Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Oct 2013
    Reputation
    10
    Posts
    37

    Asus Maximus VIII Hero Coil Whine

    Hello,

    I am currently using an Intel 6700K CPU with an Asus M8H motherboard. I've been trying to figure out the best settings for stability at various frequencies and using programs like OCCT and IBT to test.

    I notice however that when under load, there is some coil whine from the motherboard. I know coil whine is often unavoidable with PC components, but this is the first time I have ever encountered it coming from a motherboard's circuitry.

    Is it normal to experience some coil whine with these boards, or is it an indication my board is faulty?

    Funnily enough, this is also the very first build I've done in about 10 years where I haven't had any coil whine from the VGA...

    Thanks

    Odai.
    Last edited by Odaik; 03-25-2016 at 03:27 AM.

  2. #2
    ROG Guru: Orange Belt Array ondersma80 PC Specs
    ondersma80 PC Specs
    MotherboardMaximus VIII Hero Alpha
    Processori7-6700K
    Memory (part number)F4-3000C15D-16GTZ
    Graphics Card #1EVGA GTX 1070 SC
    Sound CardXonar DSX
    MonitorPG278Q
    Storage #1Samsung 960 Pro
    Storage #2Assorted SSD & HDD
    CPU CoolerNH-D14
    Power SupplySilencer MK III 850W
    Keyboard G105
    Mouse G700S
    Headset/Speakers Bose Companion 5
    OS Windows 10 - I moved on from the technology of the previous decade.

    Join Date
    Oct 2015
    Reputation
    10
    Posts
    258

    There are a few other users reporting this with various Maximus VIII boards in this thread: https://rog.asus.com/forum/showthrea...on-motherboard

    One user corrected it with PSU swap, one thinks OC related, one thinks it had been improving over the last few BIOS releases. The OP was swapping his board I think. Perhaps if his replacement still does it you guys can figure out what you have in common as far as settings and components. I haven't noticed this with or without OC on my M8Hero-Alpha. However, various squeals on never platforms like this wouldn't surprise me. As focuses toward power saving and efficiency grow as will the likelihood of inducing noise.
    Last edited by ondersma80; 03-25-2016 at 02:23 PM.

  3. #3
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Sep 2015
    Reputation
    10
    Posts
    34

    Quote Originally Posted by ondersma80 View Post
    There are a few other users reporting this with various Maximus VIII boards in this thread: https://rog.asus.com/forum/showthrea...on-motherboard

    One user corrected it with PSU swap, one thinks OC related, one thinks it had been improving over the last few BIOS releases. The OP was swapping his board I think. Perhaps if his replacement still does it you guys can figure out what you have in common as far as settings and components. I haven't noticed this with or without OC on my M8Hero-Alpha. However, various squeals on never platforms like this wouldn't surprise me. As focuses toward power saving and efficiency grow as will the likelihood of inducing noise.
    Been through 3 different boards from right when they were released to one I purchased about 2 months ago all have had the coil whine issue. It only tends to happen for me when running prime stress test on certain tests. But all the boards have exhibited this. Tried multiple psus as well.

  4. #4
    Mastermind19 Array
    Join Date
    Oct 2015
    Reputation
    10
    Posts
    35

    What kind of water pump or water cooling do you use?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •