Page 1 of 5 1 2 3 ... LastLast
Results 1 to 10 of 47
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Sep 2015
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Angry Z170 MAXIMUS VIII HERO can't reboot normally

    CPU, MB, Memory, PSU were bought two weeks ago.

    CPU : Intel I7-6700K
    MB : ASUS MAXIMUS VIII HERO (BIOS : 0802)
    Memory : 8G DDR4-2133 HyperX Fury
    PSU : Seasonic P-860W
    OS : Windows 10 Pro (10.0.10240)

    I met a problem since i install win10 pro.
    If i turn on my pc and reboot in 1 day, it reboots normally.
    If i turn on my pc and do not reboot more than 3 days, it will not reboot normally.
    The problem:
    After I click reboot option, the screen off.
    But when the screen off, my pc do not reboot.
    My pc just stuck at the point after screen off and before power restart. (Only fans are still running, but other I/O are off)

    Is there any way to solve problem ?
    I turn off the fast boot option already in Win10.
    I trun off the fast boot option in BIOS already.


    I really need help!!
    Last edited by john2001129; 09-15-2015 at 12:40 AM.

  2. #2
    New ROGer Array
    Join Date
    Sep 2015
    Reputation
    10
    Posts
    2

    I am also having this same problem. Additionally, I'm having a problem where if I have the PSU turned off for a period of time, and then try to cold boot, it will not power up on first attempt, and requires me to press the reset button.

    I have periodically seen the 55 error (memory not installed) - I'm running G.SKILL RipJaws V 4x8GB 3000 MHz FWIW.

    To the OP - have you tried waiting for many minutes to see if it eventually restarts? I have let it go for a while, and it occasionally it will restart on its own after a period of time (but this may be 5-10 minutes, which obviously is unacceptable).

    I'm still searching for a remedy as well - or is this a symptom of a bad board?

  3. #3
    ROG Member Array
    Join Date
    Sep 2015
    Reputation
    10
    Posts
    9

    I am also curious if i get a bad MB.
    I wait for more than 10 mins and it still did not shut down normally.
    I modified the "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\Currentversion\Winlogon\PowerdownAfterShoutdown " from 0 to 1 today.
    Some articles tell that can solve the same problem in Win 8, maybe it can work in Win 10.
    You can try it.
    But need time to prove if the problem is solved or not.

  4. #4
    ROG Member Array S1mplicity's Avatar
    Join Date
    Sep 2015
    Reputation
    10
    Posts
    6

    I had this problem and I solved it with a fresh install of Windows 10 and then fresh install of all the drivers.

    Since doing this it has worked perfectly

  5. #5
    ROG Member Array salih PC Specs
    salih PC Specs
    MotherboardAsus Maximus VIII Hero
    ProcessorIntel 6700K
    Memory (part number)G.SKILL F4-2400C15Q-16GRR
    Graphics Card #1Asus STRIX-GTX970-DC2OC-4GD5
    MonitorASUS VG248QE
    Storage #1Kingston SSDNow v300
    CPU CoolerCooler Master Hyper 212 EVO
    CaseCorsair Vengeance® C70
    Power SupplyCorsair HX850i
    Keyboard Logitech g710+
    Mouse Logitech g300s
    Headset Logitech g35
    OS Windows 10

    Join Date
    Aug 2015
    Reputation
    10
    Posts
    11

    I have the same problem even fresh install win8.1 or 10 . It started after upgrading bios 802
    it doesnt reboot normally. it remains on blank screen( monitor powered off). just fans working. no input. If I wait more than 10 mins it gives DRIVER POWER STATE FAILURE BSOD

    But If I force reboot it works ( shutdown -r -f -t 0 )

  6. #6
    ROG Guru: Yellow Belt Array
    Join Date
    Jul 2015
    Reputation
    21
    Posts
    199

    Quote Originally Posted by john2001129 View Post
    CPU, MB, Memory, PSU were bought two weeks ago.

    CPU : Intel I7-6700K
    MB : ASUS MAXIMUS VIII HERO (BIOS : 0802)
    Memory : 8G DDR4-2133 HyperX Fury
    PSU : Seasonic P-860W
    OS : Windows 10 Pro (10.0.10240)

    I met a problem since i install win10 pro.
    If i turn on my pc and reboot in 1 day, it reboots normally.
    If i turn on my pc and do not reboot more than 3 days, it will not reboot normally.
    The problem:
    After I click reboot option, the screen off.
    But when the screen off, my pc do not reboot.
    My pc just stuck at the point after screen off and before power restart. (Only fans are still running, but other I/O are off)

    Is there any way to solve problem ?
    I turn off the fast boot option already in Win10.
    I trun off the fast boot option in BIOS already.


    I really need help!!
    What do you mean by click reboot option ?

  7. #7
    ROG Member Array
    Join Date
    Aug 2015
    Reputation
    10
    Posts
    6

    To those of you with this issue, what version of Windows do you have installed and what type of hard drive do you have your OS installed on?

    I'm seeing this issue on my Z170 Sabertooth and I have Windows 10 Home installed on a SAMSUNG SM951 M.2 PCIe SSD. Wondering if that plays into the root cause somehow.

    On my system, a normal shutdown from Windows 10 works. And a restart from in the BIOS works. But if I try to restart the PC from Windows 10, this issue occurs.
    Last edited by Janus Prospero; 10-04-2015 at 06:26 AM.

  8. #8
    New ROGer Array
    Join Date
    Oct 2015
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Add another to the list. Maximus VIII Hero/6600K

    I just updated from BIOS 0508 to 0902 (beta). Will see how it goes. This has been an intermittent issue for me so far. Haven't been able to track down the issue specifically. But it does seem to happen more often if my PC has been on for a while (hours or days).

  9. #9
    ROG Member Array salih PC Specs
    salih PC Specs
    MotherboardAsus Maximus VIII Hero
    ProcessorIntel 6700K
    Memory (part number)G.SKILL F4-2400C15Q-16GRR
    Graphics Card #1Asus STRIX-GTX970-DC2OC-4GD5
    MonitorASUS VG248QE
    Storage #1Kingston SSDNow v300
    CPU CoolerCooler Master Hyper 212 EVO
    CaseCorsair Vengeance® C70
    Power SupplyCorsair HX850i
    Keyboard Logitech g710+
    Mouse Logitech g300s
    Headset Logitech g35
    OS Windows 10

    Join Date
    Aug 2015
    Reputation
    10
    Posts
    11

    I have reinstalled my OS at least 20 times because of this problem. changng devices, drivers, software etc etc etc..
    now it has been 3 days I haven't met the problem.I dont know is it the cause or not but I am not using ai tweaker. I think it is playing with computer sleep, shutdown etc settings and OS can'tmanage s3 s4 s5 power states.

    all latest drivers installed
    bios 902 beta
    bios settings default
    windows 10 all updates installed

  10. #10
    ROG Member Array
    Join Date
    Oct 2015
    Reputation
    10
    Posts
    5

    Quote Originally Posted by john2001129 View Post
    CPU, MB, Memory, PSU were bought two weeks ago.

    CPU : Intel I7-6700K
    MB : ASUS MAXIMUS VIII HERO (BIOS : 0802)
    Memory : 8G DDR4-2133 HyperX Fury
    PSU : Seasonic P-860W
    OS : Windows 10 Pro (10.0.10240)

    I met a problem since i install win10 pro.
    If i turn on my pc and reboot in 1 day, it reboots normally.
    If i turn on my pc and do not reboot more than 3 days, it will not reboot normally.
    The problem:
    After I click reboot option, the screen off.
    But when the screen off, my pc do not reboot.
    My pc just stuck at the point after screen off and before power restart. (Only fans are still running, but other I/O are off)

    Is there any way to solve problem ?
    I turn off the fast boot option already in Win10.
    I trun off the fast boot option in BIOS already.


    I really need help!!
    I´ve had the same problem. I solved the problem with fixed Ram-timings in UEFI-Bios.

Page 1 of 5 1 2 3 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •