Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 13
  1. #1
    ROG Member Array JKad PC Specs
    JKad PC Specs
    MotherboardAsus X99-E WS
    Processori7-5960X
    Memory (part number)G. Skill F4-2666C15Q-32GRR
    Graphics Card #1EVGA 04G-P4-2982-KR GeForce GTX 980
    MonitorNEC PA242W and HP ZR24W
    Storage #1Samsung SM951 OS and Programs
    Storage #2Intel 750 AIC 1.2TB Data
    CPU CoolerCorsair Hydro Series H110i GT
    CaseThermaltake Core V71 CA-1B6-00F1WN-00
    Power SupplyEVGA 220-P2-1000-XR 80 PLUS Platinum 1000 W
    Keyboard Microsoft 3000 V 2.0
    Mouse Microsoft 5000
    OS Windows 7 64 bit
    Network RouterD-Link DIR-655
    Accessory #1 Wacom Intuos4 Model PTK640
    Accessory #2 x-rite i1 Display

    Join Date
    Jul 2011
    Reputation
    10
    Posts
    13

    Problems with SM951/Addonics adapter on X99-E WS

    Although I don't have a ROG board, I've used this forum for years with previous MB's and found it very helpful for my Asus MB's.

    I am having a problem using an Addonics Technologies M.2 PCIe SSD - PCIe 3.0 4-Lane adapter model ADM2PX4 with a Samsung SM951 SSD on the X99-E WS. The rest of the build went well and I have only the anomalies below:

    There is one SM951 in the M.2 connector on the MB. This SSD has the OS and programs on it. There is no problem with this SSD.

    There is another SM951 on the Addonics adapter. When this adapter and SSD are in a PCIe slot, the computer will not shut down or sleep using the start button options. For shutdown it enters a restart sequence. For sleep, it enters sleep but locks up the computer requiring a manual shutdown using the case power button. Files are accessible on this drive which is intended to be for data storage for projects I am actively working on. When I remove this adapter, the computer shuts down and enters sleep as expected.

    I have tried putting the adapter in other PCIe slots, putting the OS SSD on the adapter with the MB M.2 connector empty, and disabling unused devices in bios. I still have the problems above. The only other issue that I'm not sure about is that the diagnostic LED's on the board show AA when the computer starts entering Windows and remains until shutdown or sleep whether the adapter is in the computer or not. The manual defines this code as "System has transitioned into ACPI mode. Interrupt controller is in APIC mode." Addonics believes the above problems are caused by an interrupt conflict. But putting the adapter into other PCIe slots and disabling hardware in BIOS did not solve the problems.

    Your recommendations for things to try would be greatly appreciated especially if any of you have had a similar experience. Otherwise, this adapter goes back and I'll have to find another. Your recommendations for a replacement adapter would also be appreciated.

  2. #2
    ROG Member Array JKad PC Specs
    JKad PC Specs
    MotherboardAsus X99-E WS
    Processori7-5960X
    Memory (part number)G. Skill F4-2666C15Q-32GRR
    Graphics Card #1EVGA 04G-P4-2982-KR GeForce GTX 980
    MonitorNEC PA242W and HP ZR24W
    Storage #1Samsung SM951 OS and Programs
    Storage #2Intel 750 AIC 1.2TB Data
    CPU CoolerCorsair Hydro Series H110i GT
    CaseThermaltake Core V71 CA-1B6-00F1WN-00
    Power SupplyEVGA 220-P2-1000-XR 80 PLUS Platinum 1000 W
    Keyboard Microsoft 3000 V 2.0
    Mouse Microsoft 5000
    OS Windows 7 64 bit
    Network RouterD-Link DIR-655
    Accessory #1 Wacom Intuos4 Model PTK640
    Accessory #2 x-rite i1 Display

    Join Date
    Jul 2011
    Reputation
    10
    Posts
    13

    In an effort to be thorough, I decided to try each and every PCIe slot even if it meant slot 1 where my video card is. So, I got to slot 7 and it now shuts down and goes into sleep!!!!
    Problem solved. Hopefully, this post will give guidance to others.

  3. #3
    ROG Member Array JKad PC Specs
    JKad PC Specs
    MotherboardAsus X99-E WS
    Processori7-5960X
    Memory (part number)G. Skill F4-2666C15Q-32GRR
    Graphics Card #1EVGA 04G-P4-2982-KR GeForce GTX 980
    MonitorNEC PA242W and HP ZR24W
    Storage #1Samsung SM951 OS and Programs
    Storage #2Intel 750 AIC 1.2TB Data
    CPU CoolerCorsair Hydro Series H110i GT
    CaseThermaltake Core V71 CA-1B6-00F1WN-00
    Power SupplyEVGA 220-P2-1000-XR 80 PLUS Platinum 1000 W
    Keyboard Microsoft 3000 V 2.0
    Mouse Microsoft 5000
    OS Windows 7 64 bit
    Network RouterD-Link DIR-655
    Accessory #1 Wacom Intuos4 Model PTK640
    Accessory #2 x-rite i1 Display

    Join Date
    Jul 2011
    Reputation
    10
    Posts
    13

    Well, I hate being made a fool of--it shut down ONCE! Since then, I've tried every slot including relocating my video card to PCIe 3 and putting the adapter in slot 1. In every case I got the same result--the computer ran fine but would not shut down or sleep. In addition, I installed Win7 on the SSD I had been using as my data drive and tried every slot with that--SAME RESULT. I also ran Crystal DiskMark and got Seq R/W of 829.7/817.0 compared to 2249/1561 with the same SSD installed in the M.2 slot on the MB. In addition, that SSD also allowed the computer to shut down and sleep properly.
    So, I'm at the end of my testing and am going to return the adapter and try the Lycom DT-120. If that gives me the same results, the problem is the MB, either bios or a defective MB. We'll see.

  4. #4

  5. #5
    ROG Member Array JKad PC Specs
    JKad PC Specs
    MotherboardAsus X99-E WS
    Processori7-5960X
    Memory (part number)G. Skill F4-2666C15Q-32GRR
    Graphics Card #1EVGA 04G-P4-2982-KR GeForce GTX 980
    MonitorNEC PA242W and HP ZR24W
    Storage #1Samsung SM951 OS and Programs
    Storage #2Intel 750 AIC 1.2TB Data
    CPU CoolerCorsair Hydro Series H110i GT
    CaseThermaltake Core V71 CA-1B6-00F1WN-00
    Power SupplyEVGA 220-P2-1000-XR 80 PLUS Platinum 1000 W
    Keyboard Microsoft 3000 V 2.0
    Mouse Microsoft 5000
    OS Windows 7 64 bit
    Network RouterD-Link DIR-655
    Accessory #1 Wacom Intuos4 Model PTK640
    Accessory #2 x-rite i1 Display

    Join Date
    Jul 2011
    Reputation
    10
    Posts
    13

    Yes, I do. But neither of these M.2 drives show up in RST, (I believe because they are not on the SATA bus?).

  6. #6
    ROG Guru: Grand Master Array
    Join Date
    Oct 2012
    Reputation
    339
    Posts
    15,255

    Uninstall it for now. See if your system shuts down normally without that program installed.

  7. #7
    ROG Member Array JKad PC Specs
    JKad PC Specs
    MotherboardAsus X99-E WS
    Processori7-5960X
    Memory (part number)G. Skill F4-2666C15Q-32GRR
    Graphics Card #1EVGA 04G-P4-2982-KR GeForce GTX 980
    MonitorNEC PA242W and HP ZR24W
    Storage #1Samsung SM951 OS and Programs
    Storage #2Intel 750 AIC 1.2TB Data
    CPU CoolerCorsair Hydro Series H110i GT
    CaseThermaltake Core V71 CA-1B6-00F1WN-00
    Power SupplyEVGA 220-P2-1000-XR 80 PLUS Platinum 1000 W
    Keyboard Microsoft 3000 V 2.0
    Mouse Microsoft 5000
    OS Windows 7 64 bit
    Network RouterD-Link DIR-655
    Accessory #1 Wacom Intuos4 Model PTK640
    Accessory #2 x-rite i1 Display

    Join Date
    Jul 2011
    Reputation
    10
    Posts
    13

    I sent the adapter back and am waiting for another brand to be delivered. If I have the same problem, I will uninstall IRST and see if the problem continues. In addition to the shutdown/sleep problem, subsequent testing showed the drive performance when on the adapter was well below read speeds when compared to the M.2 on-board socket - ~800 compared to ~2200. I'll update results with the new adapter.
    Thanks for your feedback. I was running out of options.

  8. #8
    ROG Guru: Gold Belt Array Menthol PC Specs
    Menthol PC Specs
    MotherboardM 10 Apex / XI gene
    Processor8700K / 9900K
    Memory (part number)2x8 Gskill Trident Z 4266/2x2x8 Gskill Trident Z 4500
    Graphics Card #1RTX 2080ti / GTX 1060
    Sound CardSoundBlaster Ae5 / Onboard
    MonitorBENQ 32" 4K
    Storage #1Intel 900p 480GB/Samsung 960 Pro 1TB
    Storage #2Intel 750 1.2TB/Plextor 1 TB 2X 950 Pro
    CPU CoolerCorsair H150i AIO / H1110i
    CaseCorsair 740 ? Lian Li Air
    Power SupplyCorsair AX 1200i / AX 1200i
    Keyboard Corsair
    Mouse ASUS Strix
    Headset HyperX Cloud Alpha
    Mouse Pad ASUS
    Headset/Speakers Logitech Z906
    OS 10 X64 Pro
    Network RouterVerizon Fios
    Accessory #1 Intel Wifi BT pcie card
    Accessory #2 Red Bull
    Accessory #3 English Breakfast Tea
    Menthol's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Reputation
    241
    Posts
    4,547

    No help to you but I took my SM951 out of the M.2 slot and placed it on Addonics adapter sometime back to test if there was a measurable difference in speed.

    https://rog.asus.com/forum/showthrea...E-Adapter-Card

  9. #9
    ROG Member Array JKad PC Specs
    JKad PC Specs
    MotherboardAsus X99-E WS
    Processori7-5960X
    Memory (part number)G. Skill F4-2666C15Q-32GRR
    Graphics Card #1EVGA 04G-P4-2982-KR GeForce GTX 980
    MonitorNEC PA242W and HP ZR24W
    Storage #1Samsung SM951 OS and Programs
    Storage #2Intel 750 AIC 1.2TB Data
    CPU CoolerCorsair Hydro Series H110i GT
    CaseThermaltake Core V71 CA-1B6-00F1WN-00
    Power SupplyEVGA 220-P2-1000-XR 80 PLUS Platinum 1000 W
    Keyboard Microsoft 3000 V 2.0
    Mouse Microsoft 5000
    OS Windows 7 64 bit
    Network RouterD-Link DIR-655
    Accessory #1 Wacom Intuos4 Model PTK640
    Accessory #2 x-rite i1 Display

    Join Date
    Jul 2011
    Reputation
    10
    Posts
    13

    Quote Originally Posted by Chino View Post
    Uninstall it for now. See if your system shuts down normally without that program installed.
    I got the new adapter and continue to have the same problems with and without IRST.
    What now??????

  10. #10
    ROG Member Array JKad PC Specs
    JKad PC Specs
    MotherboardAsus X99-E WS
    Processori7-5960X
    Memory (part number)G. Skill F4-2666C15Q-32GRR
    Graphics Card #1EVGA 04G-P4-2982-KR GeForce GTX 980
    MonitorNEC PA242W and HP ZR24W
    Storage #1Samsung SM951 OS and Programs
    Storage #2Intel 750 AIC 1.2TB Data
    CPU CoolerCorsair Hydro Series H110i GT
    CaseThermaltake Core V71 CA-1B6-00F1WN-00
    Power SupplyEVGA 220-P2-1000-XR 80 PLUS Platinum 1000 W
    Keyboard Microsoft 3000 V 2.0
    Mouse Microsoft 5000
    OS Windows 7 64 bit
    Network RouterD-Link DIR-655
    Accessory #1 Wacom Intuos4 Model PTK640
    Accessory #2 x-rite i1 Display

    Join Date
    Jul 2011
    Reputation
    10
    Posts
    13

    Yes, the Addonics adapter should have worked. Still no success with a Lycom DT-120 that RamCity swears by. Did you have ANY specific settings in Bios that you changed using the adapter? I've heard it should be pretty much plug-and-play.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •