Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 13
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Mar 2014
    Reputation
    10
    Posts
    6

    R5E bootloop "00"

    Setup:

    Asus R5E
    5820K
    thermaltake 3.0 perfomer aio
    Kingston HX426C15FBK4/16 16Gb 2666Mhz
    hd radeon msi 6950
    seasonic X-1050 psu 1050 watt
    crucial 128 gb mx ssd
    wd 1 tb hdd
    LG dvd rw

    Running win 7 64 on a small lian-li testbench.

    I recently bought the R5E and a 5820k and when this weekend the ddr4 set arrived I could build the whole thing. After running a few test and all seems good, I flashed the first bios from 1401 to 1601.
    That was that. The flashing proces when ok. But after I had flashed the bios it would get stuck in a bootloop "00". I have tried various things.
    tried flashing back with usb in combi with the rog button. No joy. With start up dvd. No joy. clearing cmos etc. No joy. Removed all parts and let the board dry out of curent in order to build up again with only the cpu, 1 stick of ram. No joy.
    Carefully inspected the cpu and socket, no bent pins or other broken parts I could visually see. Tried copying the bios trew the bios. No joy. It looks like one of the bios chips broken down. I don't really know what to check next.
    Are these chips swapable; Hot swap ? So I can check if the problem moves allong with swapping the bios chips. Is there any thing I need to look out for when swaping these chips. Is this even possible ?

    For the record: Bios 2 runs fine. Flashed that to 1601. Stress tested the cpu on a mild overclock of 4 Ghz. No problems at all.

    What are my options. RMA the board ? Or are there any more test I can run in order to fix the problem. Is there something I haven't thought about or missing.

    All help and tips are welcome.

    Thanks in advance.

  2. #2
    ROG Guru: Grand Master Array
    Join Date
    Oct 2012
    Reputation
    339
    Posts
    15,255

    The BIOS chips are user replaceable. If you RMA, you will have to send the whole motherboard to ASUS. If you decide to replace them on your own, you can try looking for the chips at the ASUS eStore or from a third party seller on Ebay.

  3. #3
    ROG Member Array
    Join Date
    Mar 2014
    Reputation
    10
    Posts
    6

    Thanks for the fast response.

    Do I need any kind of special tools to replace these chips ? Or is there a ' how to' somewhere about swapping them. I dont think it is hard to perform the procedure.
    But prefer a little know how cuz I never swapped a bios chip before. I tried to google it but couldn't find anything.

  4. #4
    ROG Guru: Grand Master Array
    Join Date
    Oct 2012
    Reputation
    339
    Posts
    15,255

    I think they sell those BIOS chip pullers. But for the common man, a tweezer is all you need.

  5. #5
    ROG Guru: Yellow Belt Array Onimax PC Specs
    Onimax PC Specs
    MotherboardRampage V Edition 10
    ProcessorIntel Core i7 6950X
    Memory (part number)G.Skill RipJaws V DIMM Kit 128GB, DDR4-3000, CL14-14-14-34 (F4-3000C14Q2-128GVKD)
    Graphics Card #1NVIDIA TITAN X (Pascal)
    Graphics Card #2NVIDIA TITAN X (Pascal)
    Monitor2* ASUS ROG Swift PG279Q
    Storage #1Samsung 950 Pro 512GiB
    Storage #2Samsung 850 Pro 1TiB
    CPU CoolerEKWB Custom loop
    CaseCaseLabs Magnum SMA8
    Power SupplyCorsair AX1500i
    Keyboard Logitech G910
    Mouse Logitech G900
    Headset SteelSeries H Wireless
    OS Windows 10 x64

    Join Date
    Dec 2014
    Reputation
    11
    Posts
    149

    A flat screw driver will also totally suffice.

    Pulling out chips the students fried on a regular basis at work that way. ^^
    (The professional tool is safely locked away, while the screwdriver on my desk is always in reach - laziness always wins )

  6. #6
    ROG Guru: Brown Belt Array Vlada011 PC Specs
    Vlada011 PC Specs
    MotherboardRampage V E10 (BIOS 1903)
    ProcessorIntel®i7-5820K (4.5GHz 1.325V)
    Memory (part number)CMD16GX4M4A2666C15
    Graphics Card #1ASUS GTX1080Ti Poseidon
    Sound CardSound Blaster ZxR
    MonitorSamsung P2450H
    Storage #1Samsung 970 EVO PLUS 1TB
    Storage #2Samsung 850 EVO 1TB/WD Black 2TB
    CPU CoolerEK RGB Monoblock RVE10
    CaseLian Li PC-O11 WXC
    Power SupplyEVGA 1200 P2
    Keyboard Deck 87 Francium PRO - MX Brown DS PBT
    Mouse Logitech G900
    Mouse Pad Steeseries QCK
    Headset/Speakers CREATIVE T5900 5.1
    OS Windows 10 Pro x64 v1903
    Accessory #1 iPhone SE Space Grey
    Accessory #2 EK XRES D5 Revo 100 Glass PWM + CoolstreamPE 360
    Accessory #3 Noctua NF-A12x25 PWM x3 (radiator)
    Vlada011's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Reputation
    20
    Posts
    1,470

    That's excellent when customer could replace BIOS chips if some problem show up.
    I never done that and I would leave to official service do that for me... If motherboard work and one BIOS make problem no reason for RMA.
    You should only contact ASUS how to find second working BIOS chip.
    Every manufacturer should build mobo with replaceable BIOS switches at least two of them.


  7. #7
    ROG Member Array
    Join Date
    Mar 2014
    Reputation
    10
    Posts
    6

    Thanks.

    Just looked at some chip pullers. Shouldn't be that difficult to find one close by. Can always use a screwdriver or a tweezer.
    Some also used a bent paperclip I saw. Looked kinda risky.

    I am hoping that my fatvorite shop is able to deliver the bios chip.
    After removing the chip and replacing it with a new one is it a simple matter of flashing the chip to the latest bios ?
    Or do I have to perform some more steps ?

    @Vlada011

    I prefer 2 of them.
    So it is easy to switch them when working with extreme forms of cooling.
    Last edited by 5erveD; 08-31-2015 at 09:09 PM.

  8. #8
    ROG 師傅 Array Arne Saknussemm PC Specs
    Arne Saknussemm PC Specs
    Laptop (Model)Laptop?...No way! (Model?...Jun Amaki...yes way!)
    MotherboardROG ZENITH EXTREME
    ProcessorTHREADRIPPER 1920X
    Memory (part number)F4-3200C14Q-32GVK
    Graphics Card #1GTX Titan X
    Graphics Card #2SLI is dead to me
    Graphics Card #3Tri SLI is even dead to Nvidia
    Graphics Card #4Quad SLI is dead to everybody especially my credit card
    Sound CardXonar Essence STX
    MonitorASUS ROG Swift PG279Q
    Storage #1Samsung 950 PRO
    Storage #22x OCZ VERTEX 3/2x WD Caviar Black 500GB / 2x WD RED 2TB
    CPU CoolerCustom Loop: Dual D5s, Dual Alphacool Monsta 480s, XSPC Raystorm Neo TR4, EK TitanX WaterBlock
    CaseNope!...Phobya Bench...let it all hang out man!
    Power SupplySeasonic SS-1200XP3
    Keyboard Logitech G810 or Fender Rhodes Electric Piano (MKI 73)
    Mouse G502 or Speedy Gonzalez...not Mickey...don't do Disney!
    Headset ...firmly on neck
    Mouse Pad Mouse don't got his own pad man...lives with me
    Headset/Speakers Edifier Spinnaker...or you mean the speakers in my head...man too many voices to name them all
    OS Win XP, 7, 8, 8.1 and Windows 10 Spyware Edition
    Network Router56k modem
    Accessory #1 Umm...nice tie?
    Accessory #2 Err...belt?
    Accessory #3 3 accessories?! I'm not a girl!!
    Arne Saknussemm's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    481
    Posts
    13,453

    A fine pair of needle nose pliers and a scrap of cloth on the BIOS chip itself to save scratching it..



    http://www.bios-chip24.com/epages/63...Products/30403

  9. #9
    ROG Member Array
    Join Date
    Mar 2014
    Reputation
    10
    Posts
    6

    Much obliged for the given information.
    The link for the bios chip is also much appreciated.

  10. #10
    ROG Guru: White Belt Array Goucho PC Specs
    Goucho PC Specs
    MotherboardROG Rampage V Extreme X99
    Processori7 5820K 3.6 Ghz Default Boost Clock
    Memory (part number)32GB Crucial 2133Mhz Default Clock
    Graphics Card #1Inno3D HerculeZ x4 GTX 980 Air Boss @ 1527.5Mhz Constant Boost Clock
    Graphics Card #3Realbench system score @ default settings = 84338
    Sound CardSupreme FX On Board
    MonitorSamsung SyncMaster SA350
    Storage #11=2x250GB RAID0 - 2=2x120GB RAID0
    Storage #21x 640GB WD Black - 2 x 1TB WD Blue in RAID0 - 1 x 2Tb Seagate HDD
    CPU CoolerCorsair H100i
    CasePhanteks Enthoo Luxe
    Power SupplyEVGA SuperNova G2 1000W '80 Plus Gold'
    Keyboard Logitech G510
    Mouse Coolermaster Storm Inferno
    Headset AKG K612 Audiophile Headset
    Mouse Pad MDF Table Top ;)
    Headset/Speakers Samsung Soundbar
    OS Windows 8.1Enterprise 64Bit
    Network RouterVirgin Media 152 Mb/s + some ;)
    Accessory #1 Microsoft HD-3000 720p Webcam/Samsung S5 Cam
    Accessory #2 Behringer XM8500 thru XenyX Q502 Mixer
    Accessory #3 AMW 19" 4:3 LCD 2nd Monitor
    Goucho's Avatar
    Join Date
    Feb 2015
    Reputation
    10
    Posts
    123

    Geez man ( OP ) why mess with it, once you touch it you will void your warranty! Get it sent back!
    All replies to my posts are really appreciated, thank you

    Overclock results:-

    GTX980 @ 1527.5MHz Core/7603MHz Memory

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •