Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 12
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Sep 2015
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Post G75VW RAM upgrade with random crashes

    Decided to upgrade my Laptop with some memory (First time I've taken a laptop apart and installed memory)
    I replaced the two sticks in the Computer (2x4GB) with (PNY 2x8GB DDR3 PC3-12800) (so 16GB of RAM vs 8GB)
    Problem: It has only happened twice but I'm sure is has to do with the RAM I installed
    1. The computer BSOD (blue screen of death) after about a day of use
    2. The computer BSOD after 5 days of use (this time it had an error msg but was to quick and can not find my reports)

    The computer has never BSOD so I'm pretty sure it's the new ram.

    My current BIOS version is G75VW.218

    Question 1. Will updating my Bios to .222 version help fix my Ram/Memory issue.

    Question 2. If not can someone help me fix the issue so I can use these sticks of ram?

  2. #2
    ROG Guru: Gold Belt Array Clintlgm PC Specs
    Clintlgm PC Specs
    Laptop (Model)Asus G752VY DH72
    MotherboardAsus Z97 Pro WiFi and /Z97 Pro A
    ProcessorI7 4790K
    Storage #1512 GB M.2 Samsung 960 Pro
    Storage #21 TB Samsun 850 Pro
    CaseCool Master Haf
    OS Win 8.1 Pro and Win 10 Pro
    Clintlgm's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Reputation
    105
    Posts
    4,108

    Yes if you added RAM, it needed to be match up with the currently installed RAM at a minimum Same Voltage and Timings. if all 4 sticks are matched up. you'll need to try resetting them hoping that will solve the problem. With that failing remove all but 1 stick and insure It works in all for slots. do the same with the other 3 until you find the defected Ram stick or slot. If you only put the 2 stick in that you can get to, then try them one at a time to see if you can determine the defective stick.
    G752VY-DH72 Win 10 Pro
    512 GB M.2 Samsung 960 Pro
    1 TB Samsung 850 pro 2.5 format
    980m GTX 4 GB
    32GB DDR 4 Standard RAM

    Z97 PRO WiFi I7 4790K
    Windows 10 Pro
    Z97 -A
    Windows 10 Pro

  3. #3
    ROG Member Array
    Join Date
    Sep 2015
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Quote Originally Posted by Clintlgm View Post
    Yes if you added RAM, it needed to be match up with the currently installed RAM at a minimum Same Voltage and Timings. if all 4 sticks are matched up. you'll need to try resetting them hoping that will solve the problem. With that failing remove all but 1 stick and insure It works in all for slots. do the same with the other 3 until you find the defected Ram stick or slot. If you only put the 2 stick in that you can get to, then try them one at a time to see if you can determine the defective stick.
    Thanks for your reply.
    When I put the new ram in, I put them in the front of the computer replacing the old ones.

    QUESTION: What's the best way to figure out the Timings and Voltage?

    I'm looking at the old ram that is currently out of my computer but all is says on the white piece of paper stuck to it is this
    (4GB 1RX8 PC3-12800S-11-10-B2)

    I used the serial or model number to come up with more info online
    4GB 204p PC3-12800 CL11 16c 256x8 DDR3-1600 2RX8 1.5v SODIMM NLM, Elpida, CWM,
    Model or Serial: EBJ40UG8BBU0-GN-F

    and the new sticks according to the model number online says this
    PNY 16GB (2 x 8GB) DDR3 1600MHz (PC3 12800) 204-Pin CAS CL11 Dual Channel Notebook Memory Module Kit -
    Model: MN16384KD3-1600

    I'm not sure if any of this information is helpful in deciding if the ram I picked up will work on the G75VW

    Although I don't know how to check Timing and Voltage on either ram stick currently, I will take my computer all the way apart again to take out the 2 sticks I installed earlier this week. then I'll put my computer back together and use the two slots in the back and test one stick at a time with windows memory diagnostic tool.

  4. #4
    ROG Guru: Orange Belt Array C4RN1 PC Specs
    C4RN1 PC Specs
    Laptop (Model)G51VX, G71G, G73, G74SX, G53SX, G53JW, G46VW, X501A, X401A
    MotherboardASUS M5A88-V EVO
    ProcessorAMD FX-4350 Vishera Quad 4.2GHz
    Memory (part number)16GB 4x4gb Mushkin Black Line
    Graphics Card #1HD Radeon 5970
    Graphics Card #2HD Radeon 5970
    Graphics Card #3HD Radeon 5970
    MonitorSamsung SyncMaster SA450 x2 (Provided by HP)
    Storage #1Corsair Force GT 120GB SSD
    Storage #2Western Digital 1.5 TB HDD
    CaseAntec 900
    Power SupplyKingwin Lazer 1000W
    Keyboard HP OEM
    Mouse Logitech Anywhere MX
    Headset ROG Orion
    OS Windows 7, Windows 8.1
    Network RouterLinksys E-1000 (DDWRT)
    C4RN1's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Reputation
    16
    Posts
    262

    So your good news first.

    Both sticks of ram run at 1.5v (the voltage the ram runs at)
    Both sticks of ram are CL11 (The time it takes between a command having been sent to the memory and when it begins to reply to it.)

    Now the bad news,

    The ram looks like it has different timings.

    For the stock Elpida ram

    EBJ40UG8BBU0-GN-F 1600 DDR3-1600K (11-11-11) This doesn't list the tRAS (could be 24 or 27)

    And your replacement ram has timings of (9-9-9-24)

    Usually the lower the numbers the better (because it's measured by the time it takes to process or the delay). If these timings I found are correct then you should be able to run just the new ram in your machine with no issues. When you add your other stick of ram the computer becomes unstable due to a timing mismatch.

    The computer could be downclocking the stock ram to 1333 to run at 9-9-9, and this could be causing your issue as well.

    Either way, run the two PNY sticks and test.

    You can test with Hirens boot cd

    Link here

    Either burn to cd, or make a bootable usb drive with rufus.

    Memtest86+ will be on the main menu.

    Click image for larger version. 

Name:	20150929_224928.jpg 
Views:	9 
Size:	377.0 KB 
ID:	51913

    Run Memtest86+ for an hour, if there are any errors test one stick of ram at a time.

    Let me know if you have any other questions.

  5. #5
    ROG Member Array
    Join Date
    Sep 2015
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Quote Originally Posted by C4RN1 View Post
    So your good news first.

    Both sticks of ram run at 1.5v (the voltage the ram runs at)
    Both sticks of ram are CL11 (The time it takes between a command having been sent to the memory and when it begins to reply to it.)

    Now the bad news,

    The ram looks like it has different timings.

    For the stock Elpida ram

    EBJ40UG8BBU0-GN-F 1600 DDR3-1600K (11-11-11) This doesn't list the tRAS (could be 24 or 27)

    And your replacement ram has timings of (9-9-9-24)

    Usually the lower the numbers the better (because it's measured by the time it takes to process or the delay). If these timings I found are correct then you should be able to run just the new ram in your machine with no issues. When you add your other stick of ram the computer becomes unstable due to a timing mismatch.

    The computer could be downclocking the stock ram to 1333 to run at 9-9-9, and this could be causing your issue as well.

    Either way, run the two PNY sticks and test.

    You can test with Hirens boot cd

    Link here

    Either burn to cd, or make a bootable usb drive with rufus.

    Memtest86+ will be on the main menu.

    Click image for larger version. 

Name:	20150929_224928.jpg 
Views:	9 
Size:	377.0 KB 
ID:	51913

    Run Memtest86+ for an hour, if there are any errors test one stick of ram at a time.

    Let me know if you have any other questions.
    Thanks for the info!

    Update Time:
    I took my laptop all the way apart and grabbed my new ram out of the machine, and put the PC back together.

    with no RAM in the machine I placed one RAM in a slot on the back of the machine and ran a Windows Diagnostic test.

    The test was successful without any errors.
    Then I tried the second stick
    That test was also successful without any errors.

    My new theory is when I initially installed my new RAM I might have not placed the RAM all the way into the slot, which may have been the initial reason why I BSOD twice.

    As you suggested here I will download memtest86 onto a flash drive and test the ram in the new slots to be safe. I assume that my issue was user-error xD But I learned more about my computer and RAM so Thanks.

    After the memtest is done tonight I'll post the final results (assuming there is no more problem)

  6. #6
    ROG Member Array
    Join Date
    Sep 2015
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Update

    Update:
    So I grabbed Rufus and placed the file on there but the computer could not find the flash drive as a bootable drive. I tried another method but didn't get it to work out.

    I decided since I ran out of time to run a Extended test with windows diagnostic test to see when I got off work if there was an issue.

    When I got back the test was on 21% of pass 1 and there was a message saying there may be a problem, contact your manufacturer... stuff like that.

    When I run a standard or basic memory diagnostic test however it can't find the issue.

    Both sticks worked on the standard test in one slot, so I'm gonna try both sticks in the other slot now.

  7. #7
    ROG Guru: Gold Belt Array Clintlgm PC Specs
    Clintlgm PC Specs
    Laptop (Model)Asus G752VY DH72
    MotherboardAsus Z97 Pro WiFi and /Z97 Pro A
    ProcessorI7 4790K
    Storage #1512 GB M.2 Samsung 960 Pro
    Storage #21 TB Samsun 850 Pro
    CaseCool Master Haf
    OS Win 8.1 Pro and Win 10 Pro
    Clintlgm's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Reputation
    105
    Posts
    4,108

    With flash drives on boot up hit the Esc key that will bring up a boot menu where you should see your Flash drive?
    G752VY-DH72 Win 10 Pro
    512 GB M.2 Samsung 960 Pro
    1 TB Samsung 850 pro 2.5 format
    980m GTX 4 GB
    32GB DDR 4 Standard RAM

    Z97 PRO WiFi I7 4790K
    Windows 10 Pro
    Z97 -A
    Windows 10 Pro

  8. #8
    ROG Member Array
    Join Date
    Sep 2015
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Quote Originally Posted by Clintlgm View Post
    With flash drives on boot up hit the Esc key that will bring up a boot menu where you should see your Flash drive?
    In order for my computer to find the USB, I had to enable an option that was disabled in my bios called Legacy boot mode. Then my computer was able to identify the USB driver in my computer as a bootable drive.

    Ran a memtest for 8 hours while I slept, it went through 3 and 1/2 passes with no errors. ( not sure if 3 passes in 8 hours is a bad or good thing)

  9. #9
    ROG Guru: Orange Belt Array C4RN1 PC Specs
    C4RN1 PC Specs
    Laptop (Model)G51VX, G71G, G73, G74SX, G53SX, G53JW, G46VW, X501A, X401A
    MotherboardASUS M5A88-V EVO
    ProcessorAMD FX-4350 Vishera Quad 4.2GHz
    Memory (part number)16GB 4x4gb Mushkin Black Line
    Graphics Card #1HD Radeon 5970
    Graphics Card #2HD Radeon 5970
    Graphics Card #3HD Radeon 5970
    MonitorSamsung SyncMaster SA450 x2 (Provided by HP)
    Storage #1Corsair Force GT 120GB SSD
    Storage #2Western Digital 1.5 TB HDD
    CaseAntec 900
    Power SupplyKingwin Lazer 1000W
    Keyboard HP OEM
    Mouse Logitech Anywhere MX
    Headset ROG Orion
    OS Windows 7, Windows 8.1
    Network RouterLinksys E-1000 (DDWRT)
    C4RN1's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Reputation
    16
    Posts
    262

    That's about right for Memtest86+ it runs quite a few different test variables.

    Did you test the PNY ram or your stock Elpida ram?

  10. #10
    ROG Member Array
    Join Date
    Sep 2015
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Both sticks of the PNY

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •