Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 20
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Jun 2014
    Reputation
    10
    Posts
    13

    M.2 Force disabled in BBS

    Good Evening,

    This is honestly my first time posting on the forums and i have had every Rampage ROG series mobo without issue.
    The current and only issue that I have is that very randomly (sometimes 2 or 3 times in a row or up to 3 weeks between
    issue) when I cold start my computer when I get home, I get the overclock failed splash screen. So i stopped using XMP
    and it is still persistent. Once I hit F1 and go to the boot tab, my default boot device has been disabled in BBS. I then have
    to clear cmos and am able to select it just fine and continue forward. I haven't really been bothered but the past 4 days it
    has happened every single time. Any ideas? The only thing i change in the bios now is the post delay from 3-1 and thats it.
    Will post specs below:

    Motherboard: Rampage V Extreme 3.1
    Processor: 5930K (not OCed)
    Memory: 32g (4x8g sticks) 2400mhz (Running at 2133 until issue is resolved) F4-2400C15Q-32GRR
    Graphics: Two, Sapphire Radeon 295x2 (Quadfire)
    Power Supply: EVGA G2 1600w
    Boot Drive: Kingston Predator PCIe x4 M.2 240g
    SSD: 500gb Samsung 850 evo
    HDD: 1tb WD blue
    Optical: Asus x24 DVD player
    OS: Windows 10 x64, build 1511

    All drivers are current as of now, windows is 100% patched. My current bios 1401 and haven't updated to 1501 as I do not
    have 16gb memory modules. Should I update to this to see if it helps? Sorry for being all over the place but I would like to
    try and hammer this down. If you need any other additional information, please let me know. Thank you in advance!

    Kolby

  2. #2
    ROG Guru: Orange Belt Array red454 PC Specs
    red454 PC Specs
    MotherboardRampage V Extreme BIOS 3801
    Processor5820K
    Memory (part number)32GB - G.Skill F4-2800C16Q-32GRK
    Graphics Card #1GTX Titan X
    MonitorDual 23"
    Storage #1Samsung 850 EVO 500GB SSD
    Storage #2Samsung 850 EVO 500GB SSD
    CPU CoolerCooler Master Nepton 280L
    CaseThermaltake Core X9
    Power SupplyDARK POWER PRO 11 1000W
    Keyboard Logitech G19S
    Mouse Logitech G600
    OS Win 10 Pro 64bit
    Network RouterLinksys EA9500
    Accessory #1 FreeNAS Server with 8TB
    red454's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Reputation
    32
    Posts
    429

    I am running with 4 x 8g sticks of G.Skill Ram and just bumped to BIOS 1701 over the weekend with no issues.
    ASUS Rampage V Extreme BIOS 3801 | i7-5820K | Thermaltake Core X9 | G.Skill F4-2800C16Q-32GRK | Cooler Master Nepton 280L | Dual Samsung 850EVO 500GB SSD | PSU: DARK POWER PRO 11 1000W | 3TB & 4TB HDD | NVIDIA GTX Titan X | ASUS 24x DVD±RW Drive | Win10 Pro

  3. #3
    ROG Member Array
    Join Date
    Jun 2014
    Reputation
    10
    Posts
    13

    Quote Originally Posted by red454 View Post
    I am running with 4 x 8g sticks of G.Skill Ram and just bumped to BIOS 1701 over the weekend with no issues.
    Do you think its worth a go as a fix action for my current issue or was just more of food for thought lol? Thank you either way.

  4. #4
    ROG Guru: Orange Belt Array red454 PC Specs
    red454 PC Specs
    MotherboardRampage V Extreme BIOS 3801
    Processor5820K
    Memory (part number)32GB - G.Skill F4-2800C16Q-32GRK
    Graphics Card #1GTX Titan X
    MonitorDual 23"
    Storage #1Samsung 850 EVO 500GB SSD
    Storage #2Samsung 850 EVO 500GB SSD
    CPU CoolerCooler Master Nepton 280L
    CaseThermaltake Core X9
    Power SupplyDARK POWER PRO 11 1000W
    Keyboard Logitech G19S
    Mouse Logitech G600
    OS Win 10 Pro 64bit
    Network RouterLinksys EA9500
    Accessory #1 FreeNAS Server with 8TB
    red454's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Reputation
    32
    Posts
    429

    You will likely be encouraged to update the BIOS - however, some will say if it works, leave it alone. I usually try to go with the latest version, and having a few ROG boards over the years I can say that I have never had any problems with a BIOS update.

    But my comment was more of an FYI...
    Last edited by red454; 12-09-2015 at 02:53 PM.
    ASUS Rampage V Extreme BIOS 3801 | i7-5820K | Thermaltake Core X9 | G.Skill F4-2800C16Q-32GRK | Cooler Master Nepton 280L | Dual Samsung 850EVO 500GB SSD | PSU: DARK POWER PRO 11 1000W | 3TB & 4TB HDD | NVIDIA GTX Titan X | ASUS 24x DVD±RW Drive | Win10 Pro

  5. #5
    ROG Guru: Grand Master Array
    Join Date
    Oct 2012
    Reputation
    339
    Posts
    15,255

    Quote Originally Posted by DeadlYSinneR99 View Post
    Do you think its worth a go as a fix action for my current issue or was just more of food for thought lol? Thank you either way.
    Go ahead. There is a new BIOS available. Remember to download it onto a freshly FAT32 formatted USB pendrive and update using the EZ Flash Utility that's in the BIOS.

  6. #6
    ROG Member Array
    Join Date
    Jun 2014
    Reputation
    10
    Posts
    13

    Quote Originally Posted by Chino View Post
    Go ahead. There is a new BIOS available. Remember to download it onto a freshly FAT32 formatted USB pendrive and update using the EZ Flash Utility that's in the BIOS.
    I have the Rampage V extreme/U3.1 motherboard and my latest driver is 1502. I looked at the Rampage V Extreme and it has 1701.
    I am currently not using the 3.1 card so are the actual motherboards the same and if so, could I use the 1701 bios? I will definitely
    update to 1502 when I get off work. Thanks for the replies so far!

  7. #7
    ROG Guru: Grand Master Array
    Join Date
    Oct 2012
    Reputation
    339
    Posts
    15,255

    From revision 1302 and onwards, the BIOS is the same for both motherboards.

  8. #8
    ROG Member Array
    Join Date
    Jun 2014
    Reputation
    10
    Posts
    13

    Quote Originally Posted by Chino View Post
    From revision 1302 and onward, the BIOS is the same for both motherboards.
    Bios updated successfully! Running 1801. I restarted about 10 times with no issue so far but something else has developed, naturally.
    Everytime I click shutdown or restart in windows, windows says "restarting" and then screen goes black, then monitors go to sleep, then use devices power off,
    but then, the whole rig stay on. I mean everything inside the chassis stays on. I left it for 5 minutes and nothing happened, so I just manually
    restarted it with the reset button and it restarts just fine with no errors or anything. I noticed this last night but thought it was a fluke
    so i dont think it is bio related. I also just recently updated to windows 1511, do you think this is the culprit?

    I will keep you posted with my original issue as time goes on, just need to hammer down on the new issue (although not as frusterating as the first).
    Thank you guys again!

  9. #9
    ROG Enthusiast Array jdpg265 PC Specs
    jdpg265 PC Specs
    MotherboardAsus Rampage V Extreme
    ProcessorCore i7-5960X Extreme Edition
    Memory (part number)32 GB G Skill F4-2800C16-8GRK
    Graphics Card #1NVIDIA GeForce GTX TITAN X
    Graphics Card #2NVIDIA GeForce GTX TITAN X
    MonitorAsus ROG PG278Q
    Storage #1Samsung NVMe SSD 950
    Storage #2Samsung SSD 850 PRO 1TB
    CPU CoolerCorsair H110i GT
    Power SupplyCorsair AX 1200i
    Keyboard Razer BlackWidow Chroma
    Mouse Razer Mamba TE
    Headset Astro A50
    OS Microsoft Windows 10 Pro 10.0.10586.17
    Accessory #1 Razer Orbweaver Chroma

    Join Date
    May 2015
    Reputation
    10
    Posts
    38

    How did you update your bios? Did you use USB Flashback? If not that could be the cause the issue. Some have reported that not using USB Flashback (see your manual (2-14) has given them strange results. Also after you updated and rebooted did windows tell you that you needed to reboot?

  10. #10
    ROG Guru: Grand Master Array
    Join Date
    Oct 2012
    Reputation
    339
    Posts
    15,255

    Quote Originally Posted by DeadlYSinneR99 View Post
    Bios updated successfully! Running 1801. I restarted about 10 times with no issue so far but something else has developed, naturally.
    Everytime I click shutdown or restart in windows, windows says "restarting" and then screen goes black, then monitors go to sleep, then use devices power off,
    but then, the whole rig stay on. I mean everything inside the chassis stays on. I left it for 5 minutes and nothing happened, so I just manually
    restarted it with the reset button and it restarts just fine with no errors or anything. I noticed this last night but thought it was a fluke
    so i dont think it is bio related. I also just recently updated to windows 1511, do you think this is the culprit?

    I will keep you posted with my original issue as time goes on, just need to hammer down on the new issue (although not as frusterating as the first).
    Thank you guys again!
    Do you have AI Suite or the Intel RST software installed?

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •