Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Jun 2015
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Question G551jm, No SOUND on TV via HDMI

    I own G551jm and when i connect computer via HDMI to TV the sound is playing on computers speakers not on TV's, I've tried to change it in playback devices tab but it says that HDMI is not plugged in. In nvidia control panel i dont have an option like this but only 3D settings. Does anyone know the solution? Thanks.

  2. #2
    ROG Guru: Yellow Belt Array clockworksatan's Avatar
    Join Date
    Jul 2015
    Reputation
    10
    Posts
    146

    Right-click on the speaker icon in the system tray (bottom right of screen) and select Playback Devices, you might have an option on here for playing back via HDMI.
    Asus ROG G751JT-T7115H
    17.3" IPS, Intel i7-4720HQ, 16Gb RAM, NVidia GeForce GTX970m, 256Gb M.2 SSD + 1Tb SSHD

  3. #3
    ROG Guru: Green Belt Array
    Join Date
    Dec 2014
    Reputation
    32
    Posts
    533

    Quote Originally Posted by clockworksatan View Post
    Right-click on the speaker icon in the system tray (bottom right of screen) and select Playback Devices, you might have an option on here for playing back via HDMI.
    He mentioned that he doesn't have the option in the playback tab

    Foxx46,

    Try to do a clean driver install (choose custom when reinstalling the driver) Make sure you have the nVidia HD audio drivers selected during the install.

    If this adds the option back to the playback tab for you, then you will have to ensure that your TV as the default playback device.

  4. #4
    ROG Guru: Yellow Belt Array clockworksatan's Avatar
    Join Date
    Jul 2015
    Reputation
    10
    Posts
    146

    Quote Originally Posted by joshindaphils View Post
    He mentioned that he doesn't have the option in the playback tab
    D'oh! I should read things more closely, lol!
    Asus ROG G751JT-T7115H
    17.3" IPS, Intel i7-4720HQ, 16Gb RAM, NVidia GeForce GTX970m, 256Gb M.2 SSD + 1Tb SSHD

  5. #5
    ROG Member Array
    Join Date
    Jun 2015
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Tmx for replying i tried to do clean instal of nvidia drivers but i have no hd audio option where you choose what to instal. I dont know if is problem since windows 10 because i didnt tried on win 8.1...

  6. #6
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Jun 2015
    Reputation
    10
    Posts
    58

    This laptop has NVIDIA Optimus, so the HDMI isn't even being powered by the NVIDIA GPU, but instead the Intel HD Graphics. To get the audio working properly on the laptop, install the Intel HD Graphics drivers from the ASUS website for your laptop.

    (You may have to install the one or Windows 8.1, as there isn't a Win10 specific version available, but it will work just as well.)

    ASUS ROG GL551JW
    Intel Core i7-4720HQ 16GB RAM
    NVIDIA GeForce GTX 960M

  7. #7
    ROG Member Array
    Join Date
    Jun 2015
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Quote Originally Posted by bartat404 View Post
    This laptop has NVIDIA Optimus, so the HDMI isn't even being powered by the NVIDIA GPU, but instead the Intel HD Graphics. To get the audio working properly on the laptop, install the Intel HD Graphics drivers from the ASUS website for your laptop.

    (You may have to install the one or Windows 8.1, as there isn't a Win10 specific version available, but it will work just as well.)
    I have installed Intel HD graphics driver from ASUS website and there is no audio option whatsoever. Playback settings looks like this.
    https://i.gyazo.com/b64011cdc6b57241...c5c418d4f3.png

  8. #8
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Jun 2015
    Reputation
    10
    Posts
    58

    Quote Originally Posted by foxxx46 View Post
    I have installed Intel HD graphics driver from ASUS website and there is no audio option whatsoever. Playback settings looks like this.
    https://i.gyazo.com/b64011cdc6b57241...c5c418d4f3.png
    See the HDMI reading as "High Definition Audio Device" It's using the wrong driver.

    Use Device Manager and manually switch the driver to the Intel one that was installed with the Intel GPU drivers.

    ASUS ROG GL551JW
    Intel Core i7-4720HQ 16GB RAM
    NVIDIA GeForce GTX 960M

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •