Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Sep 2015
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Shutdown and restart problem on Asus VIII Ranger

    So I have tried to clear CMOS and update the BIOS version. I have also done the mem-ok. Still, whenever I try to shutdown the computer, it is stuck at q-code 04. And whenever I try to restart the computer, it is stuck at q-code 02. In both cases, the monitor is off but the tower is still running. In addition, the reset button on the case does not work.

    My build is

    CPU: i5-6600k
    Motherboard: Asus VIII Ranger
    Memory: Corsair Vengeance LPX 16GB
    Storage: Kingston HyperX Savage 240GB
    Video Card: Asus GeForce GTX 970
    Power Supply: Corsair RM650W


    Please help me with my issue and also give me any suggestion for my build.

    Thank you very much

  2. #2
    New ROGer Array
    Join Date
    Oct 2015
    Reputation
    10
    Posts
    1

    Angry

    Quote Originally Posted by jcdss View Post
    So I have tried to clear CMOS and update the BIOS version. I have also done the mem-ok. Still, whenever I try to shutdown the computer, it is stuck at q-code 04. And whenever I try to restart the computer, it is stuck at q-code 02. In both cases, the monitor is off but the tower is still running. In addition, the reset button on the case does not work.

    My build is

    CPU: i5-6600k
    Motherboard: Asus VIII Ranger
    Memory: Corsair Vengeance LPX 16GB
    Storage: Kingston HyperX Savage 240GB
    Video Card: Asus GeForce GTX 970
    Power Supply: Corsair RM650W


    Please help me with my issue and also give me any suggestion for my build.

    Thank you very much
    Hello Mate,

    I have exactly the same problem as you! I can login to Windows whithout any problems and start up my PC but cannot shutdown nor restart my rig.
    A0 code is shown, the screen is all black and the restart / shutdown buttons are not responding at all.

    It couldn't restart even during windows instalation!
    Have tried all the available BIOS files.

    Memory DDR4 2666 --> Memory test OK
    6600K --> CPU Test OK

    It has taken me more than 2 weeks to be able to find out that this damned board is causing the trouble.

    We have given our money for a device which should work! Please FIX it ASAP, or give our money back.

    Greetings,
    An angry customer

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Sep 2015
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Know where problems are and some advices

    Quote Originally Posted by Icemanjoker View Post
    Hello Mate,

    I have exactly the same problem as you! I can login to Windows whithout any problems and start up my PC but cannot shutdown nor restart my rig.
    A0 code is shown, the screen is all black and the restart / shutdown buttons are not responding at all.

    It couldn't restart even during windows instalation!
    Have tried all the available BIOS files.

    Memory DDR4 2666 --> Memory test OK
    6600K --> CPU Test OK

    It has taken me more than 2 weeks to be able to find out that this damned board is causing the trouble.

    We have given our money for a device which should work! Please FIX it ASAP, or give our money back.

    Greetings,
    An angry customer


    Hey,

    So i actually called Asus motherboard customer service about the issue. They told me that this indicates that there are some problems with the motherboard, and it might be defected. I got a replacement with the vendor. However, on this second motherboard, I have the same problem as before. I assume that either there are large amount of this motherboard come with defects, or there are flaws in its design.

    THEREFORE For those who are interested in getting this Asus Maximus VIII Ranger motherboard and saw my post, PLEASE DONT EVEN THINK ABOUT BUYING IT. YOU WILL SPEND A LOT OF YOUR TIME TRYING TO FIX YOUR COMPUTER.
    However, this is a matter of personal opinion. Try it if you want to.

    Sorry that I reply this late. Mate

  4. #4
    ROG Member Array MyDNA PC Specs
    MyDNA PC Specs
    Laptop (Model)HP PAvilion dv6 3032tx
    MotherboardASUS Maximus VIII Ranger
    ProcessorIntel i7 7600K
    Memory (part number)CMK8GX4M2B3200C16
    Graphics Card #1GeForce GTX1060 6GB
    MonitorAOC 2436
    Storage #1Samsung 850 EVO SSD 1TB
    Storage #2WD Black 1TB
    CPU CoolerNoctua NH-D15
    CaseANTEC Server Tower 1080 modded
    Power SupplyANTEC EDGE 80+ Gold Full Modular 550W
    Keyboard Razer BlackWidow Chroma V2
    Mouse Razer Naga Chroma
    Headset/Speakers Editier M1370BT
    OS Windows 10 Pro x64
    Network RouterNetgear GD3100D 2 Cable + TP-Link W8970 ADSL2+

    Join Date
    Jan 2016
    Reputation
    10
    Posts
    6

    Shutdown and restart problem on Asus VIII Ranger

    My motherboard is doing something similar, but it does startup and restart within windows OK. It just doesn't shutdown fully all the time, it's an intermediate problem.
    I've updated the BIOS to the latest version, without a fix. The reset button on the motherboard and the one one the case doesn't always work either.
    It happens only after the shutdown problem. Other times it shuts down fully and I can reset it if I want to.

    When it doesn't shutdown fully, the fans keep spinning and the power LED indicator is on. No HDD activity. I can not recall the codes that are displayed on the MB.
    I'll check next time and update this post with the information.

    I emailed ASUS about this problem and they replied stating that I need to try the MB in a different system to see if it still happens. I've tried re-seating the RAM,
    using one stick at a time, changed the sticks around, used another VGA card, different power supply and after all that work, it still happens.

    So the next step is to contact a David by email that the ASUS tech support suggested, to get a RMA number so I can return the MB to get it checked out/replaced.

    This is a real bummer, because I need my desktop for work and I can not really afford time off due to no PC, OH well, demz the braikz.

    UPDATE the shop I purchased the MB is going to replace it once David gives me the RMA number by email. Yohoo!!

  5. #5
    New ROGer Array
    Join Date
    Apr 2016
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Quote Originally Posted by MyDNA View Post
    My motherboard is doing something similar, but it does startup and restart within windows OK. It just doesn't shutdown fully all the time, it's an intermediate problem.
    I've updated the BIOS to the latest version, without a fix. The reset button on the motherboard and the one one the case doesn't always work either.
    It happens only after the shutdown problem. Other times it shuts down fully and I can reset it if I want to.

    When it doesn't shutdown fully, the fans keep spinning and the power LED indicator is on. No HDD activity. I can not recall the codes that are displayed on the MB.
    I'll check next time and update this post with the information.

    I emailed ASUS about this problem and they replied stating that I need to try the MB in a different system to see if it still happens. I've tried re-seating the RAM,
    using one stick at a time, changed the sticks around, used another VGA card, different power supply and after all that work, it still happens.

    So the next step is to contact a David by email that the ASUS tech support suggested, to get a RMA number so I can return the MB to get it checked out/replaced.

    This is a real bummer, because I need my desktop for work and I can not really afford time off due to no PC, OH well, demz the braikz.

    UPDATE the shop I purchased the MB is going to replace it once David gives me the RMA number by email. Yohoo!!
    I am in the exact same situation, sometimes it will restart/shutdown 4 times in a row, then not for another 6 times or so... Wanted to use
    the WoL, but this problem makes that useless. The same issue happens if you try to put it into sleep. The code displayed while it is running is A0, and when it is hung it's A0, so, yeah that helps me.

    In the 20+ years I have been building systems, I have never witnessed a brand new build not restart or shutdown correctly... Are we going backwards?

    I have tried every possible "fix" that I have been able to find over the past two weeks, and this is my first Asus board... It is not leaving a good taste in my mouth.
    Last edited by amazz20; 05-06-2016 at 03:38 AM.

  6. #6
    ROG Guru: Grand Master Array
    Join Date
    Oct 2012
    Reputation
    339
    Posts
    15,255

    Make sure you're running the latest BIOS. Uninstall AI Suite and the Intel RST software if you're using it. Clear your CMOS and test your system at stock default.

  7. #7
    New ROGer Array
    Join Date
    Apr 2016
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Quote Originally Posted by Chino View Post
    Make sure you're running the latest BIOS. Uninstall AI Suite and the Intel RST software if you're using it. Clear your CMOS and test your system at stock default.
    I'll give it another go, did do some more research on different forums, one person it took 7 minutes for the computer to fully power down, turned out it was an old DVD
    burner that was causing it.

    And on another forum, it ended up being the power supply that wasn't allowing it to sleep correctly, I guess that sleep triggers under voltage protection on some..

    I have plenty extra parts to try out also, if putting 1701 (was released yesterday, hoping it would fix it) on it again, and keeping it plain vanilla windows 10 doesn't work.

    Thanks for the info.

  8. #8
    ROG Enthusiast Array yamatosan PC Specs
    yamatosan PC Specs
    MotherboardROG Maximus VIII Ranger
    ProcessorIntel i5 6600K @ 3.5GHz
    Memory (part number)HyperX Fury HX426C15FBK2/8
    Graphics Card #1EVGA GTX 1060 SSC GAMING 6GB
    Sound CardROG Supreme FX
    MonitorSamsung BX2231
    Storage #1Samsung 850 EVO 250GB SSD
    Storage #2Corsair Force3 90GB SSD
    CPU CoolerNZXT Kraken X31 push - pull
    CaseCooler Master CM 690 III
    Power SupplyCorsair HXi 850
    Keyboard Microsoft Wireless 800
    Mouse Microsoft Wireless 1000
    OS Windows 10 Pro x64
    Network RouterTP-LINK Archer C2
    Accessory #1 WD 20EFRX 2TB HDD

    Join Date
    Dec 2015
    Reputation
    10
    Posts
    67

    I still have a similar problem with shutdown.
    Sometimes it works, sometimes it does not.
    I suspected my PSU in the beggining, but even when i change it i have this problem.
    And sometimes, after about 10min, I either get a BSOD and restart either it just restart without saying anything.
    Could be mainboard or just a software problem - my OS is Win 7 x64 Pro.
    P.S. : All settings at stock. And my network "initialization" taking 1min to start (i mean i enter OS and takes 1min to start).

  9. #9
    New ROGer Array
    Join Date
    Apr 2016
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Quote Originally Posted by yamatosan View Post
    I still have a similar problem with shutdown.
    Sometimes it works, sometimes it does not.
    I suspected my PSU in the beggining, but even when i change it i have this problem.
    And sometimes, after about 10min, I either get a BSOD and restart either it just restart without saying anything.
    Could be mainboard or just a software problem - my OS is Win 7 x64 Pro.
    P.S. : All settings at stock. And my network "initialization" taking 1min to start (i mean i enter OS and takes 1min to start).
    Mine does the network thing also, i'm on 10. If it sits at the lock screen the network icon is fine, once you log in it puts an exclamation point on it, Steam tries to load but can't
    but can't due to it doing whatever the heck it does, then after about 10-20 seconds it goes away and works fine...

    Ahh new technology bugs, it keeps some of us employed!

  10. #10
    ROG Junior Member Array uACaptainJack PC Specs
    uACaptainJack PC Specs
    Laptop (Model)ASUS N55SF
    MotherboardASUS MAXIMUS VIII HERO
    ProcessorINTEL I7 SKYLAKE 6700K 4.0GHZ
    Memory (part number)KINGSTON HYPERX 8X2GB DDR4 2333MHZ
    Graphics Card #1EVGA GTX 970 SSC AC 2.0+
    MonitorBENQ RL2455
    Storage #1SAMSUNG 850 EVO 240GB
    Storage #2SEAGATE 2TB HDD
    CPU CoolerCOOLERMASTER HYPER 212 EVO
    CaseCOOLERMASTER MASTERCASE 5 PRO
    Power SupplyEVGA 750W+ BRONZE B2
    Keyboard CORSAIR K70 RED
    Mouse LOGITECH G700S
    Headset KINSTON HYPERX CLOUD II
    Mouse Pad KINSTON HYPERX LARGE
    Headset/Speakers CREATIVE 5200 INSPIRE
    OS WINDOWS 10 x64

    Join Date
    May 2016
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Hello.
    I have a same problem likes you with Maximus VIII Ranger z170 motherboard. When i want to shutdown pc it is doesnt closing system. Waiting on the "windows shuting down" screen.
    But when I try in AI suite select Dıgı VRAM OFF setting is OK closing right way. I hate whis way shuting down but it is work.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •