
    OS Windows 10 Pro

    Join Date
    Aug 2015
    Reputation
    10
    Posts
    40

    Quote Originally Posted by Chino View Post
    Normally the AE QCODE is caused by an incompatible USB device.
    That is an interesting comment... I've been running fine for two days but haven't plugged all my USB items back in. I have an older memory reader that I used for CF cards and a controller for my flight simulator that may cause some issues. Any idea what USB devices typically cause this issue?

    I have some testing to do now.

    Quote Originally Posted by Chino View Post
    With an USB pendrive connected to your system, press the F12 key.
    Thanks. I'll post what I have along with a list of USB devices that are connected at boot.

    Since Matthew seems to have the issue on a less often occasion I'm thinking USB could be the issue. Matthew, any idea of what USB items you have plugged in?

  6. #6
    ROG Guru: Grand Master Array
    Join Date
    Oct 2012
    Reputation
    339
    Posts
    15,255

    Quote Originally Posted by mikejr83 View Post
    I have an older memory reader that I used for CF cards and a controller for my flight simulator that may cause some issues.
    Can go either way. But my bet is on the controller for your flight sumulator.

  7. #7
    ROG Enthusiast Array Matthew F's Avatar
    Join Date
    Apr 2015
    Reputation
    10
    Posts
    58

    Thanks for the reply guys

    USB devices Ive got are Razer DeathStalker keyboard, and Corsair extreme gaming Mouse,i also have PS4 Game pad.

    Think Chino has hit the nail on the head regarding USB devices being incompatible.

    Need your opinions on new BIOS 1502 and recent 1601 Ive been doing lot reading about them and been getting mixed opinions the question is are they Stable and do they fix lot bugs problems

  8. #8
    ROG Enthusiast Array Matthew F's Avatar
    Join Date
    Apr 2015
    Reputation
    10
    Posts
    58

    mikejr83 like chino mentioned to me before make sure all you USB devices have there firmware updated as may cause issues with ne X99 chip set

  9. #9
    ROG Enthusiast Array mikejr83 PC Specs
    mikejr83 PC Specs
    MotherboardROG RAMPAGE V EXTREME X99
    ProcessorIntel Core i7-5960X Haswell-E
    Memory (part number)HX430C15PB2K4/16
    Graphics Card #1EVGA GeForce GTX 970
    MonitorASUS VG248QE Black 24"
    Storage #1SAMSUNG 850 PRO 2.5" 256GB SATA III
    CPU CoolerCorsair Hydro Series H110i GT
    CaseCooler Master Cosmos II
    Power SupplyEVGA SuperNOVA 1000 P2
    OS Windows 10 Pro

    Join Date
    Aug 2015
    Reputation
    10
    Posts
    40

    Click image for larger version. 

Name:	2015-08-18 20.11.05.jpg 
Views:	3 
Size:	574.4 KB 
ID:	51176

    That was my problem. When that is plugged into a USB 3.0 slot the machine will refuse to boot Win10. I haven't tried in the USB 2.0 slots but there will be a note that now goes on the front of the computer alerting everyone that if it doesn't turn on check for the InterLink controller.

    Ouch.

  10. #10
    ROG Enthusiast Array Matthew F's Avatar
    Join Date
    Apr 2015
    Reputation
    10
    Posts
    58

    lol cant you get firmware update for it? see http://www.realflight.com/products/gpmz4520.html

    This page talks about updating the controller http://www.realflight.com/freeupdates/index.html

    there must be update page hope this helps

    Note you should still be able use the controller dont have it plugged in at start up!!
    Last edited by Matthew F; 08-19-2015 at 12:43 PM.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •