Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Dec 2015
    Reputation
    10
    Posts
    3

    Asus X99 Rampage V and Logitech Z906 Surround Sound

    Hi Folks,
    First time posting so be gentle - lol. I'm having issues getting sound from the center and the two rear speakers of my Z906 Surround Sound system. I'm currently on Windows 10 if that matters and I'm trying to use the onboard RealTek Audio. I can get it to work in
    stereo sound but anything else (i.e. 5.1 etc), there is no sound coming out of any of the speakers. I was wondering if anyone has any idea as to what the issue is. I'm using the 6 channel direct input cables and have hooked them up according to the motherboard manual (which is color coded for dopes like me so I can't mess it up). Any help or guidance is greatly appreciated. Thanks.

  2. #2
    ROG Guru: Gold Belt Array Menthol PC Specs
    Menthol PC Specs
    MotherboardM 10 Apex / XI gene
    Processor8700K / 9900K
    Memory (part number)2x8 Gskill Trident Z 4266/2x2x8 Gskill Trident Z 4500
    Graphics Card #1RTX 2080ti / GTX 1060
    Sound CardSoundBlaster Ae5 / Onboard
    MonitorBENQ 32" 4K
    Storage #1Intel 900p 480GB/Samsung 960 Pro 1TB
    Storage #2Intel 750 1.2TB/Plextor 1 TB 2X 950 Pro
    CPU CoolerCorsair H150i AIO / H1110i
    CaseCorsair 740 ? Lian Li Air
    Power SupplyCorsair AX 1200i / AX 1200i
    Keyboard Corsair
    Mouse ASUS Strix
    Headset HyperX Cloud Alpha
    Mouse Pad ASUS
    Headset/Speakers Logitech Z906
    OS 10 X64 Pro
    Network RouterVerizon Fios
    Accessory #1 Intel Wifi BT pcie card
    Accessory #2 Red Bull
    Accessory #3 English Breakfast Tea
    Menthol's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Reputation
    241
    Posts
    4,548

    Good speaker system you have, I think Win 10 may make a difference, try uninstalling the realtek drivers and any of the ASUS sound software, let Windows install the sound drivers and see if that allows all your speakers to work
    If that does it you can either leave it or go to realteks site to download the latest drivers

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Dec 2015
    Reputation
    10
    Posts
    3

    Hi - thank you for the response. I did try to delete out the drivers and have Windows 10 find them. However, I'm pretty much having the same issue even with the Windows drivers. This is a bit frustrating to say the least!

  4. #4
    ROG Enthusiast Array XBrookieX PC Specs
    XBrookieX PC Specs
    Laptop (Model)HP 15-dc1011na OMEN 15.6 Inch FHD Gaming Laptop
    MotherboardASUS ROG Maximus XI Extreme Z390 LGA1151
    Processori9-9900KS
    Memory (part number)Corsair Vengeance RGB PRO 64 GB (4 x 16 GB) DDR4 3200 MHz
    Graphics Card #1Nvidia 2080Ti Founders
    Sound CardSound Blaster ZXR
    MonitorAcer Predator XB271HK
    Storage #1Samsung 2.5-Inch 2 TB 850 EVO
    Storage #22x 1 TB 850 EVO + M.2 1920GB MP510
    CPU CoolerCorsair CW-9060031-WW Hydro Series H150i PRO RGB
    CaseCorsair CC-9011063-WW 780T Graphite Series Windowed Full Tower ATX
    Power SupplyCorsair CP-9020070-UK 1200w
    Keyboard Logitech G810
    Mouse Logitech G502
    Headset Logitech G933
    Mouse Pad Logitech Cloth
    Headset/Speakers Logitech Z906
    OS Windows 10
    Network RouterAsus DSL-AC88u 3100
    Accessory #1 Saitek X52 Pro
    Accessory #2 Canon MG7550
    Accessory #3 NVidia 3D Vision + Oculus Rift S
    XBrookieX's Avatar
    Join Date
    May 2015
    Reputation
    10
    Posts
    56

    I Have same speakers with no issues other than occasional SPDIF DTS in certain Games on Win 10, your analogue connection should have zero issues, in Sound properties set to 5.1 and DTS connect. DTS connect changes stereo to fake 5.1 but pretty good.
    Do not have the 192.0 KHZ ticked the Z906 don't support it or at least if I'm wrong mine don't like it,
    Windows 10 base driver alone doesn't set up correctly even after Threshold 2 its best to download and install from Asus Site. All best and Merry Christmas.
    Optic/Spdif best audio on games that support it.

  5. #5
    New ROGer Array
    Join Date
    Dec 2015
    Reputation
    10
    Posts
    3

    Hi XBrookieX,
    OK - so I downloaded the drivers from here: https://www.asus.com/support/Downloa...OdMa6xGWYL/35/. I choose Windows 10 and then Audio. I then download the drivers: Realtek Audio Driver V6.0.1.7571 for Windows 7/8/8.1/10 32bit & 64bit.(WHQL). That said, I reboot the machine. When I go to playback devices, it shows the speakers with a green check mark. Properties confirm that it has the RealTek Drivers installed (what's odd now is that this time I didn't get the RealTek Audio Manager installed nor the ROG additional items). I go to configure the speakers, put it at 5.1. When I test it, nothing out of any of the speakers other than the center speaker. When it plays the front left & front right speaker there is sound out of the center speaker. When showing the rear left; rear right and center, no sound. Under the next option of Customize Your Configuration, I have Center; Subwoofer and Rear Pair all checked off. Under Select Full Range Speakers, I have front left and right checked and surround speakers checked. When I've tried going the optical route, I get no sound at all. Any help is greatly appreciated.

    Edit: I have it set at 24 bit 4800 Hz also.

    Thanks.
    Last edited by Dax Doomslayer; 12-20-2015 at 07:27 PM.

  6. #6
    ROG Enthusiast Array XBrookieX PC Specs
    XBrookieX PC Specs
    Laptop (Model)HP 15-dc1011na OMEN 15.6 Inch FHD Gaming Laptop
    MotherboardASUS ROG Maximus XI Extreme Z390 LGA1151
    Processori9-9900KS
    Memory (part number)Corsair Vengeance RGB PRO 64 GB (4 x 16 GB) DDR4 3200 MHz
    Graphics Card #1Nvidia 2080Ti Founders
    Sound CardSound Blaster ZXR
    MonitorAcer Predator XB271HK
    Storage #1Samsung 2.5-Inch 2 TB 850 EVO
    Storage #22x 1 TB 850 EVO + M.2 1920GB MP510
    CPU CoolerCorsair CW-9060031-WW Hydro Series H150i PRO RGB
    CaseCorsair CC-9011063-WW 780T Graphite Series Windowed Full Tower ATX
    Power SupplyCorsair CP-9020070-UK 1200w
    Keyboard Logitech G810
    Mouse Logitech G502
    Headset Logitech G933
    Mouse Pad Logitech Cloth
    Headset/Speakers Logitech Z906
    OS Windows 10
    Network RouterAsus DSL-AC88u 3100
    Accessory #1 Saitek X52 Pro
    Accessory #2 Canon MG7550
    Accessory #3 NVidia 3D Vision + Oculus Rift S
    XBrookieX's Avatar
    Join Date
    May 2015
    Reputation
    10
    Posts
    56

    Try optic route and set SPDIF as default and set up 5.1 remember test tone is stereo in SPDID, use a DTS or 5.1 DVD video to test set up. if this works we can look at correcting Analogue. windows sends the full uncompressed sound to the amp for the amp to decode hence why should work. input 3 on your Z906

  7. #7
    ROG Enthusiast Array XBrookieX PC Specs
    XBrookieX PC Specs
    Laptop (Model)HP 15-dc1011na OMEN 15.6 Inch FHD Gaming Laptop
    MotherboardASUS ROG Maximus XI Extreme Z390 LGA1151
    Processori9-9900KS
    Memory (part number)Corsair Vengeance RGB PRO 64 GB (4 x 16 GB) DDR4 3200 MHz
    Graphics Card #1Nvidia 2080Ti Founders
    Sound CardSound Blaster ZXR
    MonitorAcer Predator XB271HK
    Storage #1Samsung 2.5-Inch 2 TB 850 EVO
    Storage #22x 1 TB 850 EVO + M.2 1920GB MP510
    CPU CoolerCorsair CW-9060031-WW Hydro Series H150i PRO RGB
    CaseCorsair CC-9011063-WW 780T Graphite Series Windowed Full Tower ATX
    Power SupplyCorsair CP-9020070-UK 1200w
    Keyboard Logitech G810
    Mouse Logitech G502
    Headset Logitech G933
    Mouse Pad Logitech Cloth
    Headset/Speakers Logitech Z906
    OS Windows 10
    Network RouterAsus DSL-AC88u 3100
    Accessory #1 Saitek X52 Pro
    Accessory #2 Canon MG7550
    Accessory #3 NVidia 3D Vision + Oculus Rift S
    XBrookieX's Avatar
    Join Date
    May 2015
    Reputation
    10
    Posts
    56

    http://answers.microsoft.com/en-us/i...fc1cdfe&auth=1
    work from last to help understand this is a ongoing issue with windows 10.

  8. #8
    ROG Enthusiast Array XBrookieX PC Specs
    XBrookieX PC Specs
    Laptop (Model)HP 15-dc1011na OMEN 15.6 Inch FHD Gaming Laptop
    MotherboardASUS ROG Maximus XI Extreme Z390 LGA1151
    Processori9-9900KS
    Memory (part number)Corsair Vengeance RGB PRO 64 GB (4 x 16 GB) DDR4 3200 MHz
    Graphics Card #1Nvidia 2080Ti Founders
    Sound CardSound Blaster ZXR
    MonitorAcer Predator XB271HK
    Storage #1Samsung 2.5-Inch 2 TB 850 EVO
    Storage #22x 1 TB 850 EVO + M.2 1920GB MP510
    CPU CoolerCorsair CW-9060031-WW Hydro Series H150i PRO RGB
    CaseCorsair CC-9011063-WW 780T Graphite Series Windowed Full Tower ATX
    Power SupplyCorsair CP-9020070-UK 1200w
    Keyboard Logitech G810
    Mouse Logitech G502
    Headset Logitech G933
    Mouse Pad Logitech Cloth
    Headset/Speakers Logitech Z906
    OS Windows 10
    Network RouterAsus DSL-AC88u 3100
    Accessory #1 Saitek X52 Pro
    Accessory #2 Canon MG7550
    Accessory #3 NVidia 3D Vision + Oculus Rift S
    XBrookieX's Avatar
    Join Date
    May 2015
    Reputation
    10
    Posts
    56

    Luck of the draw, Noticed not but without Risk as not always work is a full reinstall. windows 10 originally the sound was problematic, threshold 2 helped yet didn't always correct what uses changed hence why new installs work.
    I've lost many of days on this and Microsoft admitted the problem. X99 5.1 board is fine with win 7 and 8.
    PS fast ring insiders now having problems again with latest updates. Lucky I'm ok to press.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •