Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    ROG Member Array jmlt8 PC Specs
    jmlt8 PC Specs
    MotherboardAsus Z170 Pro Gaming
    ProcessorIntel Core i5 6600k @ 4.5GHz
    Memory (part number)Gskill Ripjaws V 2400 DDR4 2x8GB
    Graphics Card #1Asus STRIX 1060 6GB OC @ 2100MHz
    MonitorAsus VX238 23''
    Storage #1Samsung 850 EVO 250GB
    Storage #2WD Blue 1TB 7200RPM
    CPU CoolerCoolerMaster Hyper 212 Evo
    CaseNZXT S340
    Power SupplyCorsair RM750X 750W 80+ GOLD
    Keyboard Asus STRIX Tactic Pro
    Mouse Steelseries Rival
    Headset HyperX Cloud II Gun-Metal
    Mouse Pad Steelseries Qck+
    OS Windows 10 Pro 64bits
    Accessory #1 ROG Front Base
    Accessory #2 CoolerMaster RGB Controller

    Join Date
    Jan 2015
    Reputation
    10
    Posts
    8

    Question Asus ROG Front Base not showing CPU Fan Speed

    Hello.
    Recently I've bought a Asus z170 Pro Gaming and came with a ROG Front base offer, I've been trying for hours to get it working correctly, I've tried all the versions available on the site, with and without ROG connect plus, HWmonitor and Al suite show the correct values but front base doesn't and I can't get it fixed.
    at the moment running V1.01.17 driver. Does anybody knows how to fix this?
    BIOS: Z170 PRO GAMING BIOS 1206
    CPU: i5 6600k
    Cooler: CM 212 EVO
    Thanks!
    Miniatura de Adjuntos Miniatura de Adjuntos 12442946_1056086137779908_1049940671_n.jpg  


  2. #2
    ROG Guru: White Belt Array Jagdseelen PC Specs
    Jagdseelen PC Specs
    MotherboardASUS MAXIMUS VIII HERO
    ProcessorIntel i7-6700k @4.8ghz
    Memory (part number)G-Skill Trident Z F4-3200C14D-16GTZ
    Graphics Card #1EVGA GTX 1080 ti SC2 Gaming
    Sound CardOnboard
    MonitorASUS ROG SWIFT PG278Q and Samsung C24F390FHE 23.5"
    Storage #1Samsung 960 Pro M.2 1TB SSD
    Storage #2Seagate 3tb
    CPU CoolerCorsair Hydro Series H110i GTX
    CaseCorsair Graphite 760T Black
    Power SupplyEVGA SuperNOVA G3 750W Modular
    Keyboard Logitech G910 Orion Spectrum
    Mouse Logitech G900 Chaos Spectrum
    Headset Sennheiser G4ME ZERO
    Mouse Pad Logitech G240
    OS Windows 10 Pro x64
    Network RouterNetgear D8500 (Beta Sample)
    Accessory #1 ASUS ROG Front Base
    Accessory #2 ASUS DRW-24D3ST Black SATA DVD Burner
    Accessory #3 Oculus Rift Touch Bundle (New)
    Jagdseelen's Avatar
    Join Date
    Aug 2015
    Reputation
    11
    Posts
    117

    What connection is your CPU fan connected to?

  3. #3
    ROG Guru: Yellow Belt Array Code_Frenzy PC Specs
    Code_Frenzy PC Specs
    MotherboardMaximus VIII Hero Alpha
    Processori7-6700k
    Memory (part number)LPX 3000MHz DDR4 (CMK16GX4M2B3000C15)
    Graphics Card #1Zotac GTX 980ti AMP!
    Storage #1(OS) Samsung SM951 256GB NVMe
    Storage #2(Data) SanDisk Ultra II 960GB SSD
    CPU CoolerXSPC Raystorm Pro with custom loop
    CasePhanteks Enthoo Luxe
    Power SupplyCorsair 1200W (Hx1200i)
    OS Windows 10 Pro
    Accessory #1 XSPC Daul bay pump/res, EX420 + RX240 rads
    Accessory #2 ROG Front Base

    Join Date
    Feb 2016
    Reputation
    12
    Posts
    152

    Do you see any fan speeds on the other channels of the Front Base, CPU 2, Fan 1, 2 or 3?

  4. #4
    ROG Member Array jmlt8 PC Specs
    jmlt8 PC Specs
    MotherboardAsus Z170 Pro Gaming
    ProcessorIntel Core i5 6600k @ 4.5GHz
    Memory (part number)Gskill Ripjaws V 2400 DDR4 2x8GB
    Graphics Card #1Asus STRIX 1060 6GB OC @ 2100MHz
    MonitorAsus VX238 23''
    Storage #1Samsung 850 EVO 250GB
    Storage #2WD Blue 1TB 7200RPM
    CPU CoolerCoolerMaster Hyper 212 Evo
    CaseNZXT S340
    Power SupplyCorsair RM750X 750W 80+ GOLD
    Keyboard Asus STRIX Tactic Pro
    Mouse Steelseries Rival
    Headset HyperX Cloud II Gun-Metal
    Mouse Pad Steelseries Qck+
    OS Windows 10 Pro 64bits
    Accessory #1 ROG Front Base
    Accessory #2 CoolerMaster RGB Controller

    Join Date
    Jan 2015
    Reputation
    10
    Posts
    8

    Quote Originally Posted by Jagdseelen View Post
    What connection is your CPU fan connected to?
    It is connected to cpu fan 1

    Quote Originally Posted by Code_Frenzy View Post
    Do you see any fan speeds on the other channels of the Front Base, CPU 2, Fan 1, 2 or 3?
    For example if I change to chasi 2/3 it shows you the speed correctly but then goes 0000. I think it is a drives thing because during startup everything works fine except the cpu freq. When the OS load fan metter stops working and freq. stars to Work.
    Last edited by jmlt8; 04-04-2016 at 02:46 PM.

  5. #5
    ROG Guru: Yellow Belt Array Code_Frenzy PC Specs
    Code_Frenzy PC Specs
    MotherboardMaximus VIII Hero Alpha
    Processori7-6700k
    Memory (part number)LPX 3000MHz DDR4 (CMK16GX4M2B3000C15)
    Graphics Card #1Zotac GTX 980ti AMP!
    Storage #1(OS) Samsung SM951 256GB NVMe
    Storage #2(Data) SanDisk Ultra II 960GB SSD
    CPU CoolerXSPC Raystorm Pro with custom loop
    CasePhanteks Enthoo Luxe
    Power SupplyCorsair 1200W (Hx1200i)
    OS Windows 10 Pro
    Accessory #1 XSPC Daul bay pump/res, EX420 + RX240 rads
    Accessory #2 ROG Front Base

    Join Date
    Feb 2016
    Reputation
    12
    Posts
    152

    I'm interested to know what happens if you shutdown AND fully power off the PC. Then after a minute or two reapply power and reboot. Is it still the same?
    Next try and re-flash the firmware to the Front Base, no need to re-install the driver just flash the Front Base with V48. It's it still the same?
    I only ask because I have problems with my Front Base which only occurs if I fully power it down and other users have shared similar experiences.

  6. #6
    ROG Member Array jmlt8 PC Specs
    jmlt8 PC Specs
    MotherboardAsus Z170 Pro Gaming
    ProcessorIntel Core i5 6600k @ 4.5GHz
    Memory (part number)Gskill Ripjaws V 2400 DDR4 2x8GB
    Graphics Card #1Asus STRIX 1060 6GB OC @ 2100MHz
    MonitorAsus VX238 23''
    Storage #1Samsung 850 EVO 250GB
    Storage #2WD Blue 1TB 7200RPM
    CPU CoolerCoolerMaster Hyper 212 Evo
    CaseNZXT S340
    Power SupplyCorsair RM750X 750W 80+ GOLD
    Keyboard Asus STRIX Tactic Pro
    Mouse Steelseries Rival
    Headset HyperX Cloud II Gun-Metal
    Mouse Pad Steelseries Qck+
    OS Windows 10 Pro 64bits
    Accessory #1 ROG Front Base
    Accessory #2 CoolerMaster RGB Controller

    Join Date
    Jan 2015
    Reputation
    10
    Posts
    8

    Quote Originally Posted by Code_Frenzy View Post
    I'm interested to know what happens if you shutdown AND fully power off the PC. Then after a minute or two reapply power and reboot. Is it still the same?
    Next try and re-flash the firmware to the Front Base, no need to re-install the driver just flash the Front Base with V48. It's it still the same?
    I only ask because I have problems with my Front Base which only occurs if I fully power it down and other users have shared similar experiences.
    makes sense. how do I "flash" the front base?

  7. #7
    ROG Guru: Yellow Belt Array Code_Frenzy PC Specs
    Code_Frenzy PC Specs
    MotherboardMaximus VIII Hero Alpha
    Processori7-6700k
    Memory (part number)LPX 3000MHz DDR4 (CMK16GX4M2B3000C15)
    Graphics Card #1Zotac GTX 980ti AMP!
    Storage #1(OS) Samsung SM951 256GB NVMe
    Storage #2(Data) SanDisk Ultra II 960GB SSD
    CPU CoolerXSPC Raystorm Pro with custom loop
    CasePhanteks Enthoo Luxe
    Power SupplyCorsair 1200W (Hx1200i)
    OS Windows 10 Pro
    Accessory #1 XSPC Daul bay pump/res, EX420 + RX240 rads
    Accessory #2 ROG Front Base

    Join Date
    Feb 2016
    Reputation
    12
    Posts
    152

    In the folder that contains the driver there is another folder called FBFW and inside of this is the application you need to run to flash the Front Base. If memory serves me correct I think it's simply called "ROG Front Base", I'm away from my PC at the moment and so can't check.
    Click the "..." button and select the firmware which is located in the same folder. If installing V48 you need to select the second entry that is listed (the first one always fails for me!). Once selected hit the start button and in a few seconds it should be updated.
    You can check which version is currently installed by shutting down the PC and with power still on the Front Base press and hold the select knob for at least 5 seconds. The top right hand corner will display the currently installed version.

  8. #8
    ROG Member Array jmlt8 PC Specs
    jmlt8 PC Specs
    MotherboardAsus Z170 Pro Gaming
    ProcessorIntel Core i5 6600k @ 4.5GHz
    Memory (part number)Gskill Ripjaws V 2400 DDR4 2x8GB
    Graphics Card #1Asus STRIX 1060 6GB OC @ 2100MHz
    MonitorAsus VX238 23''
    Storage #1Samsung 850 EVO 250GB
    Storage #2WD Blue 1TB 7200RPM
    CPU CoolerCoolerMaster Hyper 212 Evo
    CaseNZXT S340
    Power SupplyCorsair RM750X 750W 80+ GOLD
    Keyboard Asus STRIX Tactic Pro
    Mouse Steelseries Rival
    Headset HyperX Cloud II Gun-Metal
    Mouse Pad Steelseries Qck+
    OS Windows 10 Pro 64bits
    Accessory #1 ROG Front Base
    Accessory #2 CoolerMaster RGB Controller

    Join Date
    Jan 2015
    Reputation
    10
    Posts
    8

    Quote Originally Posted by Code_Frenzy View Post
    In the folder that contains the driver there is another folder called FBFW and inside of this is the application you need to run to flash the Front Base. If memory serves me correct I think it's simply called "ROG Front Base", I'm away from my PC at the moment and so can't check.
    Click the "..." button and select the firmware which is located in the same folder. If installing V48 you need to select the second entry that is listed (the first one always fails for me!). Once selected hit the start button and in a few seconds it should be updated.
    You can check which version is currently installed by shutting down the PC and with power still on the Front Base press and hold the select knob for at least 5 seconds. The top right hand corner will display the currently installed version.
    just recorded all the thing, check it out https://youtu.be/WWdO31_Yhs4
    Last edited by jmlt8; 04-05-2016 at 12:50 AM.

  9. #9
    ROG Member Array jmlt8 PC Specs
    jmlt8 PC Specs
    MotherboardAsus Z170 Pro Gaming
    ProcessorIntel Core i5 6600k @ 4.5GHz
    Memory (part number)Gskill Ripjaws V 2400 DDR4 2x8GB
    Graphics Card #1Asus STRIX 1060 6GB OC @ 2100MHz
    MonitorAsus VX238 23''
    Storage #1Samsung 850 EVO 250GB
    Storage #2WD Blue 1TB 7200RPM
    CPU CoolerCoolerMaster Hyper 212 Evo
    CaseNZXT S340
    Power SupplyCorsair RM750X 750W 80+ GOLD
    Keyboard Asus STRIX Tactic Pro
    Mouse Steelseries Rival
    Headset HyperX Cloud II Gun-Metal
    Mouse Pad Steelseries Qck+
    OS Windows 10 Pro 64bits
    Accessory #1 ROG Front Base
    Accessory #2 CoolerMaster RGB Controller

    Join Date
    Jan 2015
    Reputation
    10
    Posts
    8

    Update.
    I managed to get it fixed. I noticed a while ago that aaHMSvc.exe (essencial to Al studio) was causing this trouble, today I noticed that Al studio has CPU FAN and CPU FAN 1 which are the same but 1 was showing correctly and the other wasn't so I went to aaHMSvc.ini and changed CPU_FAN 1 values to CPU_FAN and now everything is working fine, Al studio values are correct and ROG front base is also displaying everything correctly.
    Click image for larger version. 

Name:	IMG_0465.jpg 
Views:	5 
Size:	716.2 KB 
ID:	57528
    Last edited by jmlt8; 05-20-2016 at 01:16 PM.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •