Page 1 of 4 1 2 3 ... LastLast
Results 1 to 10 of 31
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Mar 2012
    Reputation
    10
    Posts
    12

    Maximus VIII Formula Shutdown but fans still running

    Dear all,

    I'm currently experiencing this problem where once clicked shutdown:
    1. Windows do it's turn off things.
    2. Monitor off
    3. Mouse and KB light off
    4. But mobo lighting and cpu fans keep running

    I will have to press and hold the power button to turn off the system. Once it off, turning it on again will NOT give any Windows error.

    Can anyone shed some light on this issue. It's frustrating .

    Thanks.

  2. #2
    ROG Guru: Brown Belt Array NemesisChild PC Specs
    NemesisChild PC Specs
    MotherboardASUS Maximus X Hero (WI-FI AC)
    ProcessorIntel i7 8700K
    Memory (part number)G.Skill F4-3600C16D-16GTZR
    Graphics Card #1Nvidia GTX 1070 Ti FE
    Graphics Card #2Nvidia GTX 1070 Ti FE
    MonitorASUS ROG Swift PG278Q
    Storage #1Samsung 970 PRO 512GB NVMe M.2
    Storage #2WD Black 2TB 7200 RPM 64MB Cache
    CPU CoolerNZXT Kraken X42
    CaseCooler Master HAF 932 Advanced
    Power SupplyEVGA SuperNova 1200 P2
    Keyboard Logitech G910 Orion Spark
    Mouse Logitech G703 Wireless
    Headset Logitech G Pro
    Mouse Pad SteelSeries
    OS Windows 10 Home x64 (UEFI)
    Network RouterLinksys WRT1900AC
    NemesisChild's Avatar
    Join Date
    Sep 2011
    Reputation
    89
    Posts
    1,788

    Please list your other major system components.
    Intel i7 8700K@ 5.2GHz (Delidded)
    ASUS Maximus X Hero (Bios 1801)
    NZXT Kraken X42
    G.Skill TridentZ@ 4000MHz CL16 2x8GB
    SLI: 2x Nvidia GTX 1070 Ti FE@ 2025/2025MHz
    OS: Samsung 970 PRO 512GB NVMe M.2
    Storage: Samsung 960 EVO 500GB NVMe M.2
    Storage: 2x Samsung 850 EVO 500GB
    Storage: WD Black 7200 RPM 64MB Cache 2TB
    EVGA SuperNova 1200 P2
    Cooler Master HAF 932 Advanced

  3. #3
    ROG Guru: Grand Master Array
    Join Date
    Oct 2012
    Reputation
    339
    Posts
    15,255

    Also please specify the exact models of your monitor, keyboard, mouse and Windows version.

  4. #4
    ROG Enthusiast Array Stukow PC Specs
    Stukow PC Specs
    MotherboardASUS MAXIMUS VIII HERO @ 3504BIOS
    ProcessorINTEL i5 6600K @ DEFAULT
    Memory (part number)KINGSTON HYPERX FURY 16GB DDR4 2666MHZ KIT
    Graphics Card #1SAPPHIRE R9 290 VAPORX TRIXX
    Sound CardASUS ESSENCE STX
    MonitorEIZO FORIS FS 2434 + SAMSUNG XL2370HD
    Storage #1SAMSUNG SSD 850 EVO
    Storage #2SAMSUNG SSD 840
    CPU CoolerTHERMALRIGHT MACHO REV B
    CaseFRACTAL DEFINE R5 BLACK WINDOW
    Power SupplyCORSAIR RM650x
    Keyboard LOGITECH G810 ORION SPECTRUM
    Mouse ASUS GLADIUS ROG + CORSAIR HARPOON RGB
    Headset ASUS STRIX 2.0
    Mouse Pad STEELSERIES QCK
    OS WINDOWS 7 64BIT
    Network RouterSAMSUNG HORIZON BOX
    Accessory #1 XBOX 360 CONTROLLER

    Join Date
    Dec 2015
    Reputation
    10
    Posts
    35

    Quote Originally Posted by Ultracer View Post
    Dear all,

    I'm currently experiencing this problem where once clicked shutdown:
    1. Windows do it's turn off things.
    2. Monitor off
    3. Mouse and KB light off
    4. But mobo lighting and cpu fans keep running

    I will have to press and hold the power button to turn off the system. Once it off, turning it on again will NOT give any Windows error.

    Can anyone shed some light on this issue. It's frustrating .

    Thanks.
    its a well known problem also discussed in this topic i opened some weeks ago

    https://rog.asus.com/forum/showthrea...maximus-boards

    1. If you have Asus Aisuite 3 deinstall it and use the Asus Cleaner after it

    2. also check if the Intel Services i mentioned im my first post exist and if yes deactivate them


    notice that there isnt a 100% Solution out yet

  5. #5
    ROG Member Array
    Join Date
    Mar 2012
    Reputation
    10
    Posts
    12

    Quote Originally Posted by NemesisChild View Post
    Please list your other major system components.
    Thanks for your reply.

    Following are my specs:
    Win 10 Home x64
    CPU: 6700K
    Mobo: M8F
    Ram: Corsair LPX 2400MHz 8GB
    GPU: 970 Strix
    Sound card: STX II
    Cooler: NH-D14
    SSD: 840 Pro, Sandisk X300, OCZ Agility3
    HDD: Seagate SSHD 500GB, WD Green 2TB
    Asus DVD burner
    PSU: V1000 Cooler Master.
    KB: Vengeance K70
    Mouse: old G502
    Monitor: Samsung 27inch SA950 120Hz
    Xbox360 controller.

    What I tried to do:
    1. Fresh install from usb thumbdrive
    2. Reset Windows using recovery option
    3. Reseting BIOS


    Asus AISuite is not installed at all.

    But none of these work yet.

  6. #6
    ROG Enthusiast Array Oxmo81 PC Specs
    Oxmo81 PC Specs
    MotherboardROG MAXIMUS VIII HERO ALPHA
    ProcessorIntel I7 6700K
    Memory (part number)HX428C14SBK4/32
    Graphics Card #1Asus STRIX GTX 980 Ti OC 6GB
    Sound CardROG SupremeFX 2015
    MonitorAcer G24 and NEC ultiSync 20WGX2
    Storage #1Samsung 950 Pro M.2 512GB
    Storage #22 SSD and 3 HDD total 2,5T
    CPU CoolerEKWB EK-Supremacy EVO and costum Loop
    CaseThermaltake Armor LCS
    Power SupplyFractal Design Newton R3 1000W
    Keyboard Razer Lycosa
    Mouse Logitech MX Master
    Headset Razer shomething
    Mouse Pad StealSeries Glass
    Headset/Speakers Modifyed Logitech Z2000
    OS Windows 10 Pro 64bit
    Network RouterZyXEL P8702N Custom Telenor
    Accessory #1 Web Cam Microsoft LifeCam Studio
    Accessory #2 DXRacer DRIFTING Gaming Chair - OH/DF91/N
    Accessory #3 A Ottoman to rest my feet :p

    Join Date
    Dec 2015
    Reputation
    12
    Posts
    43

    I did have the same problem. I did unplugg the 24 and 8 pin power connectors. Removed the motherboard battery for 10-15 sec. Connected the power cables then the battery. And if you just updatet Bios do a restor to optimal defult in bios.

    This did help me. Hope it helps You

  7. #7
    ROG Member Array
    Join Date
    Jul 2016
    Reputation
    10
    Posts
    24

    Asus Formula VIII Shutdown issue: Windows 10

    Hi,

    I am having the same problem with my Asus Formula VIII
    Shutdown issue: Windows 10 does trigger the shutdown process, the monitor goes black but fans won't turn off (not normal) and MB LED's stay powered on (that is normal)
    No complete system shutdown MB. have to shut the PSU down manualy for complete shutdown.

    I know it is not an PSU issue because it worked perfect on my older MB.

    Is this a Hardware failure of the Asus MB?
    The "funny" thing is, sometimes the pc does shutdown correctly, but it does that very rarely and i do not know the conditions why it does that.
    I looked at every setting in the BIOS and could not find anything.
    I even did a complete BIOS flash yesterday, but to no avail.

    Please advise. I can find a lot of people with this problem. But i still have to find (read) the solution.
    According to the ROG forum this is a known issue?? any Solution?

    could this be a hardware problem of the MB and if so would a new MB be the solution?

  8. #8
    ROG Member Array
    Join Date
    Jul 2016
    Reputation
    10
    Posts
    24

    Asus Formula VIII Shutdown issue: Windows 10

    I got this reply from Asus:
    You must be kidding: they are already off (default settings are OFF)
    anyone want to comment on this?

    Dear mr. Piot,

    Thank you for your email.

    Go into the BIOS by tapping the Delete key right after you power on the system.
    Under de Advanced tab go to APM Configuration and turn off ErP Ready and turn off all the Power On options.

    If this does not solve the problem I suggest you test this with a different PSU.
    Some power supplies have power saving options making it possible that non supported mainboard do not fully shut down.

    I hope to have informed you enough.
    Ik hoop u hierbij voldoende te hebben geinformeerd.

    Kind regards,
    Vriendelijke groet,

    Asus TSD.
    Pierre Kotlarski
    Last edited by davidpiot1974; 07-04-2016 at 10:05 AM.

  9. #9
    Moderator Array Nate152 PC Specs
    Nate152 PC Specs
    MotherboardROG Maximus IX Code
    Processori7-7700k 5.2GHz Delidded
    Memory (part number)16GB G.Skill Trident Z 4025MHz 17-17-17-39-2T
    Graphics Card #1Titan Xp - EKFC waterblock
    Graphics Card #2Titan Xp
    Sound CardROG SupremeFX 2015
    MonitorHP ZR30w
    Storage #1Toshiba OCZ VX500 256GB
    CPU CoolerSwiftech Apogee GTZ
    CaseThermaltake Armor+ VH6000
    Power SupplyEVGA Supernova 1600w Titanium
    Keyboard Cyberpower Skorpion K2
    Mouse Razer Basilisk
    Headset Sennheiser HD6XX / Modmic 5
    OS Windows 10 Home 64 bit
    Accessory #1 Asus optical drive
    Accessory #2 Koolance ERM-2K3U
    Nate152's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Reputation
    308
    Posts
    16,359

    Hi guys,

    This could be a sign of an unstable pc, possibly the ram. I have my pc overclocked and sometimes it won't shut down and is caused by my overclocked ram. It has also shut down on me just idling at the desktop.

    Once stable neither one happens again.

    You can try running at default settings and see if your pc acts normal.

  10. #10
    ROG Member Array
    Join Date
    Jul 2016
    Reputation
    10
    Posts
    24

    Asus Formula VIII Shutdown issue: Windows 10

    I am running on standard BIOS default settings (No OC / or XMP profile).
    PC is stable, but it will not shut down correctly (fans keep spinning).

    Windows 10 is a clean install, so it should at least do a proper shutdown.

    This is not my first build, but it is the first time that i encountered this problem.

Page 1 of 4 1 2 3 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •