Page 1 of 7 1 2 3 ... LastLast
Results 1 to 10 of 61
  1. #1
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Oct 2015
    Reputation
    10
    Posts
    30

    Angry Gene VIII + Windows 10 64bit + AI suite III = USB not working and cannot shutdown?

    Hi , is there any one having problem as I did, my computer could not shutdown properly and all USB ports will not working if I have installed AI Suite III

    But if I uninstall the AI suite III, everything will work fine, I could able to shutdown and reboot computer properly, all USB could function well.

    Once I have reinstalled AI suite III, same things happened again, unable to shutdown and USB not function, except if I open AI Suite and change the Energy profile, once I have changed it, everything will back to normal.
    Funny is, those symptoms will be occurred again later.

    And I noticed that every time I changed the energy profile in AI Suite, there will be an error of ACPI in Windows Event log.

    I reported this problem to Asus, but seems they don't want to follow up it.

    Could anyone help me?

  2. #2
    New ROGer Array jrodrigues PC Specs
    jrodrigues PC Specs
    MotherboardASUS Maximus VIII GENE
    ProcessorIntel Core i7-6700k
    Memory (part number)G.Skill F4-2666C15D-16GVR
    Graphics Card #1ASUS STRIX-GTX960-DC2OC-4GD5
    Storage #1Samsung 850 PRO 512GB SSD
    CPU CoolerNoctua NH-U12S
    CaseCorsair 350D Windowed Micro ATX
    Power SupplyCorsair RM650 PSU
    OS Windows 10

    Join Date
    Oct 2015
    Reputation
    10
    Posts
    4

    I have also experienced the same issue and reported it to ASUS but it seems they don't really care about their ROG motherboard customers.

    I'm lead to believe there is a possible Win 10 driver issue or the AI suite III is not completely tested on Win 10.

    Going to install Windows 7 or 8.1 and test my first theory.

  3. #3
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Oct 2015
    Reputation
    10
    Posts
    30

    Thanks for your reply, I thought it is only me having this problem.

    So, it seems AI Suite III is not compatible with Windows 10, even it is having problem of ACPI under windows 10, they still push it out to meet the new motherboard release schedule.

  4. #4
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Oct 2015
    Reputation
    10
    Posts
    30

    I received reply from ASUS today, they told me to bring my GENE VIII to the local dealer for testing,
    so ridiculous, it is obviously a software issue, how come they think it is a hardware problem?

  5. #5
    ROG Member Array DarkStone PC Specs
    DarkStone PC Specs
    MotherboardASUS Maximus VIII Gene
    Processori7 6700K @ 4.5Ghz
    Memory (part number)16GB Gskill TridentZ @ 3333 (16-18-38-1T)
    Graphics Card #1ASUS GTX 1080 STRIX @ 2000Mhz
    Sound CardSoundBlaster ZXR
    MonitorASUS PB328Q
    Storage #1512GB Samsung 950 Pro
    Storage #21TB Samsung 850 EVO
    CPU CoolerProlimatech Megahalems Black w/ Noiseblocker M12-PS
    CaseSilverstone Kublai KL06B-W w/ Noiseblocker M12-3
    Power SupplySeaSonic SS-660XP2
    Keyboard Logitech Illuminated K800
    Mouse Logitech MX Master
    Headset Heavily moddified Aurvana Live!
    Mouse Pad Razer Vespula
    Headset/Speakers Logitech Z-5500
    OS Windows 10 x64 Pro
    Network RouterAsus RT-AC87U
    Accessory #1 Western Digital EX2100 NAS 4TB

    Join Date
    Sep 2015
    Reputation
    10
    Posts
    17

    I can attest to Ai Suite 3 causing Windows 10 issues. I usually just run 3.1 USB Boost and AI Charge with no issues in any types of games, video conversion, and benchmarks. However once I installed the Dual Intelligent Processor module I had two blue screens and constant crashes in game. So I completely blew away my AI Suite 3 install. Both through Revo along with the Ai Suite 3 removal tool. I am back on just 3.1 Boost and AI Charge with zero issues.

    I would say stay way from the Dual Intelligent Processors module, installing just the two I did I still got the monitoring tool which is really all I cared about.

  6. #6
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Oct 2015
    Reputation
    10
    Posts
    30

    I updated my BIOS to V1102 and AI Suite to Beta V1.01.28 today, found that it still didn't fix the shutdown and USB port issue.
    Asus seems don't admit their AI Suite is having problem with Windows 10, I am very disappointed with Asus.

  7. #7
    ROG Enthusiast Array Arron PC Specs
    Arron PC Specs
    MotherboardMaximus Hero VIII
    Processor6700k
    Memory (part number)Kingston HyperX Fury 16GB (2x8) DDR4 2400Mhz (HX424C15FBK2/16)
    Graphics Card #1EVGA GTX 780ti ACX SC
    Sound CardXonar DX
    MonitorAcer XB270HU
    Storage #1OCZ vertex 4 (256GB)
    Storage #2WD Caviar Black 1TB
    CPU CoolerCooler Master Hyper 212 evo
    CaseCorsair Obsidian 450D
    Power SupplySeasonic Platnium 80+ 760w
    Keyboard Logitech G710+
    Mouse Logitech G500
    Headset Astro A40 2013
    OS Windows 10 x64

    Join Date
    Nov 2015
    Reputation
    10
    Posts
    27

    I'm having the exact same problem with my hero board.

  8. #8
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Oct 2015
    Reputation
    10
    Posts
    74

    My win7 asus M8H randomly took a lot of time (>10minutes) to shutdown and WinDbg minidumps said "iusb3hub.sys" crashed.
    I google that and it turns out a lot o people solved it by turning off USB power management.
    This worked for me.

    I also have asus aisuite installed.

  9. #9
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Oct 2015
    Reputation
    10
    Posts
    30

    Hi Mr Wolf, Thanks for your reply, I already turned off the USB power management, but it didn't help my USB port issue.
    My USB ports are not working most of the time, all USB devices are not able to be detected by Windows, unless I change the AI Suite Power Profile from current one to others,
    after changed the power profile, USB ports will be back to normal, it is very annoying. If I uninstall AI Suite III, I won't have this kind of problem at all.

  10. #10
    ROG Guru: Yellow Belt Array Legolas PC Specs
    Legolas PC Specs
    MotherboardMaximus X Hero Wifi AC
    ProcessorIntel Core i7 8600k oc 5Ghz
    Memory (part number)Samsung DDR4 16GB
    Graphics Card #1ASUS NVIDIA GTX 1080
    MonitorASUS MS246
    Storage #1Samsung MZVPV256
    Storage #2Samsung MZVPV256
    CPU CoolerCorsair H110I v2
    Power SupplyPC 1200W Turbo-Cool 1200
    Keyboard ASUS SK2045

    Join Date
    Nov 2015
    Reputation
    10
    Posts
    242

    Gene VIII + Windows 10 64 bit + AI Suite III

    Quote Originally Posted by Mugencow View Post
    Hi Mr Wolf, Thanks for your reply, I already turned off the USB power management, but it didn't help my USB port issue.
    My USB ports are not working most of the time, all USB devices are not able to be detected by Windows, unless I change the AI Suite Power Profile from current one to others,
    after changed the power profile, USB ports will be back to normal, it is very annoying. If I uninstall AI Suite III, I won't have this kind of problem at all.
    I have issues with my Rampage V extreme, but I did the following to fix the problem.

    Please follow steps below:
    1) Uninstall the AI Suite III and reboot.
    2) Afterwards, set comparability to Windows XP (SP1) for AI suite III installer .
    3) install AI Suite III as an administrator (RUN as Administrator)*
    *Note: make sure you install USB drivers 3.0 and also Intel USB drivers already

Page 1 of 7 1 2 3 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •