Page 1 of 14 1 2 3 11 ... LastLast
Results 1 to 10 of 138
  1. #1
    ROG Guru: Yellow Belt Array Not_Enough_Rage PC Specs
    Not_Enough_Rage PC Specs
    Laptop (Model)Phhhtt!
    MotherboardMaximus VIII Extreme
    ProcessorIntel i7 6700K 4GHZ LGA1151
    Memory (part number)G.Skill RipJaws V 3200MB 16GB (8x2) CL14
    Graphics Card #1Zotac GeForce 1080ti Amp! Extreme
    Graphics Card #2Maybe next year.
    Graphics Card #3Not likely.
    Graphics Card #4You think I`m Mr. Moneybags!
    Sound CardROG Supreme FX
    MonitorAsus PG27AQ
    Storage #1Samsung 850EVO 500GB, Samsung 860EVO 1TB
    Storage #2Western Digital Black 1TB 7200RPM
    CPU CoolerCorsair H110i
    CaseCorsair Graphite 780T
    Power SupplyEVGA SuperNova 1000 P2 Platinum
    Keyboard G,Skill RipJaws KM780 RGB Cherry
    Mouse G.Skill RipJaws MX780
    Headset Just the holes in my head.
    Mouse Pad Corsair MM300 Extended
    Headset/Speakers Audioengine 5+ and Audioengine S8
    OS Microsoft Windows 10 64Bit
    Network RouterComcast Cable Blast 300MB
    Accessory #1 LG Blu-Ray Optical Drive
    Accessory #2 Gonna put some LED bling in there.
    Accessory #3 No, this is a man`s PC!
    Not_Enough_Rage's Avatar
    Join Date
    Jun 2016
    Reputation
    35
    Posts
    173

    Updating all Drivers and BIOS

    Hello everyone;

    It`s been a week now since I started my PC for the first time and installed the Windows 10 software. The PC is running pretty good with the factory BIOS, chipset drivers, and all the drivers that were installed by the manufacturer installation discs. There is only one device that is not working properly, and that is the Intel Management Interface Engine. It will not start and has a code 10.
    But, at the moment I have a question about all the drivers and the BIOS version that is currently on my system.. Should I update them all, or leave them alone. I would like to update all drivers, as the latest drivers will fix some known issues and improve some things. But, I am nervous about updating them. I am worried that something may happen and I`ll get all frustrated and not know how to fix it.
    So, I would like to ask for help on how to install current drivers for all the devices I have and the BIOS. I need step by step instructions because I`m not that computer savvy. I catch on quick, but I still have a lot to learn.
    Thanks.

  2. #2
    ROG Guru: Brown Belt Array MeanMachine PC Specs
    MeanMachine PC Specs
    Laptop (Model)I enjoy my wife
    MotherboardCVI HERO + CVII Hero Wifi
    ProcessorRyzen 7 1800X + 2700X
    Memory (part number)CMD16GX4M2B3000C15 + F4-3200C14D-16GTZR
    Graphics Card #1EVGA GTX980 SC for CVFZ
    Graphics Card #2EVGA GTX 1080 hybrid
    Graphics Card #3GTX 770 for phys x
    Sound CardMB
    MonitorHP w2408h
    Storage #1Samsung 970 EVO 500GB M.2
    Storage #2Samsung 840EVO 500GB and 960 M.2 pro
    CPU CoolerCorsair H105, H110 and H115i
    CaseCorsair 750D and 780T
    Power SupplyCorsair AX-1200i and Antec 850 pro platinum
    Keyboard Logitech K800
    Mouse Razer Mamba
    Headset Corsair Vengeance 2100
    OS W7 Ultimate 64bit and W10 pro 64bit
    Network RouterNetcom Wireless NF18ACV
    MeanMachine's Avatar
    Join Date
    Apr 2014
    Reputation
    126
    Posts
    1,687

    Hi Not_Enough_Rage

    Yes all drivers should be up to date and you may have to update your BIOS.
    Detailed instructions for a Bios update will be given if required.
    The Intel Management Interface Engine is an important driver to update and should be got directly from the Intel site.
    Check all your drivers in Device Manager, when and if you get into Windows.

    Qcode 10 is "PEI core is started" which means Pre EFI initialization. This phase of post is looking for memory then passes on to the DXE environment.
    I cannot find your DIMMs listed on the ASUS QVL list (although it may not be up to date), so they may or may not work well with the CPU IMC.
    Bios Tweaks can rectify this, if you know what you are doing and it can be frustrating to get them to work.
    Try with just one DIMM in first slot initially in single channel mode and see if that works and make sure the module is inserted and pushed down correctly.
    You can add the other modules later.
    See how you go and please report back.
    We owe our existence to the scum of the earth, Cyanobacteria

    My System Specs:

    MB:ASUS ROG Crosshair VII Hero/WiFi GPU:EVGA GTX 1080 sc PSU:Corsair AX-1200i
    CPU:
    AMD R7 2700X Cooler: Corsair Hydro H115i Case: Corsair Carbide 780t

    Memory:G.Skill TridentZ F4-3200C14D-16GTZR SSD:Samsung 500GB 960 EVO M.2



  3. #3
    ROG Guru: Yellow Belt Array Not_Enough_Rage PC Specs
    Not_Enough_Rage PC Specs
    Laptop (Model)Phhhtt!
    MotherboardMaximus VIII Extreme
    ProcessorIntel i7 6700K 4GHZ LGA1151
    Memory (part number)G.Skill RipJaws V 3200MB 16GB (8x2) CL14
    Graphics Card #1Zotac GeForce 1080ti Amp! Extreme
    Graphics Card #2Maybe next year.
    Graphics Card #3Not likely.
    Graphics Card #4You think I`m Mr. Moneybags!
    Sound CardROG Supreme FX
    MonitorAsus PG27AQ
    Storage #1Samsung 850EVO 500GB, Samsung 860EVO 1TB
    Storage #2Western Digital Black 1TB 7200RPM
    CPU CoolerCorsair H110i
    CaseCorsair Graphite 780T
    Power SupplyEVGA SuperNova 1000 P2 Platinum
    Keyboard G,Skill RipJaws KM780 RGB Cherry
    Mouse G.Skill RipJaws MX780
    Headset Just the holes in my head.
    Mouse Pad Corsair MM300 Extended
    Headset/Speakers Audioengine 5+ and Audioengine S8
    OS Microsoft Windows 10 64Bit
    Network RouterComcast Cable Blast 300MB
    Accessory #1 LG Blu-Ray Optical Drive
    Accessory #2 Gonna put some LED bling in there.
    Accessory #3 No, this is a man`s PC!
    Not_Enough_Rage's Avatar
    Join Date
    Jun 2016
    Reputation
    35
    Posts
    173

    This code 10 is in the Device Manager under the general tab of the Intel Management Engine Interface Properties window. It says;

    This device cannot start. (Code 10)

    STATUS_DEVICE_POWER_FAILURE

    PCI bus 0, device 22, function 0

    It is not on the Qcodes. Would this be the same error?
    Anyway, I uninstalled the Intel MEI driver from the Device Manager and at the Control Panel, then downloaded the new updated MEI driver from Intel. When I tried to install the new driver, it just re-installed the old driver back to the Device Manager, but no MEI shows in the Control Panel.

    The memory I have is listed in G.Skill`s QVL for the M8E MB`s. Does this mean that G.Skill has tested this combination? Currently both memory sticks are showing both sticks in the BIOS at factory timings.
    Last edited by Not_Enough_Rage; 07-15-2016 at 03:37 AM.

  4. #4
    ROG Guru: Brown Belt Array MeanMachine PC Specs
    MeanMachine PC Specs
    Laptop (Model)I enjoy my wife
    MotherboardCVI HERO + CVII Hero Wifi
    ProcessorRyzen 7 1800X + 2700X
    Memory (part number)CMD16GX4M2B3000C15 + F4-3200C14D-16GTZR
    Graphics Card #1EVGA GTX980 SC for CVFZ
    Graphics Card #2EVGA GTX 1080 hybrid
    Graphics Card #3GTX 770 for phys x
    Sound CardMB
    MonitorHP w2408h
    Storage #1Samsung 970 EVO 500GB M.2
    Storage #2Samsung 840EVO 500GB and 960 M.2 pro
    CPU CoolerCorsair H105, H110 and H115i
    CaseCorsair 750D and 780T
    Power SupplyCorsair AX-1200i and Antec 850 pro platinum
    Keyboard Logitech K800
    Mouse Razer Mamba
    Headset Corsair Vengeance 2100
    OS W7 Ultimate 64bit and W10 pro 64bit
    Network RouterNetcom Wireless NF18ACV
    MeanMachine's Avatar
    Join Date
    Apr 2014
    Reputation
    126
    Posts
    1,687

    Did you install the driver with Admin privilege as MS security may prevent the installation. you must have the correct driver for your MB.
    Run the Intel Management Engine Verification Utility.

    Your DIMMs would default to standard JDEC spd timings and if you have an XMP profile you can manually change the settings in Bios.
    You can check the SPD info for Primary Timings and voltage in the Tools section of Bios.

    As I said you may need a Bios update, What version are you on.?
    Last edited by MeanMachine; 07-15-2016 at 04:20 AM.
    We owe our existence to the scum of the earth, Cyanobacteria

    My System Specs:

    MB:ASUS ROG Crosshair VII Hero/WiFi GPU:EVGA GTX 1080 sc PSU:Corsair AX-1200i
    CPU:
    AMD R7 2700X Cooler: Corsair Hydro H115i Case: Corsair Carbide 780t

    Memory:G.Skill TridentZ F4-3200C14D-16GTZR SSD:Samsung 500GB 960 EVO M.2



  5. #5
    ROG Guru: Yellow Belt Array Not_Enough_Rage PC Specs
    Not_Enough_Rage PC Specs
    Laptop (Model)Phhhtt!
    MotherboardMaximus VIII Extreme
    ProcessorIntel i7 6700K 4GHZ LGA1151
    Memory (part number)G.Skill RipJaws V 3200MB 16GB (8x2) CL14
    Graphics Card #1Zotac GeForce 1080ti Amp! Extreme
    Graphics Card #2Maybe next year.
    Graphics Card #3Not likely.
    Graphics Card #4You think I`m Mr. Moneybags!
    Sound CardROG Supreme FX
    MonitorAsus PG27AQ
    Storage #1Samsung 850EVO 500GB, Samsung 860EVO 1TB
    Storage #2Western Digital Black 1TB 7200RPM
    CPU CoolerCorsair H110i
    CaseCorsair Graphite 780T
    Power SupplyEVGA SuperNova 1000 P2 Platinum
    Keyboard G,Skill RipJaws KM780 RGB Cherry
    Mouse G.Skill RipJaws MX780
    Headset Just the holes in my head.
    Mouse Pad Corsair MM300 Extended
    Headset/Speakers Audioengine 5+ and Audioengine S8
    OS Microsoft Windows 10 64Bit
    Network RouterComcast Cable Blast 300MB
    Accessory #1 LG Blu-Ray Optical Drive
    Accessory #2 Gonna put some LED bling in there.
    Accessory #3 No, this is a man`s PC!
    Not_Enough_Rage's Avatar
    Join Date
    Jun 2016
    Reputation
    35
    Posts
    173

    Quote Originally Posted by MeanMachine View Post
    Did you install the driver with Admin privilege as MS security may prevent the installation. you must have the correct driver for your MB.
    Run the Intel Management Engine Verification Utility.

    Your DIMMs would default to standard JDEC spd timings and if you have an XMP profile you can manually change the settings in Bios.
    You can check the SPD info for Primary Timings and voltage in the Tools section of Bios.

    As I said you may need a Bios update, What version are you on.?

    I`m almost certain the driver was installed with Admin privileges, but how do I check?
    Maybe I did have the wrong driver, can you tell me which one is the right one?
    I don`t know where to find the Engine Verification Utility.
    I`m going to leave the DIMM modules at default timings until I get all these drivers updated.
    My BIOS version is at 1402.

    I told ya I`m not that computer savvy when it comes to tech terms. I need baby steps for now.

  6. #6
    ROG Guru: Brown Belt Array MeanMachine PC Specs
    MeanMachine PC Specs
    Laptop (Model)I enjoy my wife
    MotherboardCVI HERO + CVII Hero Wifi
    ProcessorRyzen 7 1800X + 2700X
    Memory (part number)CMD16GX4M2B3000C15 + F4-3200C14D-16GTZR
    Graphics Card #1EVGA GTX980 SC for CVFZ
    Graphics Card #2EVGA GTX 1080 hybrid
    Graphics Card #3GTX 770 for phys x
    Sound CardMB
    MonitorHP w2408h
    Storage #1Samsung 970 EVO 500GB M.2
    Storage #2Samsung 840EVO 500GB and 960 M.2 pro
    CPU CoolerCorsair H105, H110 and H115i
    CaseCorsair 750D and 780T
    Power SupplyCorsair AX-1200i and Antec 850 pro platinum
    Keyboard Logitech K800
    Mouse Razer Mamba
    Headset Corsair Vengeance 2100
    OS W7 Ultimate 64bit and W10 pro 64bit
    Network RouterNetcom Wireless NF18ACV
    MeanMachine's Avatar
    Join Date
    Apr 2014
    Reputation
    126
    Posts
    1,687

    If you are the Admin and only user on your system, whenever you activate a .EXE file, you right click and select to run as Administrator.

    The Intel Management Interface Engine is available from ASUS support for your MB and should be installed prior to updating the Bios.
    Go here to support listed under "Chipset" : http://www.asus.com/Motherboards/MAX...Desk_Download/

    You can also go here: https://downloadcenter.intel.com/sea...agement+engine

    And for verification utility go here: https://downloadcenter.intel.com/dow...cation-Utility

    Your latest Bios is 1701 for improved system stability.

    Go here for guide on Flashing your Bios. Some variation for your MB model will apply.
    http://rog.asus.com/forum/showthread...BIOS-Flashback

    Baby steps for best Bios update using the ROG IO rear panel.
    You will need an empty USB stick, formatted to Fat32.
    Download the Bios file from ASUS support to the USB and check the file has .CAP extension.
    Power down your system so there is only power to the MB.
    Insert the USB stick into the correct USB port for flashback then press the ROG connect button for a few seconds till the led starts to blink.
    When it stops you are done. If confused refer to your MB manual.

    Note: If the light flashes for five seconds and turns stable, USB BIOS Flashback is not operating properly. This may be caused by improper installation of the portable storage device, an error in the file name, or incompatibility in file formats.
    If this is the case, restart the system until the light clears, and check the file name and format.
    Last edited by MeanMachine; 07-16-2016 at 02:42 AM.
    We owe our existence to the scum of the earth, Cyanobacteria

    My System Specs:

    MB:ASUS ROG Crosshair VII Hero/WiFi GPU:EVGA GTX 1080 sc PSU:Corsair AX-1200i
    CPU:
    AMD R7 2700X Cooler: Corsair Hydro H115i Case: Corsair Carbide 780t

    Memory:G.Skill TridentZ F4-3200C14D-16GTZR SSD:Samsung 500GB 960 EVO M.2



  7. #7
    ROG Guru: Yellow Belt Array Not_Enough_Rage PC Specs
    Not_Enough_Rage PC Specs
    Laptop (Model)Phhhtt!
    MotherboardMaximus VIII Extreme
    ProcessorIntel i7 6700K 4GHZ LGA1151
    Memory (part number)G.Skill RipJaws V 3200MB 16GB (8x2) CL14
    Graphics Card #1Zotac GeForce 1080ti Amp! Extreme
    Graphics Card #2Maybe next year.
    Graphics Card #3Not likely.
    Graphics Card #4You think I`m Mr. Moneybags!
    Sound CardROG Supreme FX
    MonitorAsus PG27AQ
    Storage #1Samsung 850EVO 500GB, Samsung 860EVO 1TB
    Storage #2Western Digital Black 1TB 7200RPM
    CPU CoolerCorsair H110i
    CaseCorsair Graphite 780T
    Power SupplyEVGA SuperNova 1000 P2 Platinum
    Keyboard G,Skill RipJaws KM780 RGB Cherry
    Mouse G.Skill RipJaws MX780
    Headset Just the holes in my head.
    Mouse Pad Corsair MM300 Extended
    Headset/Speakers Audioengine 5+ and Audioengine S8
    OS Microsoft Windows 10 64Bit
    Network RouterComcast Cable Blast 300MB
    Accessory #1 LG Blu-Ray Optical Drive
    Accessory #2 Gonna put some LED bling in there.
    Accessory #3 No, this is a man`s PC!
    Not_Enough_Rage's Avatar
    Join Date
    Jun 2016
    Reputation
    35
    Posts
    173

    I wish I could post a screen shot of my drives here. I`ll be able to explain what happened when I tried to download the the Intel ME driver. I did a post about this in the General topics thread. One poster said I may not have enough posts to enable the picture posting, and to contact a Moderator.

    When I downloaded the driver, it went to the CD-Rom drive!!!. I don`t know how to explain any further, but I think this has to do with when I first installed Windows and did the drive set up.

  8. #8
    ROG Guru: Brown Belt Array MeanMachine PC Specs
    MeanMachine PC Specs
    Laptop (Model)I enjoy my wife
    MotherboardCVI HERO + CVII Hero Wifi
    ProcessorRyzen 7 1800X + 2700X
    Memory (part number)CMD16GX4M2B3000C15 + F4-3200C14D-16GTZR
    Graphics Card #1EVGA GTX980 SC for CVFZ
    Graphics Card #2EVGA GTX 1080 hybrid
    Graphics Card #3GTX 770 for phys x
    Sound CardMB
    MonitorHP w2408h
    Storage #1Samsung 970 EVO 500GB M.2
    Storage #2Samsung 840EVO 500GB and 960 M.2 pro
    CPU CoolerCorsair H105, H110 and H115i
    CaseCorsair 750D and 780T
    Power SupplyCorsair AX-1200i and Antec 850 pro platinum
    Keyboard Logitech K800
    Mouse Razer Mamba
    Headset Corsair Vengeance 2100
    OS W7 Ultimate 64bit and W10 pro 64bit
    Network RouterNetcom Wireless NF18ACV
    MeanMachine's Avatar
    Join Date
    Apr 2014
    Reputation
    126
    Posts
    1,687

    A downloaded file will not be automatically saved to cd-rom. A file is downloaded to where you specify on your HDD or SSD.
    If in zip format you have to unzip the file then burn it to disk.
    You will need to check your priority settings in Bios. Do you know how.?
    We owe our existence to the scum of the earth, Cyanobacteria

    My System Specs:

    MB:ASUS ROG Crosshair VII Hero/WiFi GPU:EVGA GTX 1080 sc PSU:Corsair AX-1200i
    CPU:
    AMD R7 2700X Cooler: Corsair Hydro H115i Case: Corsair Carbide 780t

    Memory:G.Skill TridentZ F4-3200C14D-16GTZR SSD:Samsung 500GB 960 EVO M.2



  9. #9
    ROG Guru: Yellow Belt Array Not_Enough_Rage PC Specs
    Not_Enough_Rage PC Specs
    Laptop (Model)Phhhtt!
    MotherboardMaximus VIII Extreme
    ProcessorIntel i7 6700K 4GHZ LGA1151
    Memory (part number)G.Skill RipJaws V 3200MB 16GB (8x2) CL14
    Graphics Card #1Zotac GeForce 1080ti Amp! Extreme
    Graphics Card #2Maybe next year.
    Graphics Card #3Not likely.
    Graphics Card #4You think I`m Mr. Moneybags!
    Sound CardROG Supreme FX
    MonitorAsus PG27AQ
    Storage #1Samsung 850EVO 500GB, Samsung 860EVO 1TB
    Storage #2Western Digital Black 1TB 7200RPM
    CPU CoolerCorsair H110i
    CaseCorsair Graphite 780T
    Power SupplyEVGA SuperNova 1000 P2 Platinum
    Keyboard G,Skill RipJaws KM780 RGB Cherry
    Mouse G.Skill RipJaws MX780
    Headset Just the holes in my head.
    Mouse Pad Corsair MM300 Extended
    Headset/Speakers Audioengine 5+ and Audioengine S8
    OS Microsoft Windows 10 64Bit
    Network RouterComcast Cable Blast 300MB
    Accessory #1 LG Blu-Ray Optical Drive
    Accessory #2 Gonna put some LED bling in there.
    Accessory #3 No, this is a man`s PC!
    Not_Enough_Rage's Avatar
    Join Date
    Jun 2016
    Reputation
    35
    Posts
    173

    I did`nt choose for it to go there, and I don`t think it is supposed to even open to the optical drive. When I open up Disk Management, there are 3 CD ROM drives. I only have one optical drive. Also I need to assign a drive letter to the rest of the drives. I think, like you said it may be something I have to change in BIOS. But, I still wish I could post a screen shot of what my drive set up looks like. I don`t think they are set up correctly.

    No sir, I don`t know what to change in the BIOS. I would also like to know how to get in BIOS with out re-booting.

  10. #10
    ROG Guru: Brown Belt Array MeanMachine PC Specs
    MeanMachine PC Specs
    Laptop (Model)I enjoy my wife
    MotherboardCVI HERO + CVII Hero Wifi
    ProcessorRyzen 7 1800X + 2700X
    Memory (part number)CMD16GX4M2B3000C15 + F4-3200C14D-16GTZR
    Graphics Card #1EVGA GTX980 SC for CVFZ
    Graphics Card #2EVGA GTX 1080 hybrid
    Graphics Card #3GTX 770 for phys x
    Sound CardMB
    MonitorHP w2408h
    Storage #1Samsung 970 EVO 500GB M.2
    Storage #2Samsung 840EVO 500GB and 960 M.2 pro
    CPU CoolerCorsair H105, H110 and H115i
    CaseCorsair 750D and 780T
    Power SupplyCorsair AX-1200i and Antec 850 pro platinum
    Keyboard Logitech K800
    Mouse Razer Mamba
    Headset Corsair Vengeance 2100
    OS W7 Ultimate 64bit and W10 pro 64bit
    Network RouterNetcom Wireless NF18ACV
    MeanMachine's Avatar
    Join Date
    Apr 2014
    Reputation
    126
    Posts
    1,687

    To get into your Bios, Reboot the system and continually depress the Del key off and on during post.
    When you are in Bios, go to the Boot Menu Tab> Boot option priorities.
    Disable fast boot and in Boot option priority set for your OS drive (your SSD). 2nd drive would be DVD or USB, third your HDD. What else is listed.?
    If some are listed and not physically there then delete/disable them.
    Also check that CSM (Compatibility Support Module) is enabled.

    In Windows you describe you have 3CD ROM drives, If they are not physically there then, Delete/disable/remove whatever.
    Last edited by MeanMachine; 07-17-2016 at 01:03 AM.
    We owe our existence to the scum of the earth, Cyanobacteria

    My System Specs:

    MB:ASUS ROG Crosshair VII Hero/WiFi GPU:EVGA GTX 1080 sc PSU:Corsair AX-1200i
    CPU:
    AMD R7 2700X Cooler: Corsair Hydro H115i Case: Corsair Carbide 780t

    Memory:G.Skill TridentZ F4-3200C14D-16GTZR SSD:Samsung 500GB 960 EVO M.2



Page 1 of 14 1 2 3 11 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •