Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    ROG Member Array james larsen PC Specs
    james larsen PC Specs
    Laptop (Model)Samsung R730
    MotherboardAsus Maximus vi z87 Hero
    Processorintel i5 5670k 4.4Ghz OC
    Memory (part number)G-Skill 16GB Ripjaws X 2133Mhz (F3-17000CL11D-8GBXL)
    Graphics Card #1Asus GTX980 Strix 4GB
    MonitorLG 40UB800T 4k TV (hdmi2.0)
    Storage #1WD black 750GB
    Storage #2WD red 3TB
    CPU CoolerCorsair H80i
    CaseCorsair 780T
    Power SupplyCorsair AX860i
    Keyboard Corsair Gaming K70 RGB red MX
    Mouse Corsair Gaming M65 RGB
    Headset Corsair Gaming H2100
    Mouse Pad Corsair Gaming MM600
    OS Windows 10 64bit
    Network RouterAsus RT-N66U

    Join Date
    Dec 2013
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Angry 5.1 DTS connect and windows 10 issues? help??

    *move if this in wrong place

    basically i use a Sony home theatre system in my computer room for sound. under windows 8/8.1 the optical way of hooking it up worked a treat. since upgrading to win10 5.1 DTS will refuse to play sounds from games and apps. but it will play the windows sound test tone in 5.1. searching the net there are no fixes and seems to be a realtek and windows issue. very disappointed.

    i have done all the checks and driver roll backs. really frustrating as the only way my games will play through the sound system is in 2.0 channels only. but when i select 5.1 the games, browsers and apps play through my hdmi to the tv. (yes i have hit the default device button for optical out lol) also my usb 7.1 head set works fine. reading other posts else where this is a issue just on the optic out side when DTS connect is selected.

    what can i do from here? please lol

    z87 hero mobo.

  2. #2
    ROG Guru: Black Belt Array toronto699 PC Specs
    toronto699 PC Specs
    Laptop (Model)G752-VY-DH78K , G751-JYDH72X
    MotherboardRog Tytan G30AB
    Processori7-4770K
    Memory (part number)32GB
    Graphics Card #1Asus Gold20th GTX980Ti
    Sound CardDell X-Fi Audigy SoundBlaster
    Monitor3 Acer K272HL
    Storage #1118 GB/OS
    Storage #22.72 TB
    CPU CoolerIntegrated Liquid-Cooled CPU
    CaseG30AB
    Power SupplyAsus 700 Watt
    Keyboard Razer BlackWidow Ultimate
    Mouse Razer Diamond Back
    Headset Sony Studio Professional , Razer Seiren Mic
    Mouse Pad Razer FireFly
    Headset/Speakers Logittech 5.1 Z-5500
    OS W 10
    Network RouterSagemon Fast 5250 Hub 2000

    Join Date
    Aug 2014
    Reputation
    74
    Posts
    2,392

    I have a similar problem , I had to enable speaker fill in the real teck software kinda works

  3. #3
    ROG Guru: Brown Belt Array sk2play's Avatar
    Join Date
    Dec 2013
    Reputation
    139
    Posts
    1,058

    I've experienced this issue with my SBz using Optical out to a Denon AVR-4311ci setup for 5.1.
    Depending on the driver being used, I switched the default Sound in the WINDOWS Control Panel to SPEAKER (under playback tab) rather than SPDIF-Out.
    I have the *Sound Blaster Control Panel Utility* set to 5.1 under Speaker/Headphone Configuration. (I believe my Hero VI z87 SB Software is the same as the one used on my SBz)
    This solved my problem. The problem occurred after a SB driver update.

    Note, if you right click over Windows Sound Control Panel SPEAKERS or SPDIF-Out, you will have a menu option to configure the speakers. Select it to choose Stereo or 5.1 depending on your speaker setup.

    If the above does not work, I would re-install the Sound Driver and/or SB Utility App to see if it resolves the issue.

    Click image for larger version. 

Name:	SBconfig.jpg 
Views:	11 
Size:	586.5 KB 
ID:	53118
    Last edited by sk2play; 10-22-2015 at 04:03 PM.
    Corsair 500R Case, H110 Hydro, 1200AX PSU, Asus Maximus Hero VI MB, Intel 4770K CPU, Gigabyte GPU GV-N98TWF3OC-6GD, G-Skill Trident 2400MHz 32GB, Crucial M500 960GB SSD, Seagate 6TB HDD x2, Creative SBZ to Denon AVR-4311ci - Infinity Primus 5.1 w/Klipsch Sub XW-300d, HP ZR30w 30" S-IPS LCD, W10 64bit

  4. #4
    ROG Guru: Brown Belt Array sk2play's Avatar
    Join Date
    Dec 2013
    Reputation
    139
    Posts
    1,058

    BTW, I upgraded from W8.1 to W10 today and sure enough, I once again had to reverse the Windows Sound to SPDIF-Out as the default. The SPDIF-Out can not have the speakers configured via Windows Sound Scheme.

    5.1 only worked after configuring the *Sound Blaster Control Panel Utility* which had to be reset under the Cinematic tab to DTS to get 5.1 to work. Dolby Digital Live should work just as good. The Speaker/Headphone tab stayed at 5.1.

    All working good in 5.1 now after setting adjustment.

    Click image for larger version. 

Name:	Win10sbz.jpg 
Views:	8 
Size:	803.5 KB 
ID:	53161


    EDIT: I just updated the original Win10 driver from MS install to the latest off Creative Website and after I updated the driver and app, I need to go back to SBz Speaker as the default in the Windows Sound scheme rather than SPDIF-Out. LOLz. It is working though.
    Last edited by sk2play; 10-24-2015 at 05:10 AM.
    Corsair 500R Case, H110 Hydro, 1200AX PSU, Asus Maximus Hero VI MB, Intel 4770K CPU, Gigabyte GPU GV-N98TWF3OC-6GD, G-Skill Trident 2400MHz 32GB, Crucial M500 960GB SSD, Seagate 6TB HDD x2, Creative SBZ to Denon AVR-4311ci - Infinity Primus 5.1 w/Klipsch Sub XW-300d, HP ZR30w 30" S-IPS LCD, W10 64bit

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •