Results 1 to 10 of 80

Threaded View

  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Aug 2015
    Reputation
    10
    Posts
    4

    256gb SM951 nvme slow read/write speed after 10 mins in Windows 10

    Hello all,

    I am after some insight/advice really if possible :-)

    I have 256gb SM951 nvme along with my new motheboard and 6700k :-D However after setting up and installing Windows 10 I notice slow read/write speeds after 10 mins when using Crystal Disk Mark. If I do the benchmark straight after startup I acheive these results:

    Sequential Read (Q= 32,T= 1) : 2198.692 MB/s
    Sequential Write (Q= 32,T= 1) : 1286.696 MB/s
    Random Read 4KiB (Q= 32,T= 1) : 833.381 MB/s [203462.2 IOPS]
    Random Write 4KiB (Q= 32,T= 1) : 386.787 MB/s [ 94430.4 IOPS]
    Sequential Read (T= 1) : 1600.030 MB/s
    Sequential Write (T= 1) : 1268.911 MB/s
    Random Read 4KiB (Q= 1,T= 1) : 58.129 MB/s [ 14191.7 IOPS]
    Random Write 4KiB (Q= 1,T= 1) : 221.263 MB/s [ 54019.3 IOPS]

    Test : 1024 MiB [C: 16.6% (39.5/237.5 GiB)] (x5) [Interval=5 sec]
    Date : 2015/08/25 17:47:50
    OS : Windows 10 Professional [10.0 Build 10240] (x64)

    But if I run the test 10 mins later I see totally different results (Alot slower):

    Sequential Read (Q= 32,T= 1) : 86.308 MB/s
    Sequential Write (Q= 32,T= 1) : 41.791 MB/s
    Random Read 4KiB (Q= 32,T= 1) : 42.587 MB/s [ 10397.2 IOPS]
    Random Write 4KiB (Q= 32,T= 1) : 20.787 MB/s [ 5075.0 IOPS]
    Sequential Read (T= 1) : 86.199 MB/s
    Sequential Write (T= 1) : 41.738 MB/s
    Random Read 4KiB (Q= 1,T= 1) : 25.061 MB/s [ 6118.4 IOPS]
    Random Write 4KiB (Q= 1,T= 1) : 20.702 MB/s [ 5054.2 IOPS]

    Test : 1024 MiB [C: 17.0% (40.3/237.5 GiB)] (x5) [Interval=5 sec]
    Date : 2015/08/25 18:42:05
    OS : Windows 10 Professional [10.0 Build 10240] (x64)

    I have a feeling the throttle may be down to excess heat as I know these drives run hot. The thing that confuses me is that even after restart and no data load I will still see the same poor results after 10 mins. So the drive is throttling after 10 mins without any load?!?!?!

    Any help will be greatly appreciated :-D Thanks Dan
    Last edited by pountney; 08-25-2015 at 07:22 PM.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •