Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    ROG Guru: White Belt Array orcinus PC Specs
    orcinus PC Specs
    MotherboardRampage V Extreme 3504
    Processori7-5960X @ 4.585GHz strap 125, BCLK 131
    Memory (part number)F4-2800C16Q-32GRR@13-13-13-33-CR1-BCLK 131,
    Graphics Card #1TITAN Xp
    Graphics Card #2TITAN Xp
    Sound CardAsus Xonar Essence STX
    MonitorDell UP2715K
    Storage #1SM 960 Pro 2TB RADI1
    Storage #2SM 960 Pro 2TB RAID1
    CPU CoolerEKWB custom 2x480mm + 1x560mm
    CaseCaseLabs Magnum STH10
    Power SupplyCorsair AX1500i
    Keyboard Logitech G710+
    Mouse Logitech G900
    Headset Sennheiser PXC550
    OS Windows 10 Enterprise 64 1701
    Network RouterAsus AC88U

    Join Date
    Oct 2014
    Reputation
    10
    Posts
    107

    Cold & warm boot on RVE - help needed

    So, I'd like if someone could shed some info onto why an X99 setup seems to boot forever, sometimes taking quite a long time.

    My current config is:
    ASUS RVE board (1902 BIOS)
    Intel 5960X
    ASUS TitanX
    ASUS Xonar Essence
    32GB (4x8) 3000 XMP2 default
    Samsung XP941 M2 drive
    Samsung EVO 1TB
    Samsung 840 Pro 512GB

    What is causing a long boot? How long is the boot expected to be? Is the default ASUS TitanX BIOS a GOP (EFI) one? What to do to make it faster?

    Thanks.

  2. #2
    ROG Guru: Green Belt Array drop4205 PC Specs
    drop4205 PC Specs
    Laptop (Model)What are laptops
    MotherboardMaximus XI Formula
    ProcessorI9-9900K
    Memory (part number)Gskill Trident Z F4-3200C14-32GYZR
    Graphics Card #1Nvidia Reference RTX2080TI
    Graphics Card #2ha I wish
    Graphics Card #3ha I wish
    Graphics Card #4ha I wish
    Sound Cardha I wish
    MonitorMSI Oculux-NXG251R
    Storage #1Samsung970 EVO Plus 1T
    CPU CoolerHeatkiller
    CasePhantex Evolove X
    Power SupplySessonic Prime Titanium 850
    Keyboard ROG Strix Flare
    Mouse ROG Gladius II
    Headset Astro A40
    Mouse Pad Corsair
    Headset/Speakers Astro A40TR
    OS Windows 10 Home 64 Bit
    Accessory #1 Ek GPU Block
    Accessory #2 EK SE 360 Rad, EK PE 360 Rad
    Accessory #3 EK D5 Vario 140 Pump/Res
    drop4205's Avatar
    Join Date
    Mar 2013
    Reputation
    47
    Posts
    555

    a cold boot is always a bit longer. On a warm boot where the q code would end as 40 I am usually 12 to 15 sec. Cold boot im around 20 sec. x99 does memory training on startup that's mostly what it is doing. What if any overclock do you have on the system? What q codes does it halt at the longest?
    Maximus XI Formula, I9-9900k, Phantex Evolove X, Seasonic Titanium 850W, Custom loop PE360+SE360 Rad, G.Skill Trident Z F4-3200C14 32g, Nvidia Reference RTX 2080 TI, Samsung 970 EVO Plus 1Tb, ROG Strix Flare keyboard, ROG Gladius II

  3. #3

  4. #4
    ROG Guru: White Belt Array orcinus PC Specs
    orcinus PC Specs
    MotherboardRampage V Extreme 3504
    Processori7-5960X @ 4.585GHz strap 125, BCLK 131
    Memory (part number)F4-2800C16Q-32GRR@13-13-13-33-CR1-BCLK 131,
    Graphics Card #1TITAN Xp
    Graphics Card #2TITAN Xp
    Sound CardAsus Xonar Essence STX
    MonitorDell UP2715K
    Storage #1SM 960 Pro 2TB RADI1
    Storage #2SM 960 Pro 2TB RAID1
    CPU CoolerEKWB custom 2x480mm + 1x560mm
    CaseCaseLabs Magnum STH10
    Power SupplyCorsair AX1500i
    Keyboard Logitech G710+
    Mouse Logitech G900
    Headset Sennheiser PXC550
    OS Windows 10 Enterprise 64 1701
    Network RouterAsus AC88U

    Join Date
    Oct 2014
    Reputation
    10
    Posts
    107

    So, warm boot takes me about 20 seconds to Windows. Cold takes a bit longer.

    One weird thing is tho, that sometimes boot or shutdown take quite some time and I'd bet it's something to do with USB...

  5. #5
    ROG Guru: Green Belt Array Avenger411 PC Specs
    Avenger411 PC Specs
    MotherboardAsus Rampage V Extreme
    ProcessorIntel 5930K@4.3Ghz
    Memory (part number)G-Skills DDR4-3200 (16-16-16-36-1T) 1.375v
    Graphics Card #1EVGA Titan X w/ 980 Hybrid AiO Liquid Cooler
    MonitorAsus RoG Swift PG278Q
    Storage #1OCZ RD400A (Windows)
    Storage #2Samsung 950 Pro (Gaming)
    CPU CoolerCorsair H100i
    CaseCorsair 780T
    Power SupplyAntec HCP-1000w Platinum
    Keyboard Corsair K70 Cherry-Mx Brown
    Mouse Logitech G502 Proteus Core
    Headset Roccat 5.1 True Surround Digital
    Mouse Pad Razer Vespula
    Headset/Speakers Logitech Z906 5.1 Surround
    OS Windows 10 Pro
    Network RouterNetgear Nighthawk AC1900
    Accessory #1 Iphone 6S 64gb
    Accessory #2 Brainwave Headset Stand
    Accessory #3 Microsoft Xbox360 Pc Controller

    Join Date
    Oct 2014
    Reputation
    33
    Posts
    617

    Hey,

    I had a problem with my boot sequence going through 4 times (DDR training) before actually going to windows. When you boot you could check if you see the same q codes over and over before finally booting into windows.

    Max
    Cpu : Intel 5930K@4.25ghz@1.2v / Cache @4.25ghz@1.20v
    Cpu Cooler : Corsair H100i
    Case : Corsair 780T
    Memory : G.Skills 32GB DDR4-3200mhz CAS 15-15-15-35-1T@1.370v
    Motherboard : Asus Rampage V Extreme (BIOS 3504)
    M2 : Samsung 950 Pro NVME 512gb (Gaming)
    M2 : SSD1 : OCZ RD400A 128gb (windows)
    SSD1 : Crucial MX100 512gb (data)
    Gfx : EVGA Titan X w/ 980 Hybrid Cooling AiO Liquid Cooler
    PSU : Antec HCP-1000W
    Monitor : Asus RoG Swift

  6. #6
    ROG Guru: White Belt Array orcinus PC Specs
    orcinus PC Specs
    MotherboardRampage V Extreme 3504
    Processori7-5960X @ 4.585GHz strap 125, BCLK 131
    Memory (part number)F4-2800C16Q-32GRR@13-13-13-33-CR1-BCLK 131,
    Graphics Card #1TITAN Xp
    Graphics Card #2TITAN Xp
    Sound CardAsus Xonar Essence STX
    MonitorDell UP2715K
    Storage #1SM 960 Pro 2TB RADI1
    Storage #2SM 960 Pro 2TB RAID1
    CPU CoolerEKWB custom 2x480mm + 1x560mm
    CaseCaseLabs Magnum STH10
    Power SupplyCorsair AX1500i
    Keyboard Logitech G710+
    Mouse Logitech G900
    Headset Sennheiser PXC550
    OS Windows 10 Enterprise 64 1701
    Network RouterAsus AC88U

    Join Date
    Oct 2014
    Reputation
    10
    Posts
    107

    Quote Originally Posted by Avenger411 View Post
    Hey,

    I had a problem with my boot sequence going through 4 times (DDR training) before actually going to windows. When you boot you could check if you see the same q codes over and over before finally booting into windows.

    Max
    How did you solve the problem?

  7. #7
    ROG Guru: Green Belt Array Avenger411 PC Specs
    Avenger411 PC Specs
    MotherboardAsus Rampage V Extreme
    ProcessorIntel 5930K@4.3Ghz
    Memory (part number)G-Skills DDR4-3200 (16-16-16-36-1T) 1.375v
    Graphics Card #1EVGA Titan X w/ 980 Hybrid AiO Liquid Cooler
    MonitorAsus RoG Swift PG278Q
    Storage #1OCZ RD400A (Windows)
    Storage #2Samsung 950 Pro (Gaming)
    CPU CoolerCorsair H100i
    CaseCorsair 780T
    Power SupplyAntec HCP-1000w Platinum
    Keyboard Corsair K70 Cherry-Mx Brown
    Mouse Logitech G502 Proteus Core
    Headset Roccat 5.1 True Surround Digital
    Mouse Pad Razer Vespula
    Headset/Speakers Logitech Z906 5.1 Surround
    OS Windows 10 Pro
    Network RouterNetgear Nighthawk AC1900
    Accessory #1 Iphone 6S 64gb
    Accessory #2 Brainwave Headset Stand
    Accessory #3 Microsoft Xbox360 Pc Controller

    Join Date
    Oct 2014
    Reputation
    33
    Posts
    617

    Hey,

    I had changed the memory training options from "auto" to enabled. So when it was enabled, the dram training would take more or less 20 seconds. Same q-code would cycle 4 times before going into windows. Reverting the option back to "auto" fixed it. I had used that option to make sure my settings were stable (passing dram training without loosing dimms). This option is in the dram section in the bios (at the bottom of the page where you can change your dram timings.)

    Max
    Cpu : Intel 5930K@4.25ghz@1.2v / Cache @4.25ghz@1.20v
    Cpu Cooler : Corsair H100i
    Case : Corsair 780T
    Memory : G.Skills 32GB DDR4-3200mhz CAS 15-15-15-35-1T@1.370v
    Motherboard : Asus Rampage V Extreme (BIOS 3504)
    M2 : Samsung 950 Pro NVME 512gb (Gaming)
    M2 : SSD1 : OCZ RD400A 128gb (windows)
    SSD1 : Crucial MX100 512gb (data)
    Gfx : EVGA Titan X w/ 980 Hybrid Cooling AiO Liquid Cooler
    PSU : Antec HCP-1000W
    Monitor : Asus RoG Swift

  8. #8
    ROG Guru: Green Belt Array Avenger411 PC Specs
    Avenger411 PC Specs
    MotherboardAsus Rampage V Extreme
    ProcessorIntel 5930K@4.3Ghz
    Memory (part number)G-Skills DDR4-3200 (16-16-16-36-1T) 1.375v
    Graphics Card #1EVGA Titan X w/ 980 Hybrid AiO Liquid Cooler
    MonitorAsus RoG Swift PG278Q
    Storage #1OCZ RD400A (Windows)
    Storage #2Samsung 950 Pro (Gaming)
    CPU CoolerCorsair H100i
    CaseCorsair 780T
    Power SupplyAntec HCP-1000w Platinum
    Keyboard Corsair K70 Cherry-Mx Brown
    Mouse Logitech G502 Proteus Core
    Headset Roccat 5.1 True Surround Digital
    Mouse Pad Razer Vespula
    Headset/Speakers Logitech Z906 5.1 Surround
    OS Windows 10 Pro
    Network RouterNetgear Nighthawk AC1900
    Accessory #1 Iphone 6S 64gb
    Accessory #2 Brainwave Headset Stand
    Accessory #3 Microsoft Xbox360 Pc Controller

    Join Date
    Oct 2014
    Reputation
    33
    Posts
    617

    Hey,

    I had changed the memory training options from "auto" to enabled. So when it was enabled, the dram training would take more or less 20 seconds. Same q-code would cycle 4 times before going into windows. Reverting the option back to "auto" fixed it. I had used that option to make sure my settings were stable (passing dram training without loosing dimms). This option is in the dram section in the bios (at the bottom of the page where you can change your dram timings.)

    Max
    Cpu : Intel 5930K@4.25ghz@1.2v / Cache @4.25ghz@1.20v
    Cpu Cooler : Corsair H100i
    Case : Corsair 780T
    Memory : G.Skills 32GB DDR4-3200mhz CAS 15-15-15-35-1T@1.370v
    Motherboard : Asus Rampage V Extreme (BIOS 3504)
    M2 : Samsung 950 Pro NVME 512gb (Gaming)
    M2 : SSD1 : OCZ RD400A 128gb (windows)
    SSD1 : Crucial MX100 512gb (data)
    Gfx : EVGA Titan X w/ 980 Hybrid Cooling AiO Liquid Cooler
    PSU : Antec HCP-1000W
    Monitor : Asus RoG Swift

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •