Page 3 of 7 FirstFirst 1 2 3 4 5 ... LastLast
Results 21 to 30 of 65
  1. #21
    ROG Member Array
    Join Date
    May 2016
    Reputation
    10
    Posts
    16

    Aura lighting control crashing/drdump

    M8 Hero Alpha

    I cannot seem to get the RGB Aura Lighting control application to run. It immediately crashes on startup and opens the browser to drdump.com for a post-mortem stack dump. I've installed/uninstalled all the available versions on the web site to no avail.

    According to the crash-dump, it's crashing down in the code that accesses the AHCI portions of the MB. Are there some AHCI drivers I need to install? I'm running Win 10/Fast-ring preview builds. I also cannot seem to install AISuite 3 as the installers all seem to hang or fail.

    Is anyone else experiencing similar issues with the Aura Lighting control app?

  2. #22
    Moderator Array Nate152 PC Specs
    Nate152 PC Specs
    MotherboardROG Strix Z690-F Gaming WiFi
    Processori7-12700KF
    Memory (part number)Kingston Fury Beast 16GB (2x8GB) 6000MT/s (KF560C40B)
    Graphics Card #1ROG Strix 3090 Ti LC OC
    Sound CardROG SupremeFX
    MonitorHP ZR30w
    Storage #1Seagate Firecuda 530 1TB
    CPU CoolerEK Quantum Velocity2
    CaseThermaltake Tower 900
    Power SupplyEVGA Supernova 1600 T2
    Keyboard ROG Falchion NX / Strix Flare II
    Mouse ROG Chakram X/Chakram Core/Spatha X
    Headset ROG Delta S Animate
    Mouse Pad Steelseries Prism XL + ROG Scabbard II
    OS Windows 11 Home
    Accessory #1 2x Swiftech Maelstrom X300 D5 V2
    Accessory #2 2x Hardware Labs SR2 560 MP radiators
    Accessory #3 Lamptron FC-5 V3 fan controller
    Nate152's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Reputation
    386
    Posts
    17,414

    Hi kylix.rd

    Welcome to the ROG forum !

    All you need to do is install the Aura software from the motherboard DVD or from the utilities on the downloads page.

    Have you installed the chipset driver and the MEI driver?

    A list of your system specs would be helpful too.

  3. #23
    ROG Member Array
    Join Date
    May 2016
    Reputation
    10
    Posts
    16

    Windows 10, Preview build 14342, 32MB RAM, Samsung 950 512GB M.2 NVMe SSD, 2 Intel RAID 0 arrays (4 drive, 2 per array), EVGA NVidia GTX 970 SSC

    I have the latest MEI driver installed, version 11.0.0.1172. It's newer than the one on the MB DVD, version 11.0.0.1163, which fails when I try to install it. The logs indicate that a newer version was located so the install failed.

    I have installed the Aura software (tried all available versions), how else would I be able to run it? It runs, but immediately crashes on startup with a Dr. Dump (which is a third-party post-mortem debugging tool integrated into the Aura software).

    Another oddity, is that I'm unable to install any of the AISuite tools. The installers either hang, or fail at some point in the install.

  4. #24
    Moderator Array Nate152 PC Specs
    Nate152 PC Specs
    MotherboardROG Strix Z690-F Gaming WiFi
    Processori7-12700KF
    Memory (part number)Kingston Fury Beast 16GB (2x8GB) 6000MT/s (KF560C40B)
    Graphics Card #1ROG Strix 3090 Ti LC OC
    Sound CardROG SupremeFX
    MonitorHP ZR30w
    Storage #1Seagate Firecuda 530 1TB
    CPU CoolerEK Quantum Velocity2
    CaseThermaltake Tower 900
    Power SupplyEVGA Supernova 1600 T2
    Keyboard ROG Falchion NX / Strix Flare II
    Mouse ROG Chakram X/Chakram Core/Spatha X
    Headset ROG Delta S Animate
    Mouse Pad Steelseries Prism XL + ROG Scabbard II
    OS Windows 11 Home
    Accessory #1 2x Swiftech Maelstrom X300 D5 V2
    Accessory #2 2x Hardware Labs SR2 560 MP radiators
    Accessory #3 Lamptron FC-5 V3 fan controller
    Nate152's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Reputation
    386
    Posts
    17,414

    Thank You

    If you have the chipset driver installed I suspect one of two things, either your ram is unstable or it's something to do with raid.

    First try the vccio and cpu system agent voltages at 1.20v - 1.25v and see if it still hangs, if it does I suspect it's something with raid. I don't use raid so I have no suggestions on that except to disable it.

  5. #25
    ROG Member Array
    Join Date
    May 2016
    Reputation
    10
    Posts
    16

    I've never had any issues with RAID, and disabling them is not really an option since all the user account information and a lot of the program files are junctioned onto them. Everything about the system is stable and running well. It is *just* the Aura lighting application and the AISuite tools.

    I don't really care about the AISuite tools if they don't install, but the lighting headers was one reason I picked up the M8 Hero Alpha. The ASUS LED Control Service is running, it is only the control application which crashes on startup.

  6. #26
    Moderator Array Nate152 PC Specs
    Nate152 PC Specs
    MotherboardROG Strix Z690-F Gaming WiFi
    Processori7-12700KF
    Memory (part number)Kingston Fury Beast 16GB (2x8GB) 6000MT/s (KF560C40B)
    Graphics Card #1ROG Strix 3090 Ti LC OC
    Sound CardROG SupremeFX
    MonitorHP ZR30w
    Storage #1Seagate Firecuda 530 1TB
    CPU CoolerEK Quantum Velocity2
    CaseThermaltake Tower 900
    Power SupplyEVGA Supernova 1600 T2
    Keyboard ROG Falchion NX / Strix Flare II
    Mouse ROG Chakram X/Chakram Core/Spatha X
    Headset ROG Delta S Animate
    Mouse Pad Steelseries Prism XL + ROG Scabbard II
    OS Windows 11 Home
    Accessory #1 2x Swiftech Maelstrom X300 D5 V2
    Accessory #2 2x Hardware Labs SR2 560 MP radiators
    Accessory #3 Lamptron FC-5 V3 fan controller
    Nate152's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Reputation
    386
    Posts
    17,414

    I'm not sure why you're having trouble, maybe try a bios update.

  7. #27
    ROG Member Array
    Join Date
    May 2016
    Reputation
    10
    Posts
    16

    Already on the current 1601 BIOS, which did fix several RAID issues when I was originally configuring the system.

    I don't know if the issue is related to the Windows 10 preview builds or if there is just some driver/configuration conflict. For instance, I was able to install the TurboV app and driver, but when I run it, it fails with the error message 'Invalid class string, ProgID: "atkexCom.axdata"'

    Like I said, I'm able to use the system since it is stable, runs well and doesn't exhibit any problems except for the ASUS tools. This is one of many ASUS MBs I've had over the years and this is the first time I've had issues like this. I don't necessarily think the problem is the hardware, but in the software tools/drivers.

  8. #28
    Moderator Array Nate152 PC Specs
    Nate152 PC Specs
    MotherboardROG Strix Z690-F Gaming WiFi
    Processori7-12700KF
    Memory (part number)Kingston Fury Beast 16GB (2x8GB) 6000MT/s (KF560C40B)
    Graphics Card #1ROG Strix 3090 Ti LC OC
    Sound CardROG SupremeFX
    MonitorHP ZR30w
    Storage #1Seagate Firecuda 530 1TB
    CPU CoolerEK Quantum Velocity2
    CaseThermaltake Tower 900
    Power SupplyEVGA Supernova 1600 T2
    Keyboard ROG Falchion NX / Strix Flare II
    Mouse ROG Chakram X/Chakram Core/Spatha X
    Headset ROG Delta S Animate
    Mouse Pad Steelseries Prism XL + ROG Scabbard II
    OS Windows 11 Home
    Accessory #1 2x Swiftech Maelstrom X300 D5 V2
    Accessory #2 2x Hardware Labs SR2 560 MP radiators
    Accessory #3 Lamptron FC-5 V3 fan controller
    Nate152's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Reputation
    386
    Posts
    17,414

    After you installed windows 10 tell me everything you installed, it sounds like it could be an issue with the chipset driver or the MEI driver.

  9. #29
    ROG Member Array
    Join Date
    May 2016
    Reputation
    10
    Posts
    16

    Intel chipset drivers installed fine, as did all the normal USB drivers, Ethernet drivers, bluetooth, wifi, etc... Realtex sound drivers are working, along with the Asmedia drivers. I did install the latest Samsung NVMe drivers, but I did that recently; the Lighting control stuff wasn't working before that.

    All drivers and devices are showing up in Device Manager as working (no errors).

  10. #30
    Moderator Array Nate152 PC Specs
    Nate152 PC Specs
    MotherboardROG Strix Z690-F Gaming WiFi
    Processori7-12700KF
    Memory (part number)Kingston Fury Beast 16GB (2x8GB) 6000MT/s (KF560C40B)
    Graphics Card #1ROG Strix 3090 Ti LC OC
    Sound CardROG SupremeFX
    MonitorHP ZR30w
    Storage #1Seagate Firecuda 530 1TB
    CPU CoolerEK Quantum Velocity2
    CaseThermaltake Tower 900
    Power SupplyEVGA Supernova 1600 T2
    Keyboard ROG Falchion NX / Strix Flare II
    Mouse ROG Chakram X/Chakram Core/Spatha X
    Headset ROG Delta S Animate
    Mouse Pad Steelseries Prism XL + ROG Scabbard II
    OS Windows 11 Home
    Accessory #1 2x Swiftech Maelstrom X300 D5 V2
    Accessory #2 2x Hardware Labs SR2 560 MP radiators
    Accessory #3 Lamptron FC-5 V3 fan controller
    Nate152's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Reputation
    386
    Posts
    17,414

    So you have the aura lighting control installed and working now?

Page 3 of 7 FirstFirst 1 2 3 4 5 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •